Składniki na 3 porcje:
- Jeden mały por
- 100 g selera naciowego
- 2 marchewki
- Świeży szpinak
- Puszka kukurydzy
- 1 cukinia
- 1 l bulionu warzywnego
- Puszka białej fasoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule i czosnek
- Liść laurowy
- Sól, pieprz
- Żółty ser
Jedna porcja: 320 kcal
Czas gotowania: 40 minut
1. Jarzyny, oprócz fasoli, kukurydzy i szpinaku, drobno pokrój. Na dużej patelni podgrzej oliwę z oliwek. Gdy będzie gorąca, wrzuć na nią pokrojone jarzyny i dodaj liść laurowy. Po 3 minutach dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i połowę bulionu. Przykryj i gotuj przez około 15 minut.
2. Zdejmij gorący gulasz z ognia, dodaj fasolę i kukurydzę z puszki i wymieszaj z resztą jarzyn. Znowu postaw na kuchence i jeszcze raz doprowadź do wrzenia. Część płynu na pewno odparuje – uzupełnij go pozostałym bulionem. Gotuj, aż jarzyny będą tak miękkie, jak lubisz.
3. Dodaj szpinak do gulaszu i przypraw całość solą i pieprzem. Gotuj przez kolejnych 5 minut. Pod koniec wyjmij z gulaszu liść laurowy. Rozdziel porcje do miseczek i zetrzyj żółty ser. Podawaj gorący gulasz posypany startym serem. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.
MH 06/08