Naukowcy z Harvardu są zdania, że jedzenie orzechów obniża ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia. Wśród ludzi jedzących ich najwięcej było ono aż o 39% niższe niż wśród tych, którzy mieli je w menu najrzadziej. Badacze tłumaczą, że zawarte w orzechach kwasy tłuszczowe obniżają poziom lipidów we krwi, a inne składniki poprawiają przepływ krwi przez naczynia krwionośne. Zdrowotny efekt da Ci garść orzechów.
Porcja orzechów
Dzienna dawka orzechów to garść (ok. 30 g), czyli: 49 pistacji, 28 migdałów, 15 orzechów włoskich, 8 brazylijskich, 28 laskowych i 30 ziemnych.
Owsianką w raka
Magazyn Science donosi, że skuteczność leczenia raka może zależeć od składu flory bakteryjnej żyjącej w przewodzie pokarmowym. Dlatego powinieneś wziąć pod uwagę wyniki pracy łotewskich badaczy.
Z przeprowadzonej przez nich analizy wynika, że produkty owsiane wspomagają rozwój dobrych bakterii. Poranna owsianka zamiast nieśmiertelnych kanapek to słuszna koncepcja.