[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.1

Mus z gorzkiej czekolady z dodatkiem słodkich pomarańczy

Mus z gorzkiej czekolady z dodatkiem słodkich pomarańczy macerowanych w likierze złamałby charakter nawet Szymonowi Słupnikowi. My nie musimy się umartwiać i lubimy sobie czasem zwyczajnie połasuchować. A co!

mus czekoladowy fot. Restauracja Globe Hilton Garden Inn
Gotuj z mistrzem

Marcin Chmiel gotowaniem pasjonował się od najmłodszych lat, więc gdy dorósł, wyruszył zdobywać doświadczenia na zachodzie Europy.

Uczył się technik nowoczesnej kuchni (francuskiej, angielskiej, hiszpańskiej), pracował w renomowanych restauracjach pod okiem wybitnych mistrzów kuchni, między innymi zdobywcy najsłynniejszego trofeum – gwiazdki Michelina.

Ile to kosztuje?       

  • 1 porcja w restauracji: 15 zł      
  • 1 porcja w domu: 3,75  zł 

Czas przygotowania: 25 min 

Składniki na 4 porcje:

REKLAMA
  • 250 g gorzkiej, czarnej czekolady
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 200 g śmietanki 36%
  • 3 pomarańcze
  • 50 ml likieru Cointreau (biała wódka też się nada do maceracji)

Sposób przygotowania:

1. Tabliczkę czekolady pokrusz na mniejsze kawałki i ostrożnie ją roztop. Możesz to zrobić na dwa sposoby: mniejszy garnek z pokruszoną czekoladą postaw nad nieco większym z gorącą wodą tak, by para roztapiała kawałki, albo roztop ją w kuchence mikrofalowej, uważając, by nie przypalić czekolady.

2. Jajka umyj w ciepłej wodzie – ten zabieg chroni przed salmonellą – i wbij je w całości do miski. Dosyp połowę przygotowanego cukru, czyli 50 g. Włącz mikser na najwyższe obroty i ubij masę na sztywno. Powinno Ci to zająć 6-8 minut. Ręcznie – dwa razy dłużej.

3. Delikatnie połącz roztopioną czekoladę ze sztywną masą jajkową. W innej misce ubij – mikserem lub ręcznie – słodką śmietankę, przełóż ją do miski z czekoladą i dokładnie wymieszaj. Gotowym musem napełnij pucharki lub foremki i wstaw do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.

4. Umyj w ciepłej wodzie pomarańcze i obierz je ze skórki. Dwie pomarańcze pokrój w cząstki, a z jednej wyciśnij sok do małego rondelka. Dosyp pozostały cukier, zamieszaj i zagotuj na małym ogniu.

Odstaw do wystygnięcia. Dodaj alkohol i takim syropem zalej cząstki pomarańczy. Wstaw na godzinę do lodówki i podawaj z musem.

MH 09/2011

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij