Powoduje go siarczek allilu, ale uwalniając się, hamuje, przy okazji, sklejanie płytek krwi, zapobiega miażdżycy tętnic, chorobie wieńcowej, zawałom i udarom, o obniżaniu cholesterolu i walce z nowotworami nie wspominając. Niemało, prawda?
1. Francuska zupa cebulowa
Składniki na 4 porcje:
- 5 białych cebul
- 800 ml bulionu drobiowego
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 bagietka
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 30 ml oliwy
- kilka łodyżek świeżego tymianku
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina
- 5 łyżek startego sera gruyere lub comte
Jak zrobić:
1. Weź białą cebulę - jest ostrzejsza niż czerwona, która pasuje do sałatek - obierz ją i pokrój w cienkie talarki. Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem, wsyp cebulę i duś na małym ogniu ok. 35 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodaj czosnek i wlej wino.
2. Łopatką zeskrob skarmelizowaną cebulę od dna i gotuj, aż płyn zmniejszy się o połowę. Dodaj bulion, tymianek, przyprawy i gotuj jeszcze 40 min. Pociętą w małe kromki bagietkę zgrilluj w piekarniku lub na patelni, przełóż do żaroodpornych miseczek, zalej zupą, posyp serem i zapiecz kilka minut w piekarniku.
Wartości odżywcze:
Energia: 155 kcal
Białko: 13,6 g
Tłuszcze: 12,7 g, w tym nasycone 0,1 g
Węglowodany: 3,6 g
2. Hiszpańska zapiekanka z cebulą
Składniki na 4 porcje:
- 3 białe cebule
- 2 gałązki rozmarynu
- 30 g twardego, żółtego sera
- 4 kromki białego chleba
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 50 ml bulionu drobiowego
- 2 szklanki białego, wytrawnego wina
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić:
1. Po obraniu cebul, drobno je posiekaj. Roztop masło na patelni z wysokimi brzegami, wrzuć cebulę i usmaż ją na złocisty kolor. Posyp mąką.
2. Dolej wytrawne wino, 50 ml bulionu i zwiększ płomień, by doprowadzić do wrzenia. Gotuj minutę. Kromki chleba włóż na chwilę do rozgrzanego piekarnika, by się osuszyły.
Podsuszonym pieczywem wyłóż naczynie żaroodporne, przykryj je z wierzchu cienkimi plastrami sera i zalej zawartością patelni. Dorzuć gałązki rozmarynu i zapiekaj w piekarniku 10-15 minut. Podawaj gorące w naczyniu, w którym zapiekałeś.
Wartości odżywcze:
Energia: 410 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcze: 35 g, w tym nasycone 1,9 g
Węglowodany: 47 g
3. Amerykańskie pierścienie z cebuli
Składniki na 4 porcje
- 4 duże, białe cebule
- 250 g mąki
- 200 ml zimnej wody
- 200 ml jasnego piwa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 l oleju rzepakowego
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić:
1. Obierz cebule z łupin i pokrój na talarki. Następnie wyjmij środki, rozdzielając warstwy, tak by zostały pierścienie.
2. Nieco mąki wysyp na talerz, a pozostałą część do miski. Dodaj wodę, piwo, proszek do pieczenia, sól i pieprz, i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie rozgrzej olej w niedużym garnku.
Krążki cebuli obtocz w mące i zanurz w misce z ciastem. Wkładaj delikatnie na rozgrzany olej i smaż, aż będą złotobrązowe. Wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na papierowy ręcznik.
Wartości odżywcze:
Energia: 276 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcze: 16 g, w tym nasycone 7 g
Węglowodany 31 g
Kulinarna ciekawostka MH:
Nie należy lekceważyć ludowych mądrości. Oto sprawdzony sposób na długoterminową prognozę pogody: cienka łupina na cebuli oznacza, że nadchodzi łagodna zima, a gruba – że szykują się siarczyste mrozy.
Komentarze