[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Nabiał: wartości odżywcze i przepisy

Według popularnej niegdyś reklamy wystarczy, że będziesz pił mleko, a zostaniesz wielki. Coś w tym jest. Do mleka musisz jednak dodać całą resztę nabiałowego towarzystwa. 

Nabiał, produkty nabiałowe
1. Korzyści

  • walka z rakiem
  • niższa masa ciała
  • mocne kości
  • obniżenie ciśnienia krwi
  • budowa mięśni

Działanie: Wzmacnia kości, wspomaga odchudzanie.

REKLAMA

Tajna broń: Wapń, witaminy A, B2 i B12, fosfor, potas.

Walczy z: osteoporozą, otyłością, nadciśnieniem, rakiem.

2. Jak dodać do diety?

Zrób deser

Do małej miseczki przelej kubek jogurtu naturalnego, dodaj trochę owoców (banany, truskawki, maliny, jagody, ananas itd.) i dwie łyżki muesli, a otrzymasz napakowaną białkiem przekąskę.

Zrób koktajl

Słodkiego batona zastąp szklanką 1,5-procentowego mleka. Potrzebujesz słodkości? Dodaj do niego łyżeczkę czekoladowego białka serwatkowego. Taka porcja białka powinna uciszyć burczenie w brzuchu.

3. Tropikalny koktajl

Tego potrzebujesz

  • 1/2 kubka mleka 1,5%
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/3 kubka soku pomarańczowego
  • 1/2 banana
  • 1/4 kubka mrożonych truskawek
  • 1/4 kubka mango
  • 1 łyżka waniliowego białka serwatkowego
  • 3 kostki lodu

Tak to zrobisz:

Wrzuć wszystko do blendera, zmieszaj porządnie i wlej do 2 szklanek.

Wartość odżywcza:

154 kcal, 7 g białka, 31 g węglowodanów, 1 g tłuszczu 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij