REKLAMA

Mielona wołowina: jak kupować, przyrządzać i przechowywać

Przyrządzenie smacznego burgera to w skrócie przyrządzenie smacznego mięsa wołowego. MH podpowiada, gdzie takie znaleźć i na co zwrócić uwagę, wkładając je do koszyka.

Mięso mielone wołowe shutterstock.com
Jakie kupować?

REKLAMA

Supermarket

Mielone jest najczęściej wystawione na styropianowych tackach, przykryte folią. Sprawdź dokładnie temperaturę, w jakiej jest przechowywane w lodówce – powinna być między zerem a3OC. Musi być sprzedane w ciągu 48 godzin od momentu zafoliowania (datę znajdziesz na nalepce na tacce). Jeszcze lepiej, jeśli jest zamrożone. Ale pamiętaj: raz rozmrożone mięso mielone nie może być przechowywane w zamrażarce ponownie.

Sklep mięsny

Kawałki do zmielenia powinny być wyjęte z lodówki i zmielone przy Tobie. Maszyna do mielenia musi być codziennie dezynfekowana. Przyjrzyj się jej, zanim zamówisz mielenie – jeśli nie jest czysta, wyjdź stamtąd natychmiast. Możesz także wybrać odpowiednie kawałki mięsa i samodzielnie zemleć je w domu.

Uwaga na kolor

Wołowina musi być intensywnie czerwona, baranina soczyście różowa, wieprzowina i cielęcina bladoróżowa, a mielone z drobiu w kolorze biało kremowym. Omijaj szerokim łukiem mięso z szarym, lepkim nalotem, w wilgotnym albo, co gorsza, ociekającym płynem opakowaniu.

Jak przechowywać?

Do lodówki

Mielonego mięsa nie wolno trzymać w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny. Po przyniesieniu ze sklepu trzeba je jak najszybciej włożyć do lodówki i umieścić w najzimniejszej jej części (najczęściej na górnej półce, gdzie temperatura jest najniższa), odizolowane od innych produktów żywnościowych.

Jedz świeże

Dokładnie przestrzegaj okresu przydatności do spożycia – jeden do dwóch dni w lodówce (w tym przypadku maksymalna temperatura to +4ºC) lub dwa do trzech miesięcy w zamrażalniku (–18 ºC). Raz zamrożonego mię- sa mielonego nie rozmraża się przed przygotowaniem, tylko bezpośrednio pichci zamrożone. Jeśli masz ochotę na tatara, kup mięso najlepiej tuż przed jedzeniem. 

REKLAMA

REKLAMA

Mięso mielone wołowe shutterstock.com
Jak przyrządzać?

REKLAMA

Kotlety i klopsiki

Uwaga na proporcje składników! Aby przygotować kotlety lub klopsiki, dodaj do mięsa rozbełtane jajko (jedno na 900 g mięsa) i bułkę tartą (25 g na 500 g mięsa), żeby połączyć dobrze składniki. Jeśli dodałeś już jajko, nie wolno tej mieszanki przechowywać dłużej niż 2 godziny.

Popraw smak

Zanim dorzucisz mięso do innej przygotowywanej w piekarniku potrawy (np. zapiekanki, nadziewanych pomidorów itd.), podsmaż je najpierw  5minut na teflonowej patelni, często mieszając, by usunąć nadmiar tłuszczu i wody. Dorzuć trochę ziół i przypraw przed dodaniem do potrawy właściwej i zapieczeniem.

Do zapiekania

Najpierw przygotuj marynatę: pół kubka oliwy z oliwek, ząbek czosnku, gałązka tymianku, listek laurowy, pół kostki bulionu i czarny pieprz. Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki, zanurz w marynacie 250 g mielonego mięsa i zostaw w lodówce na godzinę.

Sos boloński…

Podsmaż jedną posiekaną cebulę. Kiedy się zezłoci, dodaj mięso wyjęte z marynaty, zmiksowane pomidory z 250-gramowej puszki oraz dwa duże pomidory obrane ze skórki i pokrojone. Duś całość przez około 10 minut. Potem dodaj pół szklaneczki czerwonego wina, szczyptę oregano i czarnego pieprzu. Niech dochodzi na wolnym ogniu kolejne 2 godziny. Do lodówki Jedz świeże Kotlety i klopsiki Popraw smak Do zapiekania Sos boloński... ...dla 2 osób

…dla dwóch osób

Zawsze warto przyprawić kotlety mielone czy klopsiki ostrymi warzywkami (cebulką, czosnkiem) – nie tylko poprawiają one bowiem smak, ale też zawierają cenne substancje odżywcze i antyutleniacze, które są zbawienne dla serca i jelit. 

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA