[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Męska kuchnia: przepis na chicken curry

Ta potrawka z kurczaka znana jest od Bombaju po Londyn. Przyrządź ją w domu na sposób Men's Health – w wersji light. 

Chicken curry fot. shutterstock.com
Olej roślinny

Zamiast roztopionego masła użyj oleju roślinnego. Zmniejszysz ilość tłuszczy nasyconych o 10 g w porcji, a liczba kalorii spadnie o 70.

Kumin

Dodatek kuminu poprawi nie tylko smak. Niska zachorowalność na raka w Indiach w dużej mierze wiąże się z wysoką zawartością kuminu w tamtejszej diecie. Przyprawa ta chroni przez rakiem prostaty. (Jeśli nie znajdziesz kuminu w sklepie, możesz go zastąpić koprem włoskim).

Jogurt zamiast mleka

Zamień mleko kokosowe na niskokaloryczny jogurt o smaku kokosowym, a oszczędzisz sobie 379 kalorii i 22 g tłuszczu na porcji.

Brązowy ryż

Zamień ryż biały na brązowy, a ustabilizujesz poziom cukru we krwi. W tej wersji indyjski przysmak pomoże Ci też przetrwać kaca.

Szafran

Żółć szafranu przypomni Ci o Twojej indyjskiej kolacji, gdy znajdziesz ją w postaci plam na wyjściowej koszuli. Ale naukowcy przekonują, że spowalnia ona też utratę pamięci związaną z chorobą Alzheimera i chroni Cię przed atakiem serca. A Hindusi dodają go do mleka i dają przeziębionym dzieciom do picia.

Tego potrzebujesz (4 porcje):

  • Łyżka lekkiej margaryny do smażenia
  • 200 g brązowego ryżu
  • kawałek imbiru (200 g)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku /
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki oleju roślinnego
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 2 łyżeczki nasion kolendry /
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu /
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • szczypta pieprzu Cayenne
  • 225 g piersi z kurczaka bez skóry
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml jogurtu kokosowego/
  • 100 g zielonego groszku /
  • naczynie do gotowania ryżu
  • duża patelnia

Tak to zrobisz:

1. Wino wstaw do lodówki albo kubełka z lodem. Wymieszaj brązowy ryż z kolendrą. Rozpuść niskotłuszczową margarynę do smażenia w naczyniu do gotowania ze szczelnie przylegającą pokrywką. Wrzuć do niego ryż, dokładnie wymieszaj z rozpuszczonym tłuszczem. Dolej litr osolonej wody i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz gaz i zostaw lekko bulgoczące pod pokrywką. Po około godzinie wyłącz gaz, ale nie odkrywaj naczynia aż do podania ryżu na stół.

2. Pokrój kurczaka na małe kawałki. Następnie drobno posiekaj cebulę, czosnek i imbir. Korzeń imbiru najłatwiej obierzesz brzegiem łyżeczki, a zamiast siekać, możesz wszystko wrzucić do robota kuchennego. Podsmaż imbir, czosnek i cebulę na oleju, dodając laskę cynamonu i trochę soli. Mieszaj przez 5 minut, aż wszystkie składniki zmiękną. Obierz pomidory i zmiksuj na pulpę (możesz to też zrobić wałkiem, owijając pokrojone pomidory folią spożywczą).

3. Wrzuć pulpę z pomidorów i przyprawy na patelnię i smaż przez 5 minut. Teraz czas, by dodać kawałki kurczaka i bulion drobiowy. Całość gotuj przez 10 minut, ciągle mieszając. To dobry moment, żeby łyknąć jakiś napój chłodzący – w kuchni musi robić się bardzo gorąco. Zmniejsz płomień i gotuj przez kolejnych 15-20 minut, by do końca uwolnić smaki. I jeszcze słowo o przyprawach – wiemy, że jesteś twardzielem i zjadasz całe papryczki jalapeno bez popitki, ale spróbuj oprzeć się pokusie i nie wsypuj do dania całych garści pieprzu Cayenne – wyjdzie to na dobre Twojemu daniu i Twoim gościom.

4. Dodaj groszek i gotuj wszystko przez 5 minut. Wlej jogurt i zdejmij gotowe curry z ognia. Wyciągnij z potrawy laskę cynamonu. Spulchnij ryż widelcem, wlej wino do kieliszków, rozpal kadzidełka o zapachu drzewa sandałowego, a potem wrzuć soundtrack z jakiegoś hitu Bollywood do odtwarzacza – i gotowe. 

 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij