Marchew
Najlepszy dostarczyciel beta-karotenu – naturalnej ochrony przeciwsłonecznej. Ten pomarańczowy związek najlepiej walczy z wolnymi rodnikami, w czasie gdy wystawiasz swoją twarz na zimowe słońce. Niemieccy naukowcy dowiedli, że 30 mg beta-karotenu dziennie to odpowiednik 375 g marchwi.
Taka dawka wystarczy, by obniżyć ryzyko poparzeń słonecznych. Pamiętaj, że beta-karoten rozpuszcza się w tłuszczach, zatem do gotującej się w wodzie marchwi zawsze dodaj łyżeczkę masła. W tej sposób uwolnisz więcej substancji odżywczych.
Brokuły
Kwas foliowy... wzmacnia plemniki
Zawarty w brokułach kwas foliowy i witamina B wzmacniają produkcję białych i czerwonych krwinek. Ale najistotniejsze jest to, że pomagają w produkcji nasienia! Najwięcej aminokwasów zawierają brokuły, przygotowane na parze.
Zielony groszek
Mangan... zabójca cholesterolu
Mangan to najlepszy zabójca cholesterolu! Pomaga rozkładać tłuszcze, co zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Nie wylewaj wody, w której gotujesz groszek! Ona zawiera witaminy B1 i B 6. Zrób bulion i dodaj śmietany. Zmiksuj i podawaj z risotto.
Zielona fasola
Witamina K... chroni Twoje serce
To potrójna uczta dla Twojego zdrowia. Usmaż 400 g fasoli na oliwie z czosnkiem. Posyp migdałami. Allicyna zawarta w czosnku chroni Twoje naczynia krwionośne. Arginina z migdałów uelastycznia żyły. Witamina K chroni zastawki serca.
Kukurydza
Antyoksydanty... walczą z wiekiem
Ten żółty ulubieniec to miks składników odżywczych! Bogata w witaminę C, która uczestniczy w produkcji kolagenu i histaminy oraz reguluje antystresowymi hormonami. Ma też dużą dawkę antyoksydantów, które oszukują Twój wiek.
MH 01/2012
Komentarze