Mrożone czy świeże – które produkty są lepsze?

Badania pokazują, że dla 62% z nas mrożonki to oszczędność czasu. A jak z ich wartościami odżywczymi? Sprawdzamy, jak w starciu ze świeżymi produktami wypadają mrożone.

dieta, mrożonki shutterstock.com
Badania pokazują, że dla 62% z nas mrożonki to oszczędność czasu. A jak z ich wartościami odżywczymi? Sprawdzamy, jak w starciu ze świeżymi produktami wypadają mrożone.

REKLAMA

Ekspertka MH: Anna Reguła

Dyplomowana dietetyczka i edukatorka żywieniowa, autorka książki „Zdrowo przez supermarket” i założycielka jednego z najpopularniejszych w Polsce profili na Instagramie o tematyce dietetycznej (@niekoniecznie_dietetycznie).

Świeże

1. Często „świeże” produkty są takie tylko z nazwy, bo nim trafią do sklepu, przewędrują pół świata i stracą wiele cennych właściwości.

2. Ryby pod każdą postacią są świetnym źródłem białka. I świeże, i mrożone mają zbliżone wartości odżywcze, choć w przypadku tych drugich następują jednak pewne (minimalne) straty.

3. Witaminy (zwłaszcza C) są wrażliwe  na światło, temperaturę i powietrze. Świeże brokuły tracą 56% wit. C po tygodniu,  a szpinak nawet 100% w ciągu 4 dni.

4. Aż 62,9% Polaków deklaruje, że (często, czasami, rzadko) wyrzuca pieczywo. Ponad połowa z nas wyrzuca też świeże owoce, warzywa, wędliny czy napoje mleczne. To ogromne marnotrawstwo pieniędzy!

5. W zależności od produktu czas przechowywania może wahać się od 3 do 5 dni,  a co do resztek, które zawierają surowe składniki, najlepiej spożyć je do 24 godzin.

Mrożonki

1. Z mrożonek można korzystać cały rok.  Ułatwiają gotowanie i pozwalają urozmaicić menu. Czy mają jakieś wady?

2. Nawet podczas długotrwałego przechowywania mrożonego mięsa procesy denaturacji białek oraz przemiany enzymatyczne zachodzą w niewielkim stopniu, więc nie martw się o swoje proteiny.

3. Mrożenie owoców i warzyw dobrze zachowuje ich wartości odżywcze. Po roku leżakowania w zamrażarce przy -20 °C brokuły tracą tylko 10% witaminy C (podobnie zielony groszek)!

4. Korzystanie z mrożonek pozwala zaoszczędzić i czas, i pieniądze. Mrozić możemy praktycznie wszystko: od warzyw i owoców po mięso, ryby, owoce morza, pieczywo, ciasta, zupy, gotowe dania, zioła, masło czy twarde sery.

5. Czas przechowywania zależy od sposobu pakowania oraz dokładnego składu produktu. Warzywa i owoce śmiało można przechowywać nawet 8-12 miesięcy, a pieczywo 3-4 miesiące.

Werdykt MH: Mrożonki górą!

Najlepszą i najbardziej ekonomiczną opcją jest kupowanie produktów sezonowych i korzystanie z tego, co akurat natura przygotowała dla nas o danej porze roku. Z mrożonek można natomiast korzystać cały rok i dzięki temu ułatwić sobie gotowanie, urozmaicić menu czy cieszyć się smakiem letnich owoców w środku zimy. Nie bójmy się mrożonek!

Zobacz również:
Lata nudnej dominacji braci Kliczko w wadze ciężkiej bezpowrotnie minęły. Znów jest ciekawie, bo czołowa dziesiątka wszelkich rankingów to zawodnicy wybitni i świetni, w dodatku - co w świecie boksu wcale nie jest takie oczywiste - często ze sobą rywalizujący. Przed nami bardzo emocjonująca jesień.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA