Supermarket
Mielone jest najczęściej wystawione na styropianowych tackach, przykryte folią. Sprawdź dokładnie temperaturę, w jakiej jest przechowywane w lodówce – powinna być między zerem a3OC. Musi być sprzedane w ciągu 48 godzin od momentu zafoliowania (datę znajdziesz na nalepce na tacce). Jeszcze lepiej, jeśli jest zamrożone. Ale pamiętaj: raz rozmrożone mięso mielone nie może być przechowywane w zamrażarce ponownie.
Sklep mięsny
Kawałki do zmielenia powinny być wyjęte z lodówki i zmielone przy Tobie. Maszyna do mielenia musi być codziennie dezynfekowana. Przyjrzyj się jej, zanim zamówisz mielenie – jeśli nie jest czysta, wyjdź stamtąd natychmiast. Możesz także wybrać odpowiednie kawałki mięsa i samodzielnie zemleć je w domu.
Uwaga na kolor
Wołowina musi być intensywnie czerwona, baranina soczyście różowa, wieprzowina i cielęcina bladoróżowa, a mielone z drobiu w kolorze biało kremowym. Omijaj szerokim łukiem mięso z szarym, lepkim nalotem, w wilgotnym albo, co gorsza, ociekającym płynem opakowaniu.
Jak przechowywać?
Do lodówki
Mielonego mięsa nie wolno trzymać w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny. Po przyniesieniu ze sklepu trzeba je jak najszybciej włożyć do lodówki i umieścić w najzimniejszej jej części (najczęściej na górnej półce, gdzie temperatura jest najniższa), odizolowane od innych produktów żywnościowych.
Jedz świeże
Dokładnie przestrzegaj okresu przydatności do spożycia – jeden do dwóch dni w lodówce (w tym przypadku maksymalna temperatura to +4ºC) lub dwa do trzech miesięcy w zamrażalniku (–18 ºC). Raz zamrożonego mię- sa mielonego nie rozmraża się przed przygotowaniem, tylko bezpośrednio pichci zamrożone. Jeśli masz ochotę na tatara, kup mięso najlepiej tuż przed jedzeniem.
Komentarze
~jaroxik, 2017-08-16 09:19:18
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?