[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Mięso kontra owady: wartość odżywcza i ciekawostki

Małymi, owadzimi krokami nadchodzi rewolucja. Spożywcza. Sprawdź, jak mogą wyglądać wartości odżywcze posiłku, w którym dominują pełzające proteiny.

robaki fot. Shutterstock
x 3 – o tyle więcej białka na gram znajduje się w mięsie owadzim w porównaniu do kurczaka.

73% – o tyle mniej kcal zawiera mięso owadzie w porównaniu do kurczaka. x

10 – o tyle więcej żelaza w 100 g zawiera mięso termitów w porównaniu do wołowiny. 80 g pokryje dzienne zapotrzebowanie.

93% dziennego zapotrzebowania na wapń dostarczy Ci 100 g larw muchy hermetii (mniej więcej tyle co ser).

68 g / 100 g białka zawiera mączka ze świerszczy polnych.

77% – tyle dziennego zapotrzebowania na cynk (niezbędny do produkcji testosteronu) zapewni Ci 100% muchy domowej.

0,00007125% Porównując populację ludzką do owadziej, to właśnie taki procent jej stanowimy.

Ciekawostka: Świerszcz w tempurze

Eat Grub to brytyjska firma specjalizująca się w jadalnych owadach. Oto przepis jej szefa.

Składniki (2 porcje)

  • mąka kukurydziana, 75 g
  • mąka , 75 g
  • piwo, 1/2 but. 
  • jajko
  • olej, 2 łyżki
  • chili sproszkowane, 1 łyżka
  • świerszcze albo koniki polne, 20, bez skrzydeł

Jak to zrobić

Zmieszaj obie mąki, piwo i jajko, tak aby powstało ciasto. Rozgrzej olej. Obtocz świerszcze w mące i zanurz w cieście, a następnie wrzuć na rozgrzany tłuszcz, aż się usmażą na złoto. Posyp chili i podawaj z piwem.

REKLAMA

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij