1. Arbuz
Najwyższa zawartość likopenu - dobry dla prostaty
Likopen - czerwony barwnik roślinny, zawarty również w pomidorach, zalicza się do najlepszych jadalnych środków antynowotworowych. Uchodzi za substancję najskuteczniej neutralizującą szkodliwe wolne rodniki, hamuje wzrost komórek nowotworowych. Szeroko zakrojone badania dowodzą, że mężczyźni spożywający dużo likopenu rzadziej chorują na raka prostaty.
Bonus: Zawarte w nim składniki - zwłaszcza cytrulina - rozluźnia i rozszerza naczynia krwionośne, mając podobne działanie do legendarnej już viagry.
Sezon: Uprawia się je na całym świecie, ale główny sezon trwa od maja do września.
Wybór i przechowywanie: Arbuzy powinny być twarde i w porównaniu ze swoimi rozmiarami ciężkie. Postukanie palcem w skórkę dojrzałego arbuza daje głuchy odgłos, spowodowany wysoką zawartością wody. Nie należy kupować arbuzów z pęknięciami i miękkimi miejscami na skórce. Rozcięte arbuzy najlepiej owinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce.
Jak jeść: Tłuszcz wspomaga przyswajanie likopenu. Nie, nie musisz go smarować masłem, ale może by tak sałatkę arbuzową z orzechami?
Ciągle palisz? Jedz morele. Zawierają zbawienny beta-karoten, który zmniejsza ryzyko nowotworu płuc. Garść suszonych moreli zaspokaja 100% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten związek.
2. Grejpfruty
Najwyższa zawartość narynginy - poprawiają trawienie
Należąca do grupy flawonoidów naryngina nadaje owocom cytrusowym charakterystyczny smak. Neutralizuje działanie alkoholu, zapobiegając tworzeniu się wrzodów żołądka. Sok grejpfrutowy pobudza trawienie i zapewnia spokojny sen.
Bonus: Duża dawka witaminy C wzmacnia układ odpornościowy.
Sezon: Grejpfruty można kupić przez cały rok.
Wybór i przechowywanie: Skórka grejpfruta powinna błyszczeć. Niewielkie uszkodzenia i stwardniałe miejsca są nieszkodliwe. Niedojrzałe owoce szybko dojrzewają w ogrzewanych pomieszczeniach. Dojrzałe grejpfruty można przechowywać w temperaturze pokojowej 8-15 dni.
Jak jeść: Wybierać łyżeczką, pić sok. Grillowane grejpfruty stanowią świetny dodatek do pikantnych potraw z drobiu i wieprzowiny.