Dlatego odradzamy Ci przechowywanie mięsa zbyt długo - nawet w solidnie zapakowanej porcji wieprzowego schabu czy polędwicy wołowej dojdzie w końcu do takich uszkodzeń tkanek, które wpłyną negatywnie na ich smak. Oto jak długo można trzymać w zamrażarce różne rodzaje mięs i wędlin:
parówki i wędliny w plasterkach | 1-2 miesiące |
mięso mielone | 3-4 miesiące |
kotlety wieprzowe | 4-6 miesięcy |
ryby | 6 miesięcy |
steki wołowe, cielęce lub jagnięce | 6-12 miesięcy |
drób | 9 miesięcy |
Prawda nr 5: rozmrażanie mrożonek nie wymaga nadzwyczajnych zdolności
Specjaliści twierdzą, że jedzenie, które przechowywaliśmy w zamrażalniku, można bezpiecznie rozmrozić tylko w jeden sposób: przekładając je po prostu do lodówki. Dzięki temu zamarznięte warzywa lub mięso będą stopniowo odtajać, a jednocześnie szkodliwe mikroorganizmy nie będą się rozmnażać, bo w lodówce nie jest wystarczająco ciepło. Cóż, żaden z tych naukowców nie musiał chyba nigdy przygotować dużej imprezy w kilka godzin.
Aby rozmrozić jedzenie w lodówce, potrzeba 1-2 dni. To słabe rozwiązanie, jeśli właśnie wróciłeś do domu i przypomniałeś sobie, że na wieczór zaprosiłeś swoją nową dziewczynę i jej rodziców. Zamiast szukać numeru do firmy cateringowej, skorzystaj z podpowiedzi ... telezakupów, które oferują co najmniej kilka genialnych urządzeń do rozmrażania żywności wykonanych z "metalu używanego do budowy wahadłowców".
Nie daj się jednak złapać na ten chwytliwy opis - nie dotyczy on żadnego z supermetali otrzymywanych dzięki wykorzystaniu zaawansowanej, futurystycznej technologii. To zwykłe aluminium, z którego robione są nie tylko elementy statków kosmicznych, ale też garnki, które masz w swojej kuchni. Jaki to ma związek z rozmrażaniem jedzenia?
Aluminium oraz inne metale, jak stal nierdzewna, dobrze przewodzą ciepło i warto to wykorzystać: włóż nierozpakowane steki, kotlety czy drobiową pierś do takiego garnka i postaw go na kuchennym blacie w przewiewnym miejscu. Naczynie będzie wyłapywało ciepło z otoczenia i dostarczało je do mrożonki, która może w ten sposób odtajać nawet w ciągu godziny (im większą powierzchnią mięso będzie się stykało z dnem i ściankami naczynia, tym proces ten będzie szybszy).
A co z bakteriami? Owszem, będą miały lepsze warunki do rozwoju, ale zbyt mało czasu, by się namnożyć, więc są niegroźne. A jeśli te tradycyjne metody są wciąż dla Ciebie zbyt wolne, możesz ostatecznie użyć mikrofalówki z funkcją "defrost".
Komentarze
Harnaś, 2009-10-21 17:27:04
Mens Health, 2009-10-21 15:43:50
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?