[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.4

Mielona wołowina: jak kupować, przyrządzać i przechowywać

Przyrządzenie smacznego burgera to w skrócie przyrządzenie smacznego mięsa wołowego. MH podpowiada, gdzie takie znaleźć i na co zwrócić uwagę, wkładając je do koszyka.

Mięso mielone wołowe
Jakie kupować?

Supermarket

Mielone jest najczęściej wystawione na styropianowych tackach, przykryte folią. Sprawdź dokładnie temperaturę, w jakiej jest przechowywane w lodówce – powinna być między zerem a3OC. Musi być sprzedane w ciągu 48 godzin od momentu zafoliowania (datę znajdziesz na nalepce na tacce). Jeszcze lepiej, jeśli jest zamrożone. Ale pamiętaj: raz rozmrożone mięso mielone nie może być przechowywane w zamrażarce ponownie.

Sklep mięsny

Kawałki do zmielenia powinny być wyjęte z lodówki i zmielone przy Tobie. Maszyna do mielenia musi być codziennie dezynfekowana. Przyjrzyj się jej, zanim zamówisz mielenie – jeśli nie jest czysta, wyjdź stamtąd natychmiast. Możesz także wybrać odpowiednie kawałki mięsa i samodzielnie zemleć je w domu.

Uwaga na kolor

Wołowina musi być intensywnie czerwona, baranina soczyście różowa, wieprzowina i cielęcina bladoróżowa, a mielone z drobiu w kolorze biało kremowym. Omijaj szerokim łukiem mięso z szarym, lepkim nalotem, w wilgotnym albo, co gorsza, ociekającym płynem opakowaniu.

Jak przechowywać?

Do lodówki

Mielonego mięsa nie wolno trzymać w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny. Po przyniesieniu ze sklepu trzeba je jak najszybciej włożyć do lodówki i umieścić w najzimniejszej jej części (najczęściej na górnej półce, gdzie temperatura jest najniższa), odizolowane od innych produktów żywnościowych.

Jedz świeże

Dokładnie przestrzegaj okresu przydatności do spożycia – jeden do dwóch dni w lodówce (w tym przypadku maksymalna temperatura to +4ºC) lub dwa do trzech miesięcy w zamrażalniku (–18 ºC). Raz zamrożonego mię- sa mielonego nie rozmraża się przed przygotowaniem, tylko bezpośrednio pichci zamrożone. Jeśli masz ochotę na tatara, kup mięso najlepiej tuż przed jedzeniem. 

REKLAMA

REKLAMA

Mięso mielone wołowe
Jak przyrządzać?

Kotlety i klopsiki

Uwaga na proporcje składników! Aby przygotować kotlety lub klopsiki, dodaj do mięsa rozbełtane jajko (jedno na 900 g mięsa) i bułkę tartą (25 g na 500 g mięsa), żeby połączyć dobrze składniki. Jeśli dodałeś już jajko, nie wolno tej mieszanki przechowywać dłużej niż 2 godziny.

Popraw smak

Zanim dorzucisz mięso do innej przygotowywanej w piekarniku potrawy (np. zapiekanki, nadziewanych pomidorów itd.), podsmaż je najpierw  5minut na teflonowej patelni, często mieszając, by usunąć nadmiar tłuszczu i wody. Dorzuć trochę ziół i przypraw przed dodaniem do potrawy właściwej i zapieczeniem.

Do zapiekania

Najpierw przygotuj marynatę: pół kubka oliwy z oliwek, ząbek czosnku, gałązka tymianku, listek laurowy, pół kostki bulionu i czarny pieprz. Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki, zanurz w marynacie 250 g mielonego mięsa i zostaw w lodówce na godzinę.

Sos boloński…

Podsmaż jedną posiekaną cebulę. Kiedy się zezłoci, dodaj mięso wyjęte z marynaty, zmiksowane pomidory z 250-gramowej puszki oraz dwa duże pomidory obrane ze skórki i pokrojone. Duś całość przez około 10 minut. Potem dodaj pół szklaneczki czerwonego wina, szczyptę oregano i czarnego pieprzu. Niech dochodzi na wolnym ogniu kolejne 2 godziny. Do lodówki Jedz świeże Kotlety i klopsiki Popraw smak Do zapiekania Sos boloński... ...dla 2 osób

…dla dwóch osób

Zawsze warto przyprawić kotlety mielone czy klopsiki ostrymi warzywkami (cebulką, czosnkiem) – nie tylko poprawiają one bowiem smak, ale też zawierają cenne substancje odżywcze i antyutleniacze, które są zbawienne dla serca i jelit. 

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij