[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Moc warzyw: 3 przepisy na dania z cebuli

Podobnie jak czosnek, i z tych samych powodów, powinna być najwierniejszą towarzyszką samotnych. Na szczęście – dla zdrowia i smaku – tak nie jest. Cebula jest po prostu warzywem socjalnym i trzeba ją jadać we dwoje. Wtedy nic nie czuć. 

Moc warzyw: 3 przepisy na dania z cebuli fot. Alena Haurylik 2015/shutterstock
To w Azji znaleziono cebule pochodzące sprzed 5000 lat, więc odrobina szacunku się warzywu należy. I to nie tylko ze względu na wiek, ale paradoksalnie za to, co od niej wielu odrzuca – intensywny smak i zapach.

Powoduje go siarczek allilu, ale uwalniając się, hamuje, przy okazji, sklejanie płytek krwi, zapobiega miażdżycy tętnic, chorobie wieńcowej, zawałom i udarom, o obniżaniu cholesterolu i walce z nowotworami nie wspominając. Niemało, prawda?   

 

1. Francuska zupa cebulowa

Składniki na 4 porcje:

  • 5 białych cebul
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 bagietka
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 30 ml oliwy
  • kilka łodyżek świeżego tymianku
  • 1 szklanka białego,  wytrawnego wina
  • 5 łyżek startego sera gruyere lub comte

Jak zrobić:

1. Weź białą cebulę - jest ostrzejsza niż czerwona, która pasuje do sałatek - obierz ją i pokrój w cienkie talarki. Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem, wsyp cebulę i duś na małym ogniu ok. 35 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodaj czosnek i wlej wino.

2. Łopatką zeskrob skarmelizowaną cebulę od dna i gotuj, aż płyn zmniejszy się o połowę. Dodaj bulion, tymianek, przyprawy i gotuj jeszcze 40 min. Pociętą w małe kromki bagietkę zgrilluj w piekarniku lub na patelni, przełóż do żaroodpornych miseczek, zalej zupą, posyp serem i zapiecz kilka minut w piekarniku.

Wartości odżywcze:

Energia: 155 kcal

Białko: 13,6 g

Tłuszcze: 12,7 g, w tym nasycone 0,1 g

Węglowodany: 3,6 g

2. Hiszpańska zapiekanka z cebulą

Składniki na 4 porcje:

  • 3 białe cebule
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 30 g twardego, żółtego sera
  • 4 kromki białego chleba
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml bulionu drobiowego
  • 2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić:

1. Po obraniu cebul, drobno je posiekaj. Roztop masło na patelni z wysokimi brzegami, wrzuć cebulę i usmaż ją na złocisty kolor. Posyp mąką.

2. Dolej wytrawne wino, 50 ml bulionu i zwiększ płomień, by doprowadzić do wrzenia. Gotuj minutę. Kromki chleba włóż na chwilę do rozgrzanego piekarnika, by się osuszyły.

Podsuszonym pieczywem wyłóż naczynie żaroodporne, przykryj je z wierzchu cienkimi plastrami sera i zalej zawartością patelni. Dorzuć gałązki rozmarynu i zapiekaj w piekarniku 10-15 minut. Podawaj gorące w naczyniu, w którym zapiekałeś.

Wartości odżywcze:

Energia: 410 kcal

Białko: 19 g

Tłuszcze: 35 g, w tym nasycone 1,9 g

Węglowodany: 47 g

3. Amerykańskie pierścienie z cebuli

Składniki na 4 porcje

  • 4 duże, białe cebule
  • 250 g mąki
  • 200 ml zimnej wody
  • 200 ml jasnego piwa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 l oleju rzepakowego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić:

1. Obierz cebule z łupin i pokrój na talarki. Następnie wyjmij środki, rozdzielając warstwy, tak by zostały pierścienie.

2. Nieco mąki wysyp na talerz, a pozostałą część do miski. Dodaj wodę, piwo, proszek do pieczenia, sól i pieprz, i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie rozgrzej olej w niedużym garnku.

Krążki cebuli obtocz w mące i zanurz w misce z ciastem. Wkładaj delikatnie na rozgrzany olej i smaż, aż będą złotobrązowe. Wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na papierowy ręcznik.

Wartości odżywcze:

Energia: 276 kcal

Białko: 4 g

Tłuszcze: 16 g, w tym nasycone 7 g

Węglowodany 31 g

Kulinarna ciekawostka MH:

Nie należy lekceważyć ludowych mądrości. Oto sprawdzony sposób na długoterminową prognozę pogody: cienka łupina na cebuli oznacza, że nadchodzi łagodna zima, a gruba – że szykują się siarczyste mrozy. 

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij