Makarony najlepiej jeść przed planowanym wysiłkiem. Dostarczą Ci szybko przyswajalnej dawki węglowodanów, dzięki której będziesz miał wystarczająco dużo energii podczas ćwiczeń.
Krewetki to z kolei źródło chudego białka niezbędnego do regeneracji i budowy mięśni. Przygotuj to danie w 20 minut i zjedz na 90 minut przed treningiem, żeby w pełni wykorzystać jego wszystkie właściwości zdrowotne.
Dlaczego to jest dobre?
To idealna proporcja węglowodanów i białka. W jednej porcji znajdziesz 26 g węglowodanów, które dostarczą Ci energii, oraz 22 g budującego mięśnie białka. Całe danie to tylko 360 kcal oraz 19 g tłuszczu. Możesz mieć pewność, że zjesz dokładnie tyle, ile potrzebujesz.
Czego potrzebujesz:
• 75 g makaronu penne
• 75 g krewetek królewskich podgotowanych, rozmrożonych
• 2 łyżka sera gorgonzola
• garść szpinaku
• 1 pokrojony pomidor
• 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
• 2 łyżki Pesto
Jak to zrobić:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (al dente to ok. 12 minut).
2. Odcedź dokładnie makaron na sicie (tylko nie przepłukuj go wodą).
3. Wrzuć makaron do miski, dodaj krewetki, szpinak, pokruszony ser gorgonzola, cząstki pomidora, orzechy oraz pesto i dobrze zamieszaj drewnianą łyżką .
4. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu.
MH 02/2011