[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

Oliwa z oliwek: jak często i ile warto jej używać?

Wytłoczona na zimno, bez przemysłowej technologii i chemii, nazywa się extra vergine i jest synonimem dobrego zdrowia i smaku.

oliwa z oliwek dwie butelki fot. Shutterstock
Za mało < 2 łyżki

Nie doceniając dobroczynnych skutków używania oliwy z oliwek tracimy, po pierwsze, niepowtarzalny smak potraw nią doprawianych, a po drugie okazję, by nasz organizm – bez najmniejszego wysiłku – sam się regulował i leczył.

Oliwa między innymi zmniejsza ryzyko zachorowania na astmę, pomaga przy nieżytach żołądka, oczyszcza, wyrównuje poziom cukru we krwi, spowalnia starzenie i poprawia wygląd.

"Witamina F zawarta w oliwie odbudowuje płaszcz lipidowy naskórka, przywraca mu jędrność i likwiduje szorstkość" – dodaje Edyta Pasierska, dyplomowana kosmetyczka.

Oliwa na głowę 

Wypicie 50 ml oliwy odpowiada 10-proc. dawce ibuprofenu i uśmierzy ból głowy bez pastylek. 

W sam raz = 3 łyżki

Oliwa extra vergine zawiera idealną równowagę tłuszczową: bardzo małe ilości kwasów nasyconych (odpowiedzialnych np. za poziom złego cholesterolu we krwi) i bardzo dużo jednonasyconych. To właśnie one – a zwłaszcza kwas oleinowy – mają zbawienny wpływ na zdrowie.

Według dr. Marka Szołtysika, wyniki badań prowadzonych w basenie Morza Śródziemnego są jednoznaczne: niska zachorowalność na choroby wieńcowe i niski poziom cholesterolu LDL są między innymi efektem stosowania oliwy w tamtejszej diecie.

REKLAMA

STRONA 1 z 2

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij