Moules Frites [Perły kuchni europejskiej]

Niby mały kraik, a 13 razy grali w MŚ i 5 razy w ME (notabene, 2 razy zdobyli tam brązowy medal). Podobnie jest z tymi mulami i frytkami – niby nic wielkiego, a smakują genialnie.

przepisy, dania, kuchnia europejska shutterstock.com

Skład:

  • 1 kg świeżych muli
  • 2 szalotki (lub mała
  • czerwona cebula)
  • 125 ml białego, wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 papryczki chili
  • garść natki pietruszki
  • 1 kg ziemniaków (na frytki)

Makroskładniki:

kcal 1000, białko 56 g, tłuszcze 50 g, węgle 71 g, błonnik 8 g – 3 porcje

REKLAMA

Przygotowanie:

  1. Posiekaj drobno szalotkę, czosnek, chili i pietruszkę.
  2. Oczyść mule drucianą gąbką, wyrzuć te otwarte.
  3. Rozgrzej masło w dużym garnku, zeszklij warzywa (bez pietruszki).
  4. Wlej wino i gotuj kilka minut, aż alkohol wyparuje. Posól.
  5. Wrzuć mule i gotuj z pokrywką 5 minut. Od czasu do czasu potrząsaj garnkiem z zamkniętą pokrywką.
  6. Odkryj, dodaj natkę, wymieszaj  i podawaj z sosem.
  7. Ziemniaki pokrój w słupki o boku 1,5 cm. Zalej w misce wodą i odstaw  na 15 minut.
  8. Dokładnie odsącz i osusz. Smaż 7-8 min w oleju 150 st. C i wyłóż na ręcznik do ostygnięcia. Zimne smaż 4-5 min w oleju 190 st. C. Odsącz, wrzuć do miski i posól. Zamiast keczupu podaj majonez.
Zobacz również:
Pompka nie jest ważnym elementem  Twojego treningu? Zmień to. Ta 20-stopniowa piramida zrobi z Ciebie Hulka.  
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA