[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.4

Omlet idealny: na słono, na ostro, na masę!

Że niby każdy potrafi zrobić omlet? A zakład, że nie każdy? No chyba że po tej instrukcji MH.

omlet fot. Ted Cavanaugh

1. Wybierz optymalny sprzęt

W sklepach dostaniesz takie wynalazki, jak dwustronne patelnie, specjalnie przeznaczone (producenci piszą „dedykowane”) do smażenia omletów. W MH wzruszamy ramionami i wybieramy zwykłą, ciężką, z nieprzywierającym dnem, solidną patelnię. Ta naprawdę jest wystarczająco dobra, by robić – razem z Tobą – najlepsze omlety na świecie.

Dla klasycznego, ikonicznego omletu z 3 jaj idealna będzie patelnia o średnicy 25 centymetrów. Przyda się też szpatułka z silikonową końcówką (drewniana też obleci) do oddzielenia omletu od krawędzi patelni i trzepaczka do rozbełtania jajek (może być widelec). Aha, no i jakiś palnik nastawiony na średnią temperaturę oraz nóż do posiekania nadzienia. To wszystko. A teraz do roboty.

2. Rozbełtaj jajka i odstaw na kwadrans

W naszym kuchennym laboratorium próbowaliśmy mieszać jajka i z mlekiem, i z odrobiną wody, i ze śmietanką – na nic. Trzy różne próby i omlety, zamiast być puszyste, były płaskie jak worki po cukrze. Co do diabła? To proste: lekkość i puszystość omletu zależy od powietrza, a nie od dolewanych płynów.

Ubijając energicznie trzepaczką jajka z odrobiną soli i pieprzu w misce, napowietrzamy masę i sprawiamy, że na powierzchni pojawiają się dziesiątki pęcherzyków. Teraz wystarczy tylko odstawić miskę i odczekać kilka minut. Ale dokładnie ile? Zrobiliśmy testy z jajkami odstawionymi od 8 aż do 17 minut i już wiemy.

Omlety zrobione z jajek, które odstawiliśmy na krótszy czas, były wprawdzie kremowe, ale nadal płaskie, natomiast jaja odstawione na 15-17 minut dawały omlety grubsze o pół centymetra, delikatne i puszyste. Nauka to potęga!

omlet fot. Ted Cavanaugh

3. Pokombinuj z nadzieniem

Twoje jajka grzecznie napowietrzają się w misce, więc jest kilka minut na przygotowanie tego, co trafi do środka omletu. Nie ma co przesadzać z ilością farszu – 1 szklanka w zupełności wystarczy. Możesz też postawić jedynie na starty ser w środku – wtedy użyj ¼ szklanki. Składniki farszu podsmaż wcześniej, odstaw i trzymaj w cieple. Przetestowaliśmy poniższe kombinacje i wiecie co? Są doskonałe.

Brytyjska cebula, czosnek, czerwona i zielona papryka, grubo starty ser cheddar.

Grecka szpinak baby, czosnek, połówki pomidorów cherry, pokruszony ser feta.

Włoska brokuły, salami, parmezan.

Francuska cukinia, pomidory, pieczarki, zielona papryka, szalotka, kozi ser.

Szwajcarska wędzony łosoś, pomidory, szpinak baby, płatki sera gruyère.

Meksykańska chorizo, cebula, papryka chipotle w sosie adobo, ser monterey jack. 

4. Usmaż go

Oczywiście potrzebujesz tłuszczu – niedużo, ale jednak. My wybieramy olej rzepakowy, ale duża część obstawia oliwę – Twój wybór. 2 łyżeczki wystarczą, ale musi być dobrze rozgrzany i pokrywać całą powierzchnię patelni. Średni ogień jest wystarczający. Po wylaniu jajek na patelnię przykrywaliśmy ją pokrywką.

Testy pokazały, że zdjęcie jej po 2½ minuty dawało konsystencję, jaką lubimy: lekko ściętą, ale wilgotną. To jednak kwestia gustu. Teraz wysyp na połowę omletu podsmażone wcześniej nadzienie i przykryj drugą połową. Gotowe.

omlet fot. Ted Cavanaugh

Zrób omlet ikonę

Składniki

  • 3 duże jaja
  • ¼ łyżeczki soli
  • ⅛ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 łyżeczki oleju
  • 1 szklanka posiekanych warzyw
  • ¼ szkl. startego sera (opcjonalnie)

W porcji 375 kcal, 20 g białko, 8 g węglowodany, 1 g białko, 28 g tłuszcze

1. W średniej wielkości misce energicznie wymieszaj trzepaczką lub widelcem jajka, sól i pieprz. Odstaw na 15 minut.

omlet fot. Ted Cavanaugh
2. Rozgrzej 1 łyżeczkę oleju na nieprzywierającej patelni (o średnicy 25 cm) na średnim ogniu. Wrzuć posiekane warzywa i podsmażaj, aż zmiękną (5-8 minut). Przełóż je do miski.

3. Papierowym ręcznikiem wytrzyj patelnię i rozgrzej 2 łyżeczki oleju przez minutę. Rozprowadź olej na całej patelni.

4. Wlej jajka i przykryj patelnię. Odczekaj 2½ minuty i zdejmij pokrywkę. Jeżeli jaja wyglądają na ścięte, przejdź do punktu 6; jeśli są zbyt płynne, patrz punkt 5.

omlet fot. Ted Cavanaugh
5. Połóż jeszcze ponownie pokrywkę na 30 sekund, zdejmij i sprawdź, czy konsystencja teraz Ci odpowiada.

6. Wyłóż warzywa z miski na połowę omletu. Silikonową łopatką objedź omlet dookoła, odklejając go od krawędzi patelni. Przykryj warzywa drugą, pustą połową omletu i delikatnie zsuń go na talerz.

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij