Męska kuchnia: mięśnie bez mięsa

Mięśnie bez mięsa? Dzięki naszemu gulaszowi to osiągalne. Zawarta w nim fasola jest źródłem białka, a seler naciowy poprawia dopływ krwi do mięśni i stawów, podnosząc skuteczność ćwiczeń. A jeśli jesteś mięsożercą, spróbuj tego dania – jest tak pyszne, że przejdziesz na wegetarianizm.

Męska kuchnia: mięśnie bez mięsa shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Składniki na 3 porcje:

  • Jeden mały por
  • 100 g selera naciowego
  • 2 marchewki
  • Świeży szpinak
  • Puszka kukurydzy
  • 1 cukinia
  • 1 l bulionu warzywnego
  • Puszka białej fasoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule i czosnek
  • Liść laurowy
  • Sól, pieprz
  • Żółty ser

 

Jedna porcja: 320 kcal

Czas gotowania: 40 minut

1. Jarzyny, oprócz fasoli, kukurydzy i szpinaku, drobno pokrój. Na dużej patelni podgrzej oliwę z oliwek. Gdy będzie gorąca, wrzuć na nią pokrojone jarzyny i dodaj liść laurowy. Po 3 minutach dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i połowę bulionu. Przykryj i gotuj przez około 15 minut.

2. Zdejmij gorący gulasz z ognia, dodaj fasolę i kukurydzę z puszki i wymieszaj z resztą jarzyn. Znowu postaw na kuchence i jeszcze raz doprowadź do wrzenia. Część płynu na pewno odparuje – uzupełnij go pozostałym bulionem. Gotuj, aż jarzyny będą tak miękkie, jak lubisz.  

3. Dodaj szpinak do gulaszu i przypraw całość solą i pieprzem. Gotuj przez kolejnych 5 minut. Pod koniec wyjmij z gulaszu liść laurowy. Rozdziel porcje do miseczek i zetrzyj żółty ser. Podawaj gorący gulasz posypany startym serem. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką. 

MH 06/08

Zobacz również:
REKLAMA