Biały chleb nie ma dobrej reputacji, oj, nie ma. Z jednej strony klątwą obłożyli go kapłani antyglutenowej krucjaty, a z drugiej przeciwnicy wysokiego indeksu glikemicznego i skoków insuliny. Co my na to? Nie wpadamy w histerię, ale biały chleb rzeczywiście trudno uznać za wartościowy składnik diety. Ma sporo kalorii i niewielki wpływ na zaspokajanie głodu, a do tego śladowe wartości odżywcze. I na pewno nie służy zdrowiu w modelu tak często stosowanym w polskich domach: kanapeczki na śniadanie, kanapeczki do pracy, kanapeczki na kolację.
Aha, no i przecież dobrze jest skontrować kromeczką zupę, prawda? Jeśli jednak jeść go z umiarem, szczególnie gdy jesteś aktywny, nie powinien doprowadzić do poważnych powikłań. Tak, tak, znamy dietetyków i sportowców, którzy nie odmawiają sobie chrupiącej bagietki. Zwłaszcza że badacze z Oxford Brookes University opracowali patent na podrasowanie białego pieczywa. Sprawdzili, że jeśli zamrozić je przed tostowaniem, redukuje się o połowę wzrost glukozy we krwi, następujący po zjedzeniu. Naukowcy uważają, że dzięki mrożeniu enzymom trudniej jest w czasie trawienia rozłożyć skrobię.
Ich odkrycia pokrywają się z wcześniejszymi eksperymentami, podczas których chłodzono w lodówce (bez mrożenia) inne skrobiowe produkty: makaron albo ryż (oczywiście po ugotowaniu) i w efekcie zawarta w nich skrobia stawała się oporna na trawienie. Z takiego obrotu sprawy zadowolone były bakterie z przewodu pokarmowego, ponieważ jest ona dla nich lepszą pożywką. A szczęśliwe bakterie to zdrowszy Ty, dlatego nie pozwól, żeby domowy sprzęt chłodniczy miał puste przebiegi.
Zobacz też: Zastanawiasz się, czy mrożone warzywa też mają sens? Oto odpowiedź.
Życie w parze - zdrowe sposoby na śniadanie
Nie samym chlebem człowiek żyje. Zobacz, jakie kombinacje pomogą Ci rankiem z hukiem odpalić dzień.
Banany i masło migdałowe
Wchodzą razem jak złoto i gwarantują wyważoną kombinację węglowodanów, białka oraz tłuszczu. No i dobrze radzą sobie z głodem.
Figi i ricotta
Serek to wyborny dostawca protein, a figi – oprócz smaku – wspomagają go węglowodanami całym mnóstwem składników mineralnych.
Jabłka i masło orzechowe
Zestaw o podobnych właściwościach do pozycji numer jeden. Zamieniaj je co jakiś czas, żeby dostać zastrzyk innych witamin oraz minerałów.