Paella [Perły kuchni europejskiej]

To nie jest hiszpańska tiki-taka wymagająca perfekcyjnej dokładności. Paella to potęga prostoty: dobry ryż i to, co fala na brzeg wyrzuci, w zupełności wystarczą.

przepisy, dania, kuchnia europejska shutterstock.com

Skład:

  • 6 łyżek oliwy
  • 2 szkl. ryżu do paelli
  • 1 duża cebula
  • 6 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 12 dużych krewetek, 4 krążki kalmara, 20 małż
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, szczypta szafranu, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka masła, cytryna

Makroskładniki:

kcal 650, białko 35 g, tłuszcze 23 g, węgle 68 g, błonnik 3 g – 3 porcje

REKLAMA

Przygotowanie:

  1. Idealna byłaby patelnia do paelli, ale po prostu użyj największej, jaką masz. Rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę pokrojoną w kostki. Dodaj zmiażdżony czosnek, wymieszaj, po chwili koncentrat, cukier, paprykę, szafran i smaż 2-3 minuty, aż zacznie się karmelizować.
  2. Dodaj krążki kalmarów i smaż minutę. Wsyp ryż i znowu smaż minutę, mieszając, by ziarenka pokryły się sosem. Wlej bulion i gotuj ok. 20 minut na małym ogniu, ale tym razem nie mieszaj (robisz paellę, nie risotto!).
  3. W połowie gotowania połóż na wierzch krewetki – obróć je po 5 min.
  4. Gdy ryż wchłonie bulion, zwiększ ogień, żeby spód paelli stał się chrupiący.
  5. Zagotuj w garnku 1/2 szkl. wody z masłem, wrzuć małże i gotuj pod przykryciem 6-8 minut. Wyrzuć te nieotwarte, a resztą udekoruj patelnię. Podawaj z ćwiartkami cytryny.
Zobacz również:
Podczas tego treningu będziesz ćwiczył w systemie 21-15-9, który pozwoliliśmy sobie zapożyczyć z crossfitowych WOD-ów. W pierwszym obwodzie wykonaj kolejno po 21 powtórzeń każdego ćwiczenia. W następnych obwodach zrób po 15 i 9. Ilość powtórzeń spada tylko dlatego, żebyś mógł utrzymać taką samą intensywność.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA