- 400 g ryżu do paelli (ew. ryż do risotto)
- 3 łyżki oliwy
- 5 dużych krewetek w pancerzach (Jak kupić te najlepsze dowiesz się w tym tekście.)
- 200 g obranych krewetek
- 1 duży pomidor, obrany
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula, posiekana
- 850 ml bulionu warzywnego
- 125 ml białego, wytrawnego wina
- 2 łyżki mrożonego groszku
- 8 nitek szafranu
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- sól morska
- ćwiartki cytryny
- natka pietruszki
Sposób
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż krewetki w pancerzach przez minutę na stronę. Zdejmij i odstaw. Podsmaż cebulę, czosnek, potem wrzuć rozgniecionego widelcem pomidora, kostki papryki i groszek. Po kilku minutach wsyp ryż, szafran i podsmażaj przez chwilę. Wlej bulion, wino i gotuj 10 minut na średnim ogniu bez przykrycia i bez mieszania. Dodaj krewetki i te wcześniej usmażone, przykryj folią aluminiową i smaż 10 min. Odstaw na 5 minut i podawaj z cytryną i natką.
Skarby Hiszpanii
1. Papryka
Już 1 łyżeczka załatwia 37% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż krewetki w pancerzach przez minutę na stronę. Zdejmij i odstaw. Podsmaż cebulę, czosnek, potem wrzuć rozgniecionego widelcem pomidora, kostki papryki i groszek. Po kilku minutach wsyp ryż, szafran i podsmażaj przez chwilę. Wlej bulion, wino i gotuj 10 minut na średnim ogniu bez przykrycia i bez mieszania. Dodaj krewetki i te wcześniej usmażone, przykryj folią aluminiową i smaż 10 min. Odstaw na 5 minut i podawaj z cytryną i natką.
Dodawany do wszystkiego, od ryżu po gulasz, jest silnym antydepresantem i działa antyrakowo.
3. Fasola
Czarna fasola z Tolosy słynie z kremowej konsystencji i podnoszenia odporności.
4. Natka
Już 30 g pietruszki zapewnia 600% pokrycia normy witaminy K.
5. Oliwa
Wiadomo.
Bonus: Oto klejnoty hiszpańskiej monarchii, czyli wina prosto ze słonecznej Hiszpanii.
Komentarze