[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.7

Musaka MH - kuchnia grecka w wersji niskotłuszczowej

Męska wariacja na temat kuchni greckiej – musaka tradycyjna w smaku, ale 7 razy mniej kaloryczna, dobra dla mięśni i zdrowa dla serca.

musaka, kuchnia grecka

Sos jogurtowy

Zastępując tradycyjny sos z żółtek i kremu beszamelowego sosem z odtłuszczonego jogurtu, nie tylko oszczędzasz czas podczas przygotowywania potrawy, ale pozbywasz się zbędnych kalorii. „Obniżenie kaloryczności jedzenia w połączeniu ze zwiększeniem w nim ilości wapnia z niskotłuszczowego nabiału przyspiesza spalanie tłuszczu w organizmie” – wyjaśnia prof. Edward Melanson z University of Colorado.

WARTO WIEDZIEĆ: Komu posłuży kuchnia grecka?

REKLAMA

Cukinia

Cukinia jest fantastyczna: 100 g tego warzywa to tylko 15 kcal, a przy okazji przełamie smak bakłażana, którym tradycyjnie przekłada się musakę, i dostarczy Ci zdrową porcję potasu. Ten minerał jest kluczowy dla prawidłowej pracy mięśni, co potwierdzają badania dr. Scotta Grundy’ego, szefa Centrum Żywienia Człowieka na Texas University.

Ziele angielskie

Dodanie mielonego ziela angielskiego da dwojaki efekt: ułatwi trawienie i załagodzi ból mięśni, jeśli potraktujesz musakę jako posiłek potreningowy (świetnie się do tego nadaje). Te właściwości ziele angielskie zawdzięcza eugenolowi – związkowi zapachowemu, który ma działanie znieczulające i odkażające, a przy okazji jest antyoksydantem zapobiegającym szkodliwemu działaniu wolnych rodników.

Mięso drobiowe

„Zamiast polędwicy jagnięcej, zwyczajowo wykorzystywanej do robienia musaki, użyj mielonego chudego mięsa indyczego, a wyraźnie zmniejszysz ilość tłuszczu w tej potrawie” – mówi dietetyk Stephenie Status. Indyk to zaledwie 111 kcal i 2 g tłuszczu w 100 mięsa, podczas gdy w 100 g jagnięciny „mieści się” aż 245 kcal i 21 g tłuszczu.

PO GRECKU: Oliwa - czy warto jej używać w kuchni?

Przecier pomidorowy

Koncentrat pomidorowy jest bogaty w likopen – antyoksydant, który wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko raka prostaty o 35% i zapobiega uszkodzeniom skóry prowadzącym do tworzenia się zmarszczek. Ludzkie ciało przyswaja likopen dużo lepiej z koncentratu pomidorowego, ketchupu i pomidorów z puszki niż ze świeżych warzyw.

Tego potrzebujesz:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka oliwy  z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 600 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • świeża zielona pietruszka
  • 300 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego
  • 2 białka z jajek
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 1/4 szklanki czerwonego wina

Tak to zrobisz:

1. Zacznij od przygotowania warzywnych warstw mussaki. Odetnij oba końce bakłażana i cukinii i ostrożnie pokrój je wzdłuż na cienkie plastry. Odłóż na bok plastry w całości pokryte skórą, bo są zbyt twarde. Pozostałe plastry ułóż osobno na tacy i lekko posól. Zostaw je na 10 minut, aby pod wpływem soli warzywa puściły lekko gorzkawy sok. Potem papierowym ręcznikiem osusz plastry i kuchennym pędzelkiem posmaruj je oliwą z oliwek.

2. Na patelni podsmaż na dużym ogniu wszystkie plastry cukinii i bakłażana, aż zmiękną – wystarczy 45 sekund na jedną stronę i 30 sekund na drugą. Postaraj się wszystkie plastry podsmażać tak samo, kładąc jednocześnie na patelni te o takiej samej grubości. Gdy skończysz, zdejmij je na talerz i odstaw na bok.

3. Obierz cebulę i czosnek, a później drobno je posiekaj. Podsmaż je z ćwierć łyżeczki soli na patelni na oliwie, na średnim ogniu, aż cebula zmięknie (nie dłużej niż 3 minuty, bo czosnek zrobi się gorzki). Dodaj mięso, rozdrobnij je dobrze drewnianym widelcem i smaż je do momentu, aż zacznie się robić lekko brązowe. Rozpuść kostkę rosołową w podgrzanym winie i wlej ten „bulion“ na patelnię. Wymieszaj wszystko dokładnie, odklejając od dna przywierające do niego kawałki mięsa.

DLA AMATORÓW: Jak zrobić sos vinegret?

4. Dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, przyprawy i zioła (oprócz pietruszki). Duś farsz do musaki na średnim ogniu przez 20 minut, aż nabierze konsystencji bardzo gęstego sosu. Na koniec dodaj do niego posiekaną zieloną pietruszkę i zdejmij patelnię z ognia.

5. Wbij do niedużego, głębokiego rondelka 2 białka i rozbij je energicznie, aż dobrze się spienią. Potem dodaj do nich jogurt, mąkę i gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj sos dokładnie, aż pozbędziesz się najdrobniejszych nawet grudek.

6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Gdy będzie się rozgrzewał, ułóż część plastrów z cukinii i bakłażana w pojedynczej warstwie na dnie głębokiego, ceramicznego naczynia do zapiekania. Nałóż na nie jedną trzecią część farszu, łyżką wyrównaj powierzchnię i nakryj mięso drugą warstwą warzyw. Nakładaj mięso i warzywa, aż wykorzystasz wszystko, pamiętając, aby na samym wierzchu była warstwa warzywna.

7. Na koniec polej przekładaniec sosem jogurtowym i włóż naczynie do piekarnika. Zapiekaj musakę ok.40 minut, do momentu gdy w sosie zaczną robić się bąble i powierzchnia potrawy wyraźnie się zezłoci.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij