Bogactwo tłuszczów
Nie wszystkie tłuszcze są takie same. Zobacz, które możesz jeść, a których lepiej unikać.
Omega-9 Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem jest np. oliwa z oliwek lub awokado, to przyjaciel Twojego serca. Masz na nie zielone światło!
Omega-3 Podobnie wygląda kwestia z kwasami tłuszczowymi omega-3, które przynoszą rozliczne korzyści zdrowotne. Znajdziesz je w rybach lub w orzechach włoskich.
MCT Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe z oleju kokosowego są ostatnio bardzo modne, ale ich właściwości nie są do końca potwierdzone badaniami.
Trans W przypadku sztucznych tłuszczów typu trans, które mogą znajdować się np. w mrożonej pizzy, nie ma wątpliwości: nie, nie i jeszcze raz nie!
Erupcja flawanoli
Kakao wielokrotnie pojawiało się na łamach MH ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które wzmacniają układ sercowo-naczyniowy. Tym razem debiutuje w absolutnie nowej roli.
Najnowsze badania pokazują, że dzięki zawartości flawonoli może wspierać rozwój dobrej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Niniejszym wciągamy kakao (to gorzkie, w proszku albo w ziarnach) na oficjalną listę prebiotyków.
280 ml
Tyle soku pomidorowego codziennie pili badani przez dwa miesiące. Efekt? W porównaniu do grupy kontrolnej schudli o pół kilograma więcej. Może to niewiele, ale pół kilo tu, pół kilo tam...
Komentarze