Oliwa z oliwek: jak często i ile warto jej używać?

Wytłoczona na zimno, bez przemysłowej technologii i chemii, nazywa się extra vergine i jest synonimem dobrego zdrowia i smaku.

oliwa z oliwek dwie butelki fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Za mało < 2 łyżki

Nie doceniając dobroczynnych skutków używania oliwy z oliwek tracimy, po pierwsze, niepowtarzalny smak potraw nią doprawianych, a po drugie okazję, by nasz organizm – bez najmniejszego wysiłku – sam się regulował i leczył.

Oliwa między innymi zmniejsza ryzyko zachorowania na astmę, pomaga przy nieżytach żołądka, oczyszcza, wyrównuje poziom cukru we krwi, spowalnia starzenie i poprawia wygląd.

"Witamina F zawarta w oliwie odbudowuje płaszcz lipidowy naskórka, przywraca mu jędrność i likwiduje szorstkość" – dodaje Edyta Pasierska, dyplomowana kosmetyczka.

Oliwa na głowę 

Wypicie 50 ml oliwy odpowiada 10-proc. dawce ibuprofenu i uśmierzy ból głowy bez pastylek. 

W sam raz = 3 łyżki

Oliwa extra vergine zawiera idealną równowagę tłuszczową: bardzo małe ilości kwasów nasyconych (odpowiedzialnych np. za poziom złego cholesterolu we krwi) i bardzo dużo jednonasyconych. To właśnie one – a zwłaszcza kwas oleinowy – mają zbawienny wpływ na zdrowie.

Według dr. Marka Szołtysika, wyniki badań prowadzonych w basenie Morza Śródziemnego są jednoznaczne: niska zachorowalność na choroby wieńcowe i niski poziom cholesterolu LDL są między innymi efektem stosowania oliwy w tamtejszej diecie.

Zobacz: Tłuszcz - kompendium wiedzy

STRONA 1 z 2
Zobacz również:
REKLAMA