Pożytki płynące z jedzenia miodu opisywano już w pismach babilońskich, sumeryjskich i w Wedach – świętych księgach hinduizmu, więc ojcowie naszej cywilizacji mieli dobrą intuicję.
Potwierdzają ją współczesne badania naukowe – miód wzmacnia organizm i poprawia wytrzymałość, obniża poziom złego cholesterolu, skutecznie hamuje rozwój nowotworów, działa przeciwbakteryjnie i wspomaga gojenie się ran. Działa także osłonowo, jak probiotyk, a im ma ciemniejszy kolor, tym zawiera więcej przeciwutleniaczy chroniących przed starzeniem się i rakiem.
W sprzedaży jest ponad 300 rodzajów miodu; jasne są zwykle łagodniejsze, a ciemne bardziej wyraziste w smaku.
Nie należy go podawać dzieciom do pierwszego roku życia, gdyż może wywoływać tzw. botulizm dziecięcy.
Zastępując cukier miodem, należy przyjmować połowę przewidywanej objętości, czyli jeżeli słodzisz herbatę dwiema łyżeczkami cukru, użyj jednej łyżeczki miodu. Słoik z miodem przechowuj w temperaturze pokojowej, nie w lodówce.
1. Żeberka w miodzie z sosem sojowym
Składniki na 4 porcje:
• 1,5 kg żeberek wieprzowych
• 3/4 szklanki pikantnego keczupu
• 3 łyżki miodu
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
• kawałek korzenia świeżego imbiru
• sok z połowy cytryny
• 4 ząbki czosnku
• 1 duża cebula
• 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
• 1 mała papryczka chili
• 1 łyżka ziaren kminku lub kopru włoskiego
• olej
Sposób przygotowania:
1. Pokrój mięso na kawałki. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wysyp kminek i praż kilka minut, mieszając. Dodaj pocięte żeberka (osolone i popieprzone) i obsmażaj chwilę, aż zamkną się pory mięsa – potem przełóż mięso na blachę do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 185 ⁰C i wstaw żeberka na 30 minut, by tłuszcz się wytopił.
2. Bardzo drobno posiekaj imbir, czosnek, cebulę, papryczkę i wrzuć na patelnię po mięsie. Podsmaż, dodaj keczup, sos sojowy, miód, sok z cytryny. Wymieszaj. Wysmaruj żeberka i wstaw do piekarnika na około 1 h.
Energia: 750 kcal
Białko: 45 g
Tłuszcze: 41 g w tym nasycone: 15 g
Węglowodany: 27 g