Najlepsze orzechy, owsianka na raka i moc warzyw - jak wesprą Twoje zdrowie?

Gdyby serce mogło, jak zwierzęta, przemówić raz do roku, w Wigilię podziękowałoby Ci za jedzenie orzechów.

orzechy fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Naukowcy z Harvardu są zdania, że jedzenie orzechów obniża ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia. Wśród ludzi jedzących ich najwięcej było ono aż o 39% niższe niż wśród tych, którzy mieli je w menu najrzadziej. Badacze tłumaczą, że zawarte w orzechach kwasy tłuszczowe obniżają poziom lipidów we krwi, a inne składniki poprawiają przepływ krwi przez naczynia krwionośne. Zdrowotny efekt da Ci garść orzechów.  

Porcja orzechów

Dzienna dawka orzechów to garść (ok. 30 g), czyli: 49 pistacji, 28 migdałów, 15 orzechów włoskich, 8 brazylijskich, 28 laskowych i 30 ziemnych.  

Owsianką w raka

Magazyn Science donosi, że skuteczność leczenia raka może zależeć od składu flory bakteryjnej żyjącej w przewodzie pokarmowym. Dlatego powinieneś wziąć pod uwagę wyniki pracy łotewskich badaczy.

Z przeprowadzonej przez nich analizy wynika, że produkty owsiane wspomagają rozwój dobrych bakterii. Poranna owsianka zamiast nieśmiertelnych kanapek to słuszna koncepcja.  

 

grill fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

9 – o tyle % częściej kupujemy produkty, jeśli na opakowaniu jest duży napis obiecujący korzyści zdrowotne. Nie daj się złapać na puste obietnice, tylko czytaj etykiety. 

Wszystkie kolory

Przygotowaliśmy ściągę, która pomoże Ci zaplanować warzywne menu na cały tydzień, zawierające niezbędne składniki. 

  • warzywa czerwone i pomarańczowe 6 porcji
  • warzywa strączkowe 2 porcje
  • warzywa ciemnozielone 2 porcje
  • warzywa skrobiowe 6 porcji
  • inne warzywa 5 porcji

*Dla 80-kg faceta ćwiczącego 5 godzin tygodniowo

 

Zobacz również:
REKLAMA