[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Pomysł na szybki obiad: wykorzystaj mrożonki!

Przeciętny facet zamrażalnik wykorzystuje głównie do chłodzenia alkoholi i produkowania kostek lodu do drinków. Tymczasem mrożonki to idealny patent na solidny, męski obiad w kilka minut. Oto 6 powodów, dla których warto nimi wypełnić zamrażalnik po brzegi.

Mamy już dość! Wszystkie witaminy nam pozamarzały! (fot. John Manno)
Przeciętny polski facet na co dzień nie pamięta, że jego lodówka, oprócz części chłodzącej, ma również zamrażalnik. Przypomina sobie o tym dopiero wtedy, gdy robi imprezę - odkrywa wówczas, że oszronione wnętrze zamrażalnika idealnie nadaje się do schłodzenia butelki wódki i produkowania kostek lodu do drinków i koktajli.

To zadziwiające, ale w męskiej kuchni zamrażalnik zwykle świeci pustkami jak rozległe przestrzenie Antarktydy. Tymczasem, zapakowany mrożonkami umożliwi Ci zrobienie w kilka chwil posiłku, którego smaku pozazdroszczą najlepsi kucharze, a walory odżywcze zachwycą każdego dietetyka. To świetne miejsce na przechowywanie nie tylko mięsa, ale też warzyw i owoców, które powinieneś jeść 3-4 razy dziennie, by doładować organizm witaminami, minerałami, błonnikiem i antyutleniaczami, od czego zależy Twoje zdrowie, samopoczucie i sprawność seksualna.

Poznaj zalety mrożonek i zobacz, jak z nich zrobić świetny obiad. I może to drobiazg, ale warto wiedzieć: pełny zamrażalnik pożera mniej energii niż pusty.

REKLAMA

Prawda nr 1: mrożonki smakiem nie ustępują świeżym owocom i warzywom

A czasem smakują nawet lepiej - szczególnie poza sezonem, gdy w sprzedaży są niemal wyłącznie warzywa i owoce szklarniowe albo sprowadzane z krajów o cieplejszym klimacie. Powód: technologia mrożenia jest dziś znacznie doskonalsza niż sto lat temu, w początkach stosowania tej metody konserwowania żywności.

W 1912 r. mieszkający na Półwyspie Labradorskim Clarence Birdseye zauważył, że Eskimosi podczas połowów rzucają wyjęte z wody ryby na lód i pozwalają im zamarznąć na arktycznym wietrze, dzięki czemu zachowują one świeżość i smak przez wiele miesięcy. Zaintrygowany tym Amerykanin ustalił potem, iż szybkość, z jaką żywność zamienia się w sopel lodu, to klucz do sukcesu - przy powolnym zamrażaniu powstają duże kryształki lodu, rozrywające błony komórkowe, przez co produkt traci swoją wartość odżywczą, konsystencję i smak, zamieniając się w mało apetyczną papkę.

Bazując na tej wiedzy, Birdseye opatentował technologię tzw. głębokiego mrożenia żywności i w 1923 r. zaczął produkcję mrożonek przy wykorzystaniu... wentylatora, skrzyni kostek lodu i wiadra z solanką. Od tamtego czasu proces produkcji mrożonek jest systematycznie modernizowany. Na przykład pół wieku temu ustalono, że idealna temperatura przechowywania mrożonej żywności to -18 stopni C. Ale dziś wiadomo także, że groszek zamarza najlepiej, kiedy schładza się go do tej temperatury w ciągu 3-4 minut, podczas gdy optymalny czas zamrażania krojonej marchewki to 6 minut.

Przewaga mrożonej żywności nad świeżą, szczególnie późną jesienią, zimą i wczesną wiosną, wynika ponadto z tego, że jej producenci pakują w folię już dojrzałe warzywa i owoce, bo nie muszą im dawać czasu na dojrzewanie podczas transportu i "leżakowanie" w supermarkecie. Po zebraniu ich z pól i sadów, selekcji i czyszczeniu są poddawane blanszowaniu, czyli krótkotrwałemu sparzeniu gorącą wodą (80-100 stopni C), w celu zniszczenia szkodliwych bakterii i enzymów, powodujących, że jedzenie traci kolor, konsystencję i smak. Potem są już błyskawicznie zamrażane w specjalnym tunelu chłodniczym i wędrują do sklepów.

1 2 3 ... 4
STRONA 1 z 4

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij