REKLAMA

Pomysł na szybki obiad: wykorzystaj mrożonki!

Przeciętny facet zamrażalnik wykorzystuje głównie do chłodzenia alkoholi i produkowania kostek lodu do drinków. Tymczasem mrożonki to idealny patent na solidny, męski obiad w kilka minut. Oto 6 powodów, dla których warto nimi wypełnić zamrażalnik po brzegi.

John Manno (Rodale Images)
Mamy już dość! Wszystkie witaminy nam pozamarzały! (fot. John Manno)
Teoretycznie, dobrze zamrożone mięso można trzymać w nieskończoność - bez obawy, że się zepsuje. Na Syberii odnaleziono kiedyś zamarznięte w bryle lodu ciało mamuta. Chociaż od chwili, gdy ten prehistoryczny zwierz zakończył swój żywot, minęło 15 tysięcy lat, na jednym z kongresów paleontologicznych w Instytucie Geologicznym w Petersburgu podano pieczyste z jego mięsa. Nikomu nie zaszkodziło, chociaż podobno ten mamuci posiłek nie należał do zbyt apetycznych.

Dlatego odradzamy Ci przechowywanie mięsa zbyt długo - nawet w solidnie zapakowanej porcji wieprzowego schabu czy polędwicy wołowej dojdzie w końcu do takich uszkodzeń tkanek, które wpłyną negatywnie na ich smak. Oto jak długo można trzymać w zamrażarce różne rodzaje mięs i wędlin:

 

parówki i wędliny w plasterkach1-2 miesiące
mięso mielone3-4 miesiące
kotlety wieprzowe4-6 miesięcy
ryby6 miesięcy
steki wołowe, cielęce lub jagnięce6-12 miesięcy
drób9 miesięcy

 

REKLAMA

Prawda nr 5: rozmrażanie mrożonek nie wymaga nadzwyczajnych zdolności

Specjaliści twierdzą, że jedzenie, które przechowywaliśmy w zamrażalniku, można bezpiecznie rozmrozić tylko w jeden sposób: przekładając je po prostu do lodówki. Dzięki temu zamarznięte warzywa lub mięso będą stopniowo odtajać, a jednocześnie szkodliwe mikroorganizmy nie będą się rozmnażać, bo w lodówce nie jest wystarczająco ciepło. Cóż, żaden z tych naukowców nie musiał chyba nigdy przygotować dużej imprezy w kilka godzin.

Aby rozmrozić jedzenie w lodówce, potrzeba 1-2 dni. To słabe rozwiązanie, jeśli właśnie wróciłeś do domu i przypomniałeś sobie, że na wieczór zaprosiłeś swoją nową dziewczynę i jej rodziców. Zamiast szukać numeru do firmy cateringowej, skorzystaj z podpowiedzi ... telezakupów, które oferują co najmniej kilka genialnych urządzeń do rozmrażania żywności wykonanych z "metalu używanego do budowy wahadłowców".

Nie daj się jednak złapać na ten chwytliwy opis - nie dotyczy on żadnego z supermetali otrzymywanych dzięki wykorzystaniu zaawansowanej, futurystycznej technologii. To zwykłe aluminium, z którego robione są nie tylko elementy statków kosmicznych, ale też garnki, które masz w swojej kuchni. Jaki to ma związek z rozmrażaniem jedzenia?

Aluminium oraz inne metale, jak stal nierdzewna, dobrze przewodzą ciepło i warto to wykorzystać: włóż nierozpakowane steki, kotlety czy drobiową pierś do takiego garnka i postaw go na kuchennym blacie w przewiewnym miejscu. Naczynie będzie wyłapywało ciepło z otoczenia i dostarczało je do mrożonki, która może w ten sposób odtajać nawet w ciągu godziny (im większą powierzchnią mięso będzie się stykało z dnem i ściankami naczynia, tym proces ten będzie szybszy).

A co z bakteriami? Owszem, będą miały lepsze warunki do rozwoju, ale zbyt mało czasu, by się namnożyć, więc są niegroźne. A jeśli te tradycyjne metody są wciąż dla Ciebie zbyt wolne, możesz ostatecznie użyć mikrofalówki z funkcją "defrost".

1 ... 2 3 4
STRONA 3 z 4

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA