[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Męskie przepisy: grillowany antrykot

Grillowana wołowina, a obok niej sałatka z czarnych pomidorów, rukola i dressing z musztardy Pommery. Sezon grillowy w pełni, więc czego chcieć więcej od życia? W dodatku mało jest takich dań, których genialny smak uzyskuje się tak szybko i prosto.

antrykot fot. Archiwum prywatne
Gotuj z mistrzem

Łukasz Paluchowski jest szefem kuchni Winebaru Puławska Wine &Food w Warszawie słynącego z krótkiego, ale doskonałego menu i bardzo długiej, także doskonałej, karty win. Zdobywał doświadczenie kulinarne i pracował wcześniej w takich miejscach, jak hotele La Regina, Jan III Sobieski i Intercontinental.

Ile to kosztuje?  

• 1 porcja w restauracji: 65 zł  

• 1 porcja w domu: 30 zł  

Czas przygotowania: 15 min

REKLAMA

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g antrykotu
  • 2 pomidory
  • 3 szalotki
  • 100 g rukoli
  • 50 ml oliwy extra vergine
  • musztarda Pommery
  • główka czosnku
  • 1 opakowanie świeżego rozmarynu
  • sól morska, gruboziarnista
  • pieprz młotkowy
  • miód
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

1. Antrykot kroimy na steki ok. 150-180 g, aby ich grubość nie przekraczała 2 cm. Dzięki temu będzie Ci łatwiej przygotować mięso do wysmażenia w sposób medium.

Wyporcjowane steki zamarynuj we wcześniej przygotowanej marynacie z oliwy, roztartego rozmarynu, siekanego czosnku i odrobiny pieprzu młotkowanego. Mięso w marynacie odstaw do lodówki na 12 h.

2. Do miseczki włóż łyżeczkę musztardy Pommery (ze wszystkich musztard o ziarnistej konsystencji ta legendarna uważana jest za najlepszą), dodaj odrobinę soku z cytryny i popracuj trzepaczką, powoli lejąc po ściankach oliwę extra vergine. Całość dopraw listkami tymianku i odrobiną miodu. Odstaw.

3. Mięso do grillowania powinno mieć temperaturę otoczenia, więc wyjmij je z lodówki trochę wcześniej. Antrykoty odsącz z marynaty, lekko osusz i rzuć na ruszt po 4 minuty z każdej strony – zmieniaj stronę bez nakłuwania mięsa widelcem! Zdejmij mięso z grilla, zawiń w folię aluminiową i pozostaw na 2-3 minuty w ciepłym miejscu (np. blisko grilla).

4. Podczas grillowania przygotuj klasyczną sałatkę z czarnych pomidorów pokrojonych w cienkie plastry, posypanych szalotką, również pokrojoną w cienkie plastry. Całość dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na tak przygotowane pomidory połóż rukolę wymieszaną z dressingiem z musztardy Pommery.

MH 07/2014  

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij