To zadziwiające, ale w męskiej kuchni zamrażalnik zwykle świeci pustkami jak rozległe przestrzenie Antarktydy. Tymczasem, zapakowany mrożonkami umożliwi Ci zrobienie w kilka chwil posiłku, którego smaku pozazdroszczą najlepsi kucharze, a walory odżywcze zachwycą każdego dietetyka. To świetne miejsce na przechowywanie nie tylko mięsa, ale też warzyw i owoców, które powinieneś jeść 3-4 razy dziennie, by doładować organizm witaminami, minerałami, błonnikiem i antyutleniaczami, od czego zależy Twoje zdrowie, samopoczucie i sprawność seksualna.
Poznaj zalety mrożonek i zobacz, jak z nich zrobić świetny obiad. I może to drobiazg, ale warto wiedzieć: pełny zamrażalnik pożera mniej energii niż pusty.
Prawda nr 1: mrożonki smakiem nie ustępują świeżym owocom i warzywom
A czasem smakują nawet lepiej - szczególnie poza sezonem, gdy w sprzedaży są niemal wyłącznie warzywa i owoce szklarniowe albo sprowadzane z krajów o cieplejszym klimacie. Powód: technologia mrożenia jest dziś znacznie doskonalsza niż sto lat temu, w początkach stosowania tej metody konserwowania żywności.
Poznaj zalety mrożonek i zobacz, jak z nich zrobić świetny obiad. I może to drobiazg, ale warto wiedzieć: pełny zamrażalnik pożera mniej energii niż pusty.
Bazując na tej wiedzy, Birdseye opatentował technologię tzw. głębokiego mrożenia żywności i w 1923 r. zaczął produkcję mrożonek przy wykorzystaniu... wentylatora, skrzyni kostek lodu i wiadra z solanką. Od tamtego czasu proces produkcji mrożonek jest systematycznie modernizowany. Na przykład pół wieku temu ustalono, że idealna temperatura przechowywania mrożonej żywności to -18 stopni C. Ale dziś wiadomo także, że groszek zamarza najlepiej, kiedy schładza się go do tej temperatury w ciągu 3-4 minut, podczas gdy optymalny czas zamrażania krojonej marchewki to 6 minut.
Przewaga mrożonej żywności nad świeżą, szczególnie późną jesienią, zimą i wczesną wiosną, wynika ponadto z tego, że jej producenci pakują w folię już dojrzałe warzywa i owoce, bo nie muszą im dawać czasu na dojrzewanie podczas transportu i "leżakowanie" w supermarkecie. Po zebraniu ich z pól i sadów, selekcji i czyszczeniu są poddawane blanszowaniu, czyli krótkotrwałemu sparzeniu gorącą wodą (80-100 stopni C), w celu zniszczenia szkodliwych bakterii i enzymów, powodujących, że jedzenie traci kolor, konsystencję i smak. Potem są już błyskawicznie zamrażane w specjalnym tunelu chłodniczym i wędrują do sklepów.
Komentarze
Harnaś, 2009-10-21 17:27:04
Mens Health, 2009-10-21 15:43:50
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?