Mus z gorzkiej czekolady z dodatkiem słodkich pomarańczy

Mus z gorzkiej czekolady z dodatkiem słodkich pomarańczy macerowanych w likierze złamałby charakter nawet Szymonowi Słupnikowi. My nie musimy się umartwiać i lubimy sobie czasem zwyczajnie połasuchować. A co!

mus czekoladowy Restauracja Globe Hilton Garden Inn
fot. Restauracja Globe Hilton Garden Inn

Gotuj z mistrzem

Marcin Chmiel gotowaniem pasjonował się od najmłodszych lat, więc gdy dorósł, wyruszył zdobywać doświadczenia na zachodzie Europy.

Uczył się technik nowoczesnej kuchni (francuskiej, angielskiej, hiszpańskiej), pracował w renomowanych restauracjach pod okiem wybitnych mistrzów kuchni, między innymi zdobywcy najsłynniejszego trofeum – gwiazdki Michelina.

Ile to kosztuje?       

  • 1 porcja w restauracji: 15 zł      
  • 1 porcja w domu: 3,75  zł 

Czas przygotowania: 25 min 

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g gorzkiej, czarnej czekolady
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 200 g śmietanki 36%
  • 3 pomarańcze
  • 50 ml likieru Cointreau (biała wódka też się nada do maceracji)

Sposób przygotowania:

1. Tabliczkę czekolady pokrusz na mniejsze kawałki i ostrożnie ją roztop. Możesz to zrobić na dwa sposoby: mniejszy garnek z pokruszoną czekoladą postaw nad nieco większym z gorącą wodą tak, by para roztapiała kawałki, albo roztop ją w kuchence mikrofalowej, uważając, by nie przypalić czekolady.

2. Jajka umyj w ciepłej wodzie – ten zabieg chroni przed salmonellą – i wbij je w całości do miski. Dosyp połowę przygotowanego cukru, czyli 50 g. Włącz mikser na najwyższe obroty i ubij masę na sztywno. Powinno Ci to zająć 6-8 minut. Ręcznie – dwa razy dłużej.

3. Delikatnie połącz roztopioną czekoladę ze sztywną masą jajkową. W innej misce ubij – mikserem lub ręcznie – słodką śmietankę, przełóż ją do miski z czekoladą i dokładnie wymieszaj. Gotowym musem napełnij pucharki lub foremki i wstaw do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.

4. Umyj w ciepłej wodzie pomarańcze i obierz je ze skórki. Dwie pomarańcze pokrój w cząstki, a z jednej wyciśnij sok do małego rondelka. Dosyp pozostały cukier, zamieszaj i zagotuj na małym ogniu.

Odstaw do wystygnięcia. Dodaj alkohol i takim syropem zalej cząstki pomarańczy. Wstaw na godzinę do lodówki i podawaj z musem.

MH 09/2011

Zobacz również:
REKLAMA