REKLAMA

Pancake na końskie zdrowie [Jabłka, jogurt i syrop klonowy]

Mawia się, że jeśli jedzenie nie będzie lekarstwem, kiedyś lekarstwa staną się jedzeniem. Nie dopuść do tego w najsłodszy z możliwych sposobów - przy pomocy naleśników z dodatkiem syropu klonowego i jabłek. Bez recepty. 

pancake, naleśnik, przepis Men's Health

Pancake – jabłka, jogurt i syrop klonowy

Składniki (4 porcje):

Ciasto

REKLAMA
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 200 g maślanki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 jajko

Na wierzch

  • 2 jabłka, obrane  i pokrojone  w ćwiartki
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 8 jeżyn
  • 50 g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:

1. Zacznij z nimi dzień i powalcz o odporność, zanim wyjdziesz z domu. Najpierw ciasto – zrób jak zwykle i odstaw na pół godzinki w misce.

2. Obierz jabłka,  wypestkuj i podziel  na ćwiartki. Wrzuć je na kilka minut na rozgrzaną patelnię z masłem i podgrzewaj, aż zmiękną. Znasz powiedzenie: „One apple a day, keep a doctor away” ? No, a tu masz  2 jabłka. Wlej teraz syrop klonowy, który oprócz smaku dostarczy Ci 1/3 dziennego zapotrzebowania na mangan, ułatwiający wchłanianie i magazynowanie wzmacniającego żelaza. Gotuj 5-7 minut, obracając jabłka kilka razy.

3. Usmaż pankejki, licząc 3 łyżki ciasta na każdy. Zanim je obrócisz, wciśnij w każdy 3 przekrojone na pół jeżyny – witaminy C w chorobie nigdy za wiele. Połóż na każdym placku solidną łyżkę jogurtu, rozdziel jabłka z patelni i skrop jeszcze trochę syropem klonowym.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA