Składniki (3 porcje):
- mleko, 500 ml
- pieprz ziarnisty, ¼ łyżeczki
- cebula, ½
- wędzony łupacz, 500 g
- masło do smażenia
- mąka pszenna, 100 g
- tłusta śmietanka, 150 g
- sos holenderski, 150 g
- jaja, 9
- tarty parmezan, 10 g
- szczypiorek
Przygotowanie:
1. Na patelnię wlej mleko z dodatkiem pieprzu oraz cebuli. Mocno podgrzej, potem włóż do środka łupacza (skórą do dołu). Duś przez 4 minuty, następnie zdejmij z ryby skórę i podziel mięso na cząstki. Odłóż. Mleko przecedź i podgrzej delikatnie na patelni.
2. Na innej patelni roztop masło i wmieszaj do niego mąkę. Wciąż mieszając, powoli dolewaj ciepłe mleko, by powstał gładki sos. Wymieszaj śmietankę z sosem holenderskim i dodaj na patelnię. W ten sposób zafundujesz sobie niezłą dawkę wapnia oraz rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy D.
3. Rozbij jaja, wlej na patelnię i wymieszaj. Gdy spód się zetnie, posyp omlet mięsem ryby, a następnie rozprowadź na wierzchu cienką warstwę przygotowanego sosu. Posyp parmezanem, zgrilluj i podawaj. Voilà!
Makroskładniki:
- Kcal 640
- Białko 50 g
- Węgle 40 g
- Tłuszcz 30 g