W kwestii mleka karuzela opinii wciąż się kręci. Ale chociaż mleko migdałowe i owsiane są godnymi szacunku, przyjaznymi dla wegan alternatywami dla mleka krowiego, to jednak wiele ich korzyści pochodzi ze sztucznego wzbogacenia w witaminy i minerały. Mleko krowie pełne jest witamin, minerałów i dostarcza więcej białka i zdrowych tłuszczów.
ZOBACZ TEŻ: 4 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o orzechach
Jeśli chodzi o odżywianie (i bądźmy szczerzy, smak), zawsze woleliśmy trzymać się stada. Do teraz. Według nowego badania orzechy tygrysie (właściwie to nie są orzechy, tylko takie bulwy rosnące w ziemi), z których ostatnio robi się modne „mleko”, mogą podwoić poziom testosteronu. Ten hormon podnosi tempo syntezy białek w organizmie, pomagając budować masę mięśniową.
Działanie orzecha tygrysiego może być związane z wysoką zawartością cynku – minerałem, który zwiększa produkcję testosteronu i ułatwia regenerację po treningu. Jest to również dobre źródło witaminy C, która pomaga metabolizować węglowodany, wspomaga wchłanianie żelaza i chroni organizm przed stresem oksydacyjnym wywołanym wysiłkiem fizycznym. Same zalety. A w dodatku jest całkiem smaczny – ma migdałowo-kokosowy smak. Dlaczego nie spróbować zamiast swojego zwykłego szejka?