Przerzucanie żelastwa na siłowni jest trudne, to prawda. Jednak prawdziwą trudnością jest takie ułożenie diety, by było i smacznie, i treningowo. Dlatego podrzucamy Ci 8 przepisów na dania, które spełniają obydwa te warunki. Jedz i rośnij.
2015-12-11
shutterstock.com
fot. shutterstock.com
Spaghetti z indykiem
150 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
150 g mielonego mięsa z indyka
1/2 puszki pokrojonych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku.
Posiekaną drobno cebulę zeszklij na natłuszczonej olejem w spreju patelni, dodaj mięso i rozdrobnij widelcem. Dolanie łyżki gorącej wody ułatwi sprawę. Smaż 5 minut, dodaj pomidory i koncentrat, gotuj 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i wciśnij czosnek.
Patent MH: Dodaj pół papryczki chili i świeżą bazylię – poprawiają smak i przyspieszają spalanie tłuszczu.
Ugotuj ryż w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do innego garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzuć fasolkę (odrobina soku z cytryny sprawi, że warzywo zachowa apetyczny, zielony kolor). Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż stek po 3 minuty z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem.
Patent MH: Zamiast tradycyjnej, smażonej tartej bułki zrób do fasolki sos z oliwy (wystarczy łyżeczka), wyciśniętego ząbka czosnku i posiekanej natki pietruszki.
150 g makaronu penne (mogą być też kolanka lub kokardki)
1 pojedyncza pierś z kurczaka – gotowana lub pieczona
różyczki brokułów
1 łyżka oliwy
sok z połówki cytryny
sól, pieprz
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś pokrój w małe kostki, dopraw i podpiecz na patelni natłuszczonej lekko olejem w spreju (lub ugotuj w garnku), a brokuły wrzucić na osolony wrzątek na 2-3 minuty. Zrób dressing z oliwy, soku, przypraw i polej nim danie.
Patent MH: Idealnie pasują tutaj jeszcze suszone pomidory i parmezan, a wtedy możesz do dressingu użyć bardziej aromatycznej oliwy spod pomidorów.
REKLAMA
REKLAMA
shutterstock.com
fot. shutterstock.com
Jajecznica z sałatą warzywną
5 jajek
kilka liści rukoli lub roszponki
1 pomidor
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
wydrylowane czarne oliwki
łyżeczka oleju roślinnego
Wbij jajka do miski, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i wylej na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smaż na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pomidora pokrój w talarki, cebulę w krążki.
Patent MH: Zrób sos vinaigrette, trzymaj go w lodówce i używaj do wszystkich sałat. Wymieszaj oliwę i sok z cytryny w proporcjach 3 do 1, dodaj łyżkę musztardy, zmiażdżony ząbek czosnku, szczyptę cukru i sól.
Patent MH: Ilość białka w kanapce zwiększysz, zastępując majonez humusem. Ciecierzycę z puszki odsącz i delikatnie zmiksuj. Wyciśnij sok z 2 limonek. Dodaj zmiażdżone 4 ząbki czosnku i powoli dolej 3/4 szklanki oliwy, miksując na wolnych obrotach. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
REKLAMA
REKLAMA
shutterstock.com
fot. shutterstock.com
Pierś indyka z brokułami
150 g filetu z piersi indyka
150 g ryżu basmati
200 g różyczek brokułów (świeżych lub mrożonych)
Łyżka oliwy z oliwek
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do osolonego wrzątku wrzuć brokuły i gotuj przez 5 minut (dodanie soku z cytryny pozwoli warzywom zachować kolor). Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy i smaż mięso 5 minut z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem. Odsącz brokuły i polej oliwą.
Patent MH: Dodanie do oliwy kilku kropel kremu balsamicznego znacznie poprawi smak brokułów.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Dopraw łososia, zawiń go szczelnie w aluminiową folię (matową stroną na wierzchu – szybciej złapie temperaturę) i włóż go na około 20 minut. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją. Już na talerzu skrop rybę kilkoma kroplami cytryny.
Patent MH: Kiszoną kapustę z ziołami kupisz w supermarketach – możesz też dorzucić kminku, który ułatwi trawienie. Koniecznie dodaj do niej odrobinę oleju roślinnego; to właśnie dzięki niemu przyswoisz wszystkie witaminy i minerały z warzyw.
REKLAMA
REKLAMA
shutterstock.com
fot. shutterstock.com
Sałatka grecka
1/2 główki sałaty (masłowej lub lodowej)
1 pomidor
1/2 czerwonej cebuli
1/2 czerwonej papryki, kilka czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
100 g odtłuszczonego sera feta
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
sok z cytryny
Pokrój paprykę i pomidora w kostkę lub paski, cebulę w piórka i poszarp palcami sałatę. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw i polej dressingiem tuż przed jedzeniem.
Patent MH: Aby urozmaicić danie, zastąp serek feta puszką tuńczyka w sosie własnym.
Suplementów. mających pomóc Ci spalać tkankę tłuszczową, jest tyle, że uginają się pod nimi półki...
REKLAMA
Ups... widzimy, że masz AdBlocka.
Nasz serwis jest dostępny całkowicie bezpłatnie, ale żeby taki mógł pozostać, musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz naszą pracę, dodaj tę stronę do wyjątków. Nie musisz wchodzić w ustawienia przeglądarki. Wystarczy kliknąć poniżej.
Komentarze