Białko
Jedno kurze jajko zawiera około 6 g protein o zestawie aminokwasów optymalnym dla ludzkiego organizmu. Naukowcy uważają, że zdrowa ilość to jedno jajo dziennie, więc taki omlet możesz sobie zafundować ze dwa razy w tygodniu.
Towarzystwo
Smażenie na maśle to kiepski pomysł, bo pod wpływem wysokiej temperatury utlenia się zawarty w nim cholesterol. A wtedy staje się o wiele groźniejszy od zwykłego. Zrezygnuj też z boczku, bo na patelni z zawartych w nim azotanów i azotynów tworzą się rakotwórcze związki.
Przepis na omlet z serem
Bardzo łatwo zmasakrować omlet zbyt wysoką temperaturą, pamiętaj więc, by za mocno nie podkręcać ognia. Spróbuj smażyć na oliwie (lub oleju rzepakowym), a nie tradycyjnie na maśle, a zamiast bekonu wrzuć zieleninę.
Składniki
- oliwa, 1 łyżka
- młody szpinak, solidna garść
- jaja, 3 sztuki, dobrze rozbełtane
- ser cheddar, 50 g, tarty
- sól i pieprz do smaku
Sposób
Krok 1 Na dużą patelnię z nieprzywierającą powierzchnią wlej oliwę i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj szpinak i zblanszuj go. Wlej dobrze rozbełtane jaja, doprawione solą oraz pieprzem, i pozostaw je na patelni przez 3-4 minuty. Nie mieszaj.
Krok 2 Posyp jaja serem. Używając szpatułki, zagnij brzegi omleta i przykryj nimi ser. Podejdź z patelnią do talerza i pomagając sobie szpatułką, delikatnie zsuń omlet na talerz.
Tuning
Masz trochę wolnego czasu? Oto trzy proste sposoby na to, by załadować jeszcze więcej smaku i składników odżywczych.
Jeśli masz…
5 minut
Przygotuj błyskawiczny sos: wrzuć do blendera garść pomidorków koktajlowych, pół małej białej cebuli (drobno posiekanej), pół papryczki jalapeño i garść posiekanych liści kolendry. Zblenduj na gładko. Taka salsa jest o wiele lepsza od ketchupu.
10 minut
Przygotuj garść pieczarek oraz małą cebulę i drobno poszatkuj. Podgrzej na patelni łyżkę oliwy i smaż grzyby (doprawione solą oraz pieprzem)na średnim ogniu, mieszając, aż odparuje woda. Zdejmij z ognia i odstaw w miseczce na bok. Do omleta dodaj razem z serem cheddar.
15 minut
Uparłeś się i koniecznie chcesz do omleta dorzucić jakieś mięso? W takim razie pamiętaj, że powinno być nieprzetworzone, bez dodatku konserwujących azotanów i azotynów (sodu oraz potasu). Podsmaż wędlinę samodzielnie albo – jak wyżej – z dodatkiem pieczarek i cebuli. Dodaj razem z serem.