[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Mięso kontra owady: wartość odżywcza i ciekawostki

Małymi, owadzimi krokami nadchodzi rewolucja. Spożywcza. Sprawdź, jak mogą wyglądać wartości odżywcze posiłku, w którym dominują pełzające proteiny.

robaki fot. Shutterstock
x 3 – o tyle więcej białka na gram znajduje się w mięsie owadzim w porównaniu do kurczaka.

73% – o tyle mniej kcal zawiera mięso owadzie w porównaniu do kurczaka. x

10 – o tyle więcej żelaza w 100 g zawiera mięso termitów w porównaniu do wołowiny. 80 g pokryje dzienne zapotrzebowanie.

93% dziennego zapotrzebowania na wapń dostarczy Ci 100 g larw muchy hermetii (mniej więcej tyle co ser).

68 g / 100 g białka zawiera mączka ze świerszczy polnych.

77% – tyle dziennego zapotrzebowania na cynk (niezbędny do produkcji testosteronu) zapewni Ci 100% muchy domowej.

0,00007125% Porównując populację ludzką do owadziej, to właśnie taki procent jej stanowimy.

Ciekawostka: Świerszcz w tempurze

Eat Grub to brytyjska firma specjalizująca się w jadalnych owadach. Oto przepis jej szefa.

Składniki (2 porcje)

  • mąka kukurydziana, 75 g
  • mąka , 75 g
  • piwo, 1/2 but. 
  • jajko
  • olej, 2 łyżki
  • chili sproszkowane, 1 łyżka
  • świerszcze albo koniki polne, 20, bez skrzydeł

Jak to zrobić

Zmieszaj obie mąki, piwo i jajko, tak aby powstało ciasto. Rozgrzej olej. Obtocz świerszcze w mące i zanurz w cieście, a następnie wrzuć na rozgrzany tłuszcz, aż się usmażą na złoto. Posyp chili i podawaj z piwem.

REKLAMA

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij