Gotuj z mistrzem
Marcin Chmiel gotowaniem pasjonował się od najmłodszych lat, więc gdy dorósł, wyruszył zdobywać doświadczenia na zachodzie Europy.
Uczył się technik nowoczesnej kuchni (francuskiej, angielskiej, hiszpańskiej), pracował w renomowanych restauracjach pod okiem wybitnych mistrzów kuchni, między innymi zdobywcy najsłynniejszego trofeum – gwiazdki Michelina.
Ile to kosztuje?
- 1 porcja w restauracji: 15 zł
- 1 porcja w domu: 3,75 zł
Czas przygotowania: 25 min
Składniki na 4 porcje:
- 250 g gorzkiej, czarnej czekolady
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 200 g śmietanki 36%
- 3 pomarańcze
- 50 ml likieru Cointreau (biała wódka też się nada do maceracji)
Sposób przygotowania:
1. Tabliczkę czekolady pokrusz na mniejsze kawałki i ostrożnie ją roztop. Możesz to zrobić na dwa sposoby: mniejszy garnek z pokruszoną czekoladą postaw nad nieco większym z gorącą wodą tak, by para roztapiała kawałki, albo roztop ją w kuchence mikrofalowej, uważając, by nie przypalić czekolady.
2. Jajka umyj w ciepłej wodzie – ten zabieg chroni przed salmonellą – i wbij je w całości do miski. Dosyp połowę przygotowanego cukru, czyli 50 g. Włącz mikser na najwyższe obroty i ubij masę na sztywno. Powinno Ci to zająć 6-8 minut. Ręcznie – dwa razy dłużej.
3. Delikatnie połącz roztopioną czekoladę ze sztywną masą jajkową. W innej misce ubij – mikserem lub ręcznie – słodką śmietankę, przełóż ją do miski z czekoladą i dokładnie wymieszaj. Gotowym musem napełnij pucharki lub foremki i wstaw do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
4. Umyj w ciepłej wodzie pomarańcze i obierz je ze skórki. Dwie pomarańcze pokrój w cząstki, a z jednej wyciśnij sok do małego rondelka. Dosyp pozostały cukier, zamieszaj i zagotuj na małym ogniu.
Odstaw do wystygnięcia. Dodaj alkohol i takim syropem zalej cząstki pomarańczy. Wstaw na godzinę do lodówki i podawaj z musem.
MH 09/2011