Pancake na długie życie [Jabłko i cynamon]

Jabłko i cynamon to nieśmiertelne duet pełen smaku i zdrowia. W towarzystwie naszego naleśnika wspomniana dwójka zyskuje jednak jeszcze bardziej. 

pancake, naleśnik, przepis Pancake jabłko i cynamon

Pancake – cynamon i jabłko

Składniki (4 porcje):

Ciasto

REKLAMA
  • 75 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka ryżowego

Na wierzch

  • 1 jabłko, starte
  • 2,5 cm imbiru, startego
  • 30 g melasy
  • 30 g migdałów
  • 30 g rodzynek
  • szczypta cynamonu w proszku

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od starcia jabłka – zetrzyj razem ze skórką, to dostaniesz jeszcze więcej dobra.

2. Teraz zetrzyj świeży korzeń imbiru. Skarmelizuj melasę w małym garnuszku i dorzuć migdały – gotuj około minuty. Dodaj starte jabłko, imbir, rodzynki, sproszkowany cynamon i gotuj na malutkim ogniu ok. 10 minut, a potem odstaw do ostygnięcia. Mimo lekkiej ostrości imbiru, ta mikstura jest naprawdę słodka, jednak rekompensuje to świetne, zdrowotne działanie polifenoli w cynamonie: stabilizują poziom cukru we krwi, więc żadnych skoków w dół i w górę, tylko spokój i komfort dla serca.

3. Zabierz się do smażenia pankejków – tak samo, jak wcześniej – aż uzbierasz cztery sztuki. Rozłóż je i łyżką rozdziel sprawiedliwie miksturę długowieczności z garnuszka. Jedz i żyj długo!

Makroskładniki:

  • Tłuszcze 7 g
  • Białko 8 g
  • Węgle 47 g
Zobacz również:
Ten trening ze skakanką daje Ci alternatywę: spalasz kalorie ostro albo długo. Wybierz swoją drogę.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA