Za mało < 2 łyżki
Nie doceniając dobroczynnych skutków używania oliwy z oliwek tracimy, po pierwsze, niepowtarzalny smak potraw nią doprawianych, a po drugie okazję, by nasz organizm – bez najmniejszego wysiłku – sam się regulował i leczył.
Oliwa między innymi zmniejsza ryzyko zachorowania na astmę, pomaga przy nieżytach żołądka, oczyszcza, wyrównuje poziom cukru we krwi, spowalnia starzenie i poprawia wygląd.
"Witamina F zawarta w oliwie odbudowuje płaszcz lipidowy naskórka, przywraca mu jędrność i likwiduje szorstkość" – dodaje Edyta Pasierska, dyplomowana kosmetyczka.
Oliwa na głowę
Wypicie 50 ml oliwy odpowiada 10-proc. dawce ibuprofenu i uśmierzy ból głowy bez pastylek.
W sam raz = 3 łyżki
Oliwa extra vergine zawiera idealną równowagę tłuszczową: bardzo małe ilości kwasów nasyconych (odpowiedzialnych np. za poziom złego cholesterolu we krwi) i bardzo dużo jednonasyconych. To właśnie one – a zwłaszcza kwas oleinowy – mają zbawienny wpływ na zdrowie.
Według dr. Marka Szołtysika, wyniki badań prowadzonych w basenie Morza Śródziemnego są jednoznaczne: niska zachorowalność na choroby wieńcowe i niski poziom cholesterolu LDL są między innymi efektem stosowania oliwy w tamtejszej diecie.
Zobacz: Tłuszcz - kompendium wiedzy