[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Żeberka w piwie Guinness: przepis na męski obiad

Mięso i piwo to mistrzowskie połączenie – banalne w przyrządzaniu, sycące, krzepiące, solidne, w sam raz na męską kolację. Warte czasu gotowania i oczekiwania na ucztę. No i popijania – wiadomo czym. Odpuść na chwilę piersiom z kury, serwujemy Ci właśnie 73 g białka.

żeberka w piwie fot. Charles Masters
Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg żeberek wołowych bez kości
  • 8 ząbków czosnku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 puszki lub butelki piwa Guinness
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 250 ml bulionu wołowego

1. Natrzyj żeberka solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę na wysokim ogniu, wrzuć mięso i obsmażaj, od czasu do czasu przewracając. Zaczekaj, aż będzie brązowe z każdej strony (mniej więcej 10 minut). Przełóż żeberka do większego garnka.

2. Wlej piwo do jeszcze gorącej patelni po żeberkach i zdrap wszystko, co przywarło do dna podczas smażenia. Przelej całość do garnka. Dodaj resztę piwa, bulion, cebulę pokrojoną w ćwiartki, czosnek, grubo pokrojoną marchew, grubo pokrojony seler naciowy i dwa liście laurowe. Kilka ziaren ziela angielskiego też nie zaszkodzi.

Gotuj na małym ogniu około czterech godzin. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami, purée lub kromkami wiejskiego chleba. Gdyby Irlandczycy znali nasze kiszone ogórki lub kiszoną kapustę z kminkiem, położyliby ją obok. Na pewno.

Nota techniczna: 830 kcal, białko 73 g, tłuszcze 45 g, węglowodany 19 g, błonnik 3 g. 

Kuchenne patenty MH:

Aby danie pozostało dłużej gorące, włóż talerze do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni C i zostaw je na 10 minut. 

Na samym talerzu możesz jeszcze użyć świeżo zmielonego, czarnego pieprzu. A do purée dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. 

Zamiast marchewki można dorzucić inne warzywa korzeniowe: seler, pietruszkę lub słodkie ziemniaki.

MH 04/2012

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij