x 3 – o tyle więcej białka na gram znajduje się w mięsie owadzim w porównaniu do kurczaka.
73% – o tyle mniej kcal zawiera mięso owadzie w porównaniu do kurczaka. x
10 – o tyle więcej żelaza w 100 g zawiera mięso termitów w porównaniu do wołowiny. 80 g pokryje dzienne zapotrzebowanie.
93% dziennego zapotrzebowania na wapń dostarczy Ci 100 g larw muchy hermetii (mniej więcej tyle co ser).
68 g / 100 g białka zawiera mączka ze świerszczy polnych.
77% – tyle dziennego zapotrzebowania na cynk (niezbędny do produkcji testosteronu) zapewni Ci 100% muchy domowej.
0,00007125% Porównując populację ludzką do owadziej, to właśnie taki procent jej stanowimy.
Ciekawostka: Świerszcz w tempurze
Eat Grub to brytyjska firma specjalizująca się w jadalnych owadach. Oto przepis jej szefa.
Składniki (2 porcje)
- mąka kukurydziana, 75 g
- mąka , 75 g
- piwo, 1/2 but.
- jajko
- olej, 2 łyżki
- chili sproszkowane, 1 łyżka
- świerszcze albo koniki polne, 20, bez skrzydeł
Jak to zrobić
Zmieszaj obie mąki, piwo i jajko, tak aby powstało ciasto. Rozgrzej olej. Obtocz świerszcze w mące i zanurz w cieście, a następnie wrzuć na rozgrzany tłuszcz, aż się usmażą na złoto. Posyp chili i podawaj z piwem.