[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Paella z krewetkami. Oto, jak stworzyć to hiszpańskie cudo

Obok tapasów paella jest okrętem flagowym hiszpańskiej armady. W zależności od regionu przygotowuje się ją z owocami morza, z kurczakiem, z królikiem i z kiełbasą chorizo – i w każdej wersji jest świetna.

Musisz mieć (5 porcji):

  • 400 g ryżu do paelli (ew. ryż do risotto)
  • 3 łyżki oliwy
  • 5 dużych krewetek w pancerzach (Jak kupić te najlepsze dowiesz się w tym tekście.)
  • 200 g obranych krewetek
  • 1 duży pomidor, obrany
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula, posiekana
  • 850 ml bulionu warzywnego
  • 125 ml białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki mrożonego groszku
  • 8 nitek szafranu
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • sól morska
  • ćwiartki cytryny
  • natka pietruszki 

Sposób

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż krewetki w pancerzach przez minutę na stronę. Zdejmij i odstaw. Podsmaż cebulę, czosnek, potem wrzuć rozgniecionego widelcem pomidora, kostki papryki i groszek. Po kilku minutach wsyp ryż, szafran i podsmażaj przez chwilę. Wlej bulion, wino i gotuj 10 minut na średnim ogniu bez przykrycia i bez mieszania. Dodaj krewetki i te wcześniej usmażone, przykryj folią aluminiową i smaż 10 min. Odstaw na 5 minut i podawaj z cytryną i natką.

Skarby Hiszpanii

1. Papryka

Już 1 łyżeczka załatwia 37% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

2. Szafran

Dodawany do wszystkiego, od ryżu po gulasz, jest silnym antydepresantem i działa antyrakowo.

3. Fasola

Czarna fasola z Tolosy słynie z kremowej konsystencji i podnoszenia odporności.

4. Natka

Już 30 g pietruszki zapewnia 600% pokrycia normy witaminy K.

5. Oliwa

Wiadomo.

Bonus: Oto klejnoty hiszpańskiej monarchii, czyli wina prosto ze słonecznej Hiszpanii.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij