- 1 kg żeberek wołowych bez kości
- 8 ząbków czosnku
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 puszki lub butelki piwa Guinness
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 250 ml bulionu wołowego
1. Natrzyj żeberka solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę na wysokim ogniu, wrzuć mięso i obsmażaj, od czasu do czasu przewracając. Zaczekaj, aż będzie brązowe z każdej strony (mniej więcej 10 minut). Przełóż żeberka do większego garnka.
2. Wlej piwo do jeszcze gorącej patelni po żeberkach i zdrap wszystko, co przywarło do dna podczas smażenia. Przelej całość do garnka. Dodaj resztę piwa, bulion, cebulę pokrojoną w ćwiartki, czosnek, grubo pokrojoną marchew, grubo pokrojony seler naciowy i dwa liście laurowe. Kilka ziaren ziela angielskiego też nie zaszkodzi.
Gotuj na małym ogniu około czterech godzin. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami, purée lub kromkami wiejskiego chleba. Gdyby Irlandczycy znali nasze kiszone ogórki lub kiszoną kapustę z kminkiem, położyliby ją obok. Na pewno.
Nota techniczna: 830 kcal, białko 73 g, tłuszcze 45 g, węglowodany 19 g, błonnik 3 g.
Kuchenne patenty MH:
Aby danie pozostało dłużej gorące, włóż talerze do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni C i zostaw je na 10 minut.
Na samym talerzu możesz jeszcze użyć świeżo zmielonego, czarnego pieprzu. A do purée dodaj szczyptę gałki muszkatołowej.
Zamiast marchewki można dorzucić inne warzywa korzeniowe: seler, pietruszkę lub słodkie ziemniaki.
MH 04/2012
Komentarze
~Props, 2018-12-09 10:19:44
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?