Ziarna kopru w Indiach są powszechnie wykorzystywane jako odświeżacz oddechu.
Fenkuły zawierają silne olejki eteryczne o smaku anyżu, który nie wszyscy dobrze tolerują.
1. Włoska zupa z fenkułu
Składniki na 4 porcje:
- 1 fenkuł
- 1 duży ziemniak
- 1/2 selera, 2 korzenie pietruszki
- 1,5 l bulionu warzywnego, 2 liście laurowe
- 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1/2 szklanki oliwy extra vergine
Fenkuły zawierają silne olejki eteryczne o smaku anyżu, który nie wszyscy dobrze tolerują.
2. Wyjmij liście, a zupę zmiksuj z rozgniecionym czosnkiem i jeszcze raz zagotuj. Do szklanki ze śmietaną wlej kilka łyżek zupy, zamieszaj i wlej do garnka. Dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie koperkiem. Grzanki też pasują.
Energia: 100 kcal
Białko: 6,5 g
Tłuszcze: 19 g w tym nasycone 11 g
Węglowodany: 8 g
2. Spaghetti z fenkułem i białym winem
Składniki na 4 porcje:
- 500 g spaghetti
- 1 fenkuł
- 2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1/2 łyżeczki płatków suszonej papryki
- 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa natka pietruszki, skórka z cytryny
1. Obierz koper włoski, zachowując listki, oraz czosnek; posiekaj je drobno. Rozgrzej oliwę i podsmaż siekaninę razem ze zmiażdżonymi ziarnami kopru przez 5 minut. Dolej wino i paprykę, gotuj na wysokim ogniu, aż płyn wyparuje do połowy. Zmniejsz ogień, dopraw solą, pieprzem i gotuj jeszcze 10-15 minut.
2. Ugotuj makaron al dente, zgodnie z opisem na opakowaniu. Odsącz i wymieszaj z ugotowanym fenkułem. Dodaj 3 łyżki wody po makaronie, posiekane listki kopru, posiekaną natkę i zetrzyj trochę skórki cytrynowej.
Energia: 220 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 14 g w tym nasycone 2 g
Węglowodany: 45 g
3. Zapiekany fenkuł
Składniki na 4 porcje:
- 2 bulwy fenkuła
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/4 szklanki rozgniecionego czosnku
- 2 łyżki bułki tartej pełnoziarnistej
- 2 łyżki startego parmezanu sól morska, gruboziarnista świeżo zmielony czarny pieprz
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wysmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne, obierz fenkuły ze skórki i pokrój je w plastry półcentymetrowej grubości. Ułóż je w naczyniu, tak by się nie dotykały. Zalej bulionem i na każdym plastrze wyłóż łyżeczkę czosnku.
2. Dodaj sól i pieprz. Przykryj naczynie folią aluminiową i zapiekaj 45-50 minut, aż widelec będzie miękko nakłuwał plastry. Wymieszaj ze sobą parmezan, bułkę tartą i trochę pieprzu. Wyjmij naczynie z piekarnika, posyp mieszanką i piecz 10-15 minut bez przykrycia.
Memo
Prażenie ziaren kopru włoskiego potęguje ich smak i aromat. To zresztą sposób na błyskawiczny sos do spaghetti: oliwa, ziarna kopru, plasterki cebuli i papryki, ewentualnie plasterki kiełbasy, i mamy gotowe, oryginalne włoskie danie. Ziarna doskonale pasują też do marynat z oliwą.
Energia: 80 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcze: 1 g w tym nasycone 0,5 g
Węglowodany: 16 g
MH 09/2011
Komentarze