Oliwa z oliwek: właściwości: przepisy, wartość odżywcza

Zapomnij o drogich "superfoods". Wystarczy, że mądrze będziesz zarządzał zawartością kuchennych szafek, a odczuje to Twoje zdrowie, forma i samopoczucie. 

Oliwa z oliwek shutterstock.com

Działanie: obniża poziom cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy.

Tajna broń: jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E.

Walczy przeciwko: otyłości, rakowi, chorobom serca, nadciśnieniu.

Sojusznicy: olej sezamowy, olej z orzeszków ziemnych.

Jak dodać ją do diety?

I. Dressing do sałatek

Samodzielne zrobienie dressingu jest tylko trochę trudniejsze niż zagotowanie wody w czajniku. Weź jedną część oliwy z oliwek i dwie części soku z cytryny lub pomarańczy (świeżo wyciśniętego z owoców), octu balsamicznego lub wina. Wymieszaj je i gotowym sosem polej sałatkę.

II. Aromatyzowana oliwa

Podgrzej wmikrofalówce kilka łyżek oliwy z oliwek razem z łyżką suszonej czerwonej papryki, zgniecionym ząbkiem czosnku albo garścią siekanych świeżych ziół. Przesącz płyn przez drobne sitko. Zamiast smarować pieczywo masłem, możesz je teraz maczać w takiej aromatycznej oliwie.

Działanie:

  • Walka z rakiem
  • Niższa masa ciała
  • Walka z chorobami serca
  • Obniżenie ciśnienia krwi
  • Budowa mięśni  

Tego potrzebujesz

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 kubka siekanych orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kubek liści młodego szpinaku
  • 1 łyżeczka
  • suszonej bazylii
  • 125 g pełnoziarnistego makaronu
  • 2 łyżki tartego sera mozzarella
  • sól i pieprz do smaku

Tak to zrobisz

Podgrzej oliwę z oliwek na teflonowej patelni na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekane orzechy i opiekaj je przez 3-4minuty, często potrząsając patelnią. Dodaj rozgnieciony czosnek, drobno poszarpany szpinak, bazylię, sól i pieprz. Gotuj to przez kolejne 3-5 minut, często mieszając. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu, odcedź, przesyp na talerz i polej sosem z patelni. Na wierzch sypnij tartym serem. Widelec do ręki i do dzieła!

Wartość odżywcza

  • 335 kcal
  • 9 g białka
  • 17 g węglowodanów
  • 28 g tłuszczu (w tym 3,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych)
  • 5 g błonnika
  • 160 mg sodu

A ja wolę fenole

Zawał i inne choroby układu krążenia szerokim łukiem omijają mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Dlaczego? Badania zespołu dra Juana Ruano z uniwersytetu w Cordobie potwierdzają, że to zasługa diety śródziemnomorskiej, a zwłaszcza jednego jej składnika – oliwy z oliwek.

Chroni ona serce, żyły i tętnice dzięki zawartym w niej fenolom, związkom organicznym działającym przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i zapobiegającym zakrzepom. Uczeni zauważyli, że po spożyciu oliwy pod wpływem fenoli (najwięcej ma ich oliwa vergine lub extra vergine) wzrasta w organizmie poziom tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne. Poza tym, spada ilość szkodliwych wolnych rodników. 

Zobacz również:
REKLAMA