Pancake – ciecierzyca, imbir i kolendra
Składniki (6 porcji):
Ciasto
- 300 g mąki pełnoziarnistej
- 90 g mąki gryczanej
- 3 jajka
- 375 ml mleka 3,2%
- szczypta soli
Na wierzch
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku
- 2,5 cm imbiru, startego
- gałązka kolendry, posiekana
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka chili
- liść laurowy
- krojone pomidory, puszka
- puszka ciecierzycy
Sposób przygotowania:
1. Po tym daniu świat wyda Ci się bardziej przyjazny. Udowodniono, że np. kumin obniża napięcie i poprawia pamięć, a taki imbir łagodzi bóle głowy, więc śmiało do gara z nimi. Drobno posiekaj cebulę i czosnek i zrumień je na patelni z masłem. Dorzuć posiekany imbir i gałązkę kolendry. Teraz wsyp kumin, a po 5 minutach kurkumę, chili i liść laurowy. Gotuj jeszcze 5 minut.
2. Dodaj pomidory razem z zalewą i zredukuj na ogniu ilość płynu. Kiedy zgęstnieje, dodaj odsączoną i opłukaną ciecierzycę z puszki. Izraelscy naukowcy porównują działanie ciecierzycy do prozacu, bo choć lepiej smakuje, podobnie jak on podnosi poziom serotoniny i poprawia samopoczucie.
3. Gotuj sos przez 30 minut i zajmij się smażeniem pankejków. Wyłóż na wierzch sos i posyp posiekaną świeżą kolendrą. Od razu lepiej, nie?
Komentarze