Przez najbliższe miesiące będziemy prezentować Ci menu najlepszych polskich zawodników różnych dyscyplin. Zaczynamy od triathlonisty Mikołaja Lufta. Poniżej znajdziesz jego całodzienny jadłospis w okresie pozastartowym.
Na tydzień przed ważnymi zawodami zmniejsza ilość spożywanych kalorii o ok. 1/4 i minimalizuje ilość węglowodanów. Je nieco więcej białka i warzyw o niskiej kaloryczności oraz artykułów bogatych w błonnik. Na trzy dni przed startem odwraca proporcje makroskładników i je więcej węglowodanów złożonych i tłuszczów, a im bliżej dnia startu, tym mniej błonnika.
Kolacja dzień przed startem jest bardzo bogata w węglowodany: to przeważnie makaron, ryż lub pizza z lekkostrawnymi dodatkami. Jeżeli start jest wcześnie rano, na dwie godziny przed nim je drożdżówkę z dżemem lub dobrze ugotowany ryż z jogurtem owocowym. Gdy start jest później i może zjeść śniadanie trzy godziny przed nim, wtedy na talerzu ląduje większa ilość ryżu z jogurtem lub nieduża porcja jajecznicy z jasnym pieczywem i masłem.

Mikołaj Luft
Jeden z najlepszych polskich triathlonistów. Mistrz Polski w 2016 roku na dystansie 1/2 IRONMAN-a oraz wielokrotny medalista mistrzostw Polski w triathlonie. Najlepszy polski zawodnik w zawodach Herbalife Triathlon w latach 2012 i 2013, uczestnik mistrzostw świata IRONMAN 70.3 w Las Vegas
Komentarze
~Ludwik, 2018-06-19 13:49:01
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?