Ostrygi – przepisy, właściwości

Ostrygi mają minimalne wymagania: wystarczy kilka kropel soku z cytryny, by zachwycać się ich smakiem. Jednak kucharze całego świata prześcigają się w projektowaniu dodatków i szukaniu nowych połączeń smakowych, więc korzystajmy. Poniżej kilka z nich. I pamiętaj, by podawać je na tacy lub półmisku wyłożonym pokruszonym lodem.

ostrygi - przepisy FOT. LOUISA PARRY

Ostrygi – właściwości

Ostrygi są niskokaloryczne i wysokobiałkowe, zawierają najsilniejsze, naturalne substancje poprawiające zdrowie – selen, cynk, potas, żelazo – i obłędnie smakują. Nie bez powodu są na szczycie dań ekskluzywnych na całym świecie, choć pierwszy z nimi kontakt wymaga nieco odwagi (są żywe, jeżeli zapomniałeś). Najwyższą reputacją cieszą się teraz te z farm hodowlanych w Wielkiej Brytanii, której wody zapewniają wyjątkową czystość. Jeżeli jednak napotkasz w sklepie inne, np. francuskie, też się nie wahaj.

1. Przepis na ostrygi z szalotką i cytryną

ostrygi - przepisy FOT. LOUISA PARRY

Składniki na 4 porcje:

  • 12 ostryg
  • 2 szalotki
  • 150 ml czerwonego octu winnego
  • 2 cytryny pokrojone w łódeczki
  • Jalapeño, tabasco (opcjonalnie)

Przygotowanie

Posiekaj drobno szalotki i wsyp do małej miseczki. Wlej czerwony ocet winny, zamieszaj i odstaw na chwilę. Małą łyżeczką nałóż po równo na każdą ostrygę porcję szalotki. Podawaj z łódeczkami cytryny obok i ewentualnie kroplą zielonego tabasco.

2. Przepis na ostrygi z chorizo

ostrygi - przepisy FOT. LOUISA PARRY

Składniki na 4 porcje:

  • 12 ostryg
  • 200 g chorizo
  • 2 cytryny pokrojone w łódeczki

Przygotowanie

Posiekaj drobno chorizo, podsmaż na patelni z odrobiną oliwy i odstaw na sitku do odsączenia lub wysyp na papierowy ręcznik. Nałóż łyżeczką na każdą ostrygę porcję pikantnej, słonej kiełbasy chorizo, skrop cytryną i gotowe. 

3. Przepis na ostrygi z kaparami

ostrygi - przepisy FOT. LOUISA PARRY

Składniki na 2 porcje:

  • 12 ostryg 
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 2 łyżeczki marynowanego czosnku niedźwiedziego
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry

Przygotowanie

Posiekaj kapary, liście czosnku i wymieszaj je w misce. Zmiażdż ziarna kolendry (trzonkiem noża lub tłuczkiem), dorzuć je do miski i wlej odrobinę solanki z kaparów. Nałóż dressing łyżeczką na każdą ostrygę i podawaj.

4. Przepis na ostrygi z czarną porzeczką

ostrygi - przepisy FOT. LOUISA PARRY

Składniki na 4 porcje:

  • 12 ostryg
  • 10 g solirodu
  • 6 czarnych porzeczek przekrojonych na pół
  • kiszona cytryna

Przygotowanie

Jak luksus, to luksus, więc tutaj odrobina kulinarnego wyrafinowania. Wyszoruj cytrynę, pozbądź się miąższu i drobno posiekaj skórkę. Nałóż ją łyżeczką na każdą ostrygę, dodaj połówkę czarnej porzeczki i kawałek soliroda, nazywanego morskim szparagiem. Do tego obowiązkowo mocno wytrawne białe wino. 

REKLAMA