[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
1.0

Nietypowa kartoflanka

Niby swojska, ale ma też swoją wersję ikoniczną - a' la Parmentier. Genialna w prostocie wykonania, tania jak ziemniaki, sycąca jak ziemniaki i smaczna jak ziemniaki.

Kartoflanka a' la Parmentier Kartoflanka a' la Parmentier
Ziemniaki pojawiły się w Europie w XVI wieku, ale nie zostały przyjęte z należnym im szacunkiem. Przywiózł je z Peru, po podbiciu imperium Inków, hiszpański awanturnik i konkwistador , Francisco Pizarro, a i on, zainteresowany głównie złotem, zapakował je na statek niejako mimochodem. Po wiekach okazało się, że ta decyzja była ważniejsza dla ludzkości, niż całe skarby mitycznego El Dorado.

Najwięcej dla wprowadzenia ziemniaków pod strzechy i na chłopskie pola zrobił, żyjący w XVIII wieku Francuz, Antoine Augustin Parmentier - farmaceuta, agronom i paryski aptekarz. W 1778 roku wydał broszurę o zaletach odżywczych ziemniaków, zdobył poparcie samego Woltera i przychylność króla Ludwika XVI, który w nagrodę przyznał mu kawałek ziemi i pozwolenie na plantację ziemniaków. I tu Parmentier - wcale nie jak skromny agronom, ale jak mędrzec i filozof -  wykazał się znajomością ludzkiej duszy. W tamtym czasie ziemniaki służyły głównie jako karma dla bydła, nie mówiąc już o tym, że wiązano je z wywoływaniem różnych chorób, np. trądu i gruźlicy - no, krótko mówiąc, nie miały najlepszej prasy. Co zrobił nasz sprytny Francuz? Posadził ziemniaki i kazał pole otoczyć zbrojną strażą, która strzegła sadzonek. Jednak strzegła tylko za dnia, bo Parmentier ściągał wartowników na noc i z wielką satysfakcją obserwował, jak okoliczni chłopi kradną sadzonki i sadzą je na swoich polach. Proste, prawda? Tak rozpoczęło się europejskie tourne ziemniaka, które, na szczęście, trwa do dzisiaj. A na grobie Parmentiera na paryskim cmentarzu Pere Lachaise od ponad 200 lat kwitną ziemniaki - taki hołd mu wymyślili. A teraz kremowa kartoflanka jego autorstwa.

Składniki:

  • 3-4 duże pory
  • 600 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 12%
  • 1 żółtko
  • grzanki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Posiekaj pory (tylko białe części) i uduś je w garnku z roztopionym olejem i masłem.
  2. Dorzuć pokrojone w kawałki obrane ziemniaki, podduś przez chwilę i zalej bulionem.
  3. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną i zblenduj na gładko. Teraz zagotuj i zdejmij z ognia.
  4. Wymieszaj żółtko ze śmietanką, zahartuj ją lekko, wlewając do szklanki łyżkę gorącego bulionu i przelej całość do garnka.
  5. Wymieszaj, spróbuj i dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Podawaj z usmażonym na maśle grzankami i posyp posiekaną natką pietruszki.

W zakładce Dieta na naszej stronie znajdziesz więcej przepisów. Wszystkie pyszne.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij