Czosnek znany jest w kuchni od tysiącleci i nawet jego wrogowie zgadzają się, że jest najlepszym przyjacielem człowieka, ale dodają, że samotnego. Faktycznie, czosnek zawiera lotne substancje i olejki eteryczne, które cieszą jedynie jedzącego.
Intensywny, długo pozostający zapach rekompensuje nam jego zdrowotne działanie. Chroni tętnice i serce, obniża ciśnienie krwi, podwyższa dobry cholesterol i zwalcza wolne rodniki. I jeszcze genialnie smakuje.
1. Gnocchi z pomidorami i brokułem
Cena porcji: ok. 4,5 zł
Składniki na 4 porcje:
- 1 opakowanie gnocchi (0,5 kg)
- 10 ząbków czosnku
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 100 ml oliwy extra vergine
- szczypta płatków chili
- 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
- 4 różyczki brokułów
- gałązka świeżego tymianku
- kawałek parmezanu do starcia
Jak zrobić:
1. Wlej do małego garnka na bardzo niskim ogniu oliwę, dorzuć obrane ząbki czosnku, tymianek i sól. Gotuj, aż czosnek zmięknie i nabierze karmelowego koloru. Odstaw garnek i wyrzuć tymianek.
2. Dwie łyżki oliwy po smażeniu czosnku wlej do większego garnka, dodaj płatki chili i podgrzewaj przez minutę. Dodaj odsączone pomidory i zmiażdżony, skarmelizowany czosnek.
Dopraw i gotuj kilka minut. Gnocchi ugotuj w osolonym wrzątku, a minutę przed końcem wrzuć do nich pokrojone różyczki brokułów. Odsącz i połącz z sosem.
2. Zielona fasolka z chrupiącym czosnkiem
Cena porcji: ok. 3 zł
Składniki na 4 porcje:
- 2 puszki zielonej fasolki szparagowej
- 10 ząbków czosnku
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1/2 łyżki cukru
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić:
1. Pokrojone w talarki ząbki czosnku wrzuć do garnka z bardzo rozgrzanym olejem. Stale mieszając, smaż, aż staną się złotobrązowe. Odstaw garnek z ognia i łyżką cedzakową wyjmij czosnek na papierowy ręcznik.
2. Postaw znowu patelnię po czosnku na wysokim ogniu i wrzuć odsączoną fasolkę. Smaż, mieszając około 2 minut, aż zmięknie. Odstaw patelnię i łyżką cedzakową przełóż fasolkę na cedzak.
Przelej zimną wodą i osusz. W misce wymieszaj ją z czosnkiem, solą, cukrem i pieprzem. Dodaj trochę oleju z patelni. Schłódź przed podaniem.
3. Czosnkowy dip z serem feta
Cena porcji: ok. 2,5 zł
Składniki na 4 porcje:
- 100 ml oliwy extra vergine
- 1 łyżka orzeszków pini, sok z cytryny
- 2 łyżki natki pietruszki i 2 bazylii
- 1 łyżka tahini (sezamowa pasta)
- 1 łyżka kaparów i 1 zalewy z kaparów
- 1 opakowanie sera feta
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić:
1. Rozgrzej mocno połowę oliwy na średnim ogniu, wrzuć 3 ząbki czosnku i orzeszki. Smaż kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż zbrązowieją.
2. Łyżką cedzakową przełóż usmażony czosnek i orzeszki do blendera. Dodaj pozostałą oliwę, 3 ząbki surowego czosnku, pokruszony ser feta, sok z jednej cytryny, kapary i kaparową zalewę.
Miksuj aż do gładkości. Przełóż dipa do miski. Dodaj tahini (pastę dostaniesz w supermarketach), bazylię, pietruszkę i wymieszaj łyżką. Dopraw i podawaj do surowych warzyw i grzanek.
Kulinarna porada MH:
Na fatalny zapach guma i miętowe cukierki nie działają, natomiast natka pietruszki – tak. Żuj kilka listków po. A przygotowując danie, wyciągaj z ząbków mały, najczęściej zielonkawy, trzpień ze środka. To on jest głównym sprawcą fetoru. Namierzysz go, krojąc ząbek wzdłuż na pół.
Po lekturze naszych peanów na cześć czosnku, Twój repertuar kulinarnych zagrywek jest nieco bogatszy, ale do miana mistrza kuchni jeszcze Ci daleko. Dzięki MH zrobisz jednak kolejny krok naprzód. Oto 7 lekcji używania warzyw w kuchni.
MH 12/2011