Omlet z serem [Przepisy 30/10]

Jaja na otwarcie dnia to potężna porcja sytości i jeszcze większa porcja smaku. Plus białko o rewelacyjnym zestawie aminokwasów. Bo nie da się zrobić mięśni bez rozbijania jaj (no dobra, niby się da, ale co to za przyjemność).

dieta, przepisy, omlet Men's Pealth Polska
W tej serii przepisów podrzucamy pomysły na posiłki zawierające przynajmniej 30 g białka i 10 g błonnika.

Białko

Jedno kurze jajko zawiera około 6 g protein o zestawie aminokwasów optymalnym dla ludzkiego organizmu. Naukowcy uważają, że zdrowa ilość to jedno jajo dziennie, więc taki omlet możesz sobie zafundować ze dwa razy w tygodniu.

REKLAMA

Towarzystwo

Smażenie na maśle to kiepski pomysł, bo pod wpływem wysokiej temperatury utlenia się zawarty w nim cholesterol. A wtedy staje się o wiele groźniejszy od zwykłego. Zrezygnuj też z boczku, bo na patelni z zawartych w nim azotanów i azotynów tworzą się rakotwórcze związki.

Przepis na omlet z serem

Bardzo łatwo zmasakrować omlet zbyt wysoką temperaturą, pamiętaj więc, by za mocno nie podkręcać ognia. Spróbuj smażyć na oliwie (lub oleju rzepakowym), a nie tradycyjnie na maśle, a zamiast bekonu wrzuć zieleninę.

Składniki

  • oliwa, 1 łyżka
  • młody szpinak, solidna garść
  • jaja, 3 sztuki, dobrze rozbełtane
  • ser cheddar, 50 g, tarty
  • sól i pieprz do smaku

Sposób

Krok 1 Na dużą patelnię z nieprzywierającą powierzchnią wlej oliwę i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj szpinak i zblanszuj go. Wlej dobrze rozbełtane jaja, doprawione solą oraz pieprzem, i pozostaw je na patelni przez 3-4 minuty. Nie mieszaj.

Krok 2 Posyp jaja serem. Używając szpatułki, zagnij brzegi omleta i przykryj nimi ser. Podejdź z patelnią do talerza i pomagając sobie szpatułką, delikatnie zsuń omlet na talerz.

Tuning

Masz trochę wolnego czasu? Oto trzy proste sposoby na to, by załadować jeszcze więcej smaku i składników odżywczych.

Jeśli masz…

5 minut

Przygotuj błyskawiczny sos: wrzuć do blendera garść pomidorków koktajlowych, pół małej białej cebuli (drobno posiekanej), pół papryczki jalapeño i garść posiekanych liści kolendry. Zblenduj na gładko. Taka salsa jest o wiele lepsza od ketchupu.

10 minut

Przygotuj garść pieczarek oraz małą cebulę i drobno poszatkuj. Podgrzej na patelni łyżkę oliwy i smaż grzyby (doprawione solą oraz pieprzem)na średnim ogniu, mieszając, aż odparuje woda. Zdejmij z ognia i odstaw w miseczce na bok. Do omleta dodaj razem z serem cheddar.

15 minut

Uparłeś się i koniecznie chcesz do omleta dorzucić jakieś mięso? W takim razie pamiętaj, że powinno być nieprzetworzone, bez dodatku konserwujących azotanów i azotynów (sodu oraz potasu). Podsmaż wędlinę samodzielnie albo – jak wyżej – z dodatkiem pieczarek i cebuli. Dodaj razem z serem.

REKLAMA