[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.4

Przepis na ekspresowe skrzydełka z kurczaka z limonką

Chrupiące skrzydełka z limonką równie dobrze mogą być przekąską na domowej imprezie, jak i czymś na ząb podczas pokerowego wieczoru z kumplami. Ich przyrządzenie trwa mniej niż godzinę, a znikają z talerza w mgnieniu oka.

fot. Vladimir Melnik 2010/shutterstock.com
Ekspresowe skrzydełka z limonką za pierwszym razem możesz przygotować według poniższego przepisu, ale później zachęcamy do eksperymentowania. Jakiego? Oto moje nasze sugestie:

Jeśli masz trochę więcej czasu na ich przyrządzenie, skrzydełka możesz wcześniej zamarynować w bardzo popularnej marynacie z miodu, soku cytrynowego i musztardy.

Inną ciekawą marynatę możesz zrobić z jogurtu naturalnego, curry, pomidorów, cebuli i świeżej kolendry. Wtedy skrzydełka koniecznie podawaj z chlebem Naan (charakterystyczny dla kuchni indyjskiej), pitą lub ryżem.

Aby zrobić skrzydełka na sposób orientalny, przyrządź je z sosem ostrygowym i sosem sojowym, której zmieszaj w proporcjach 1:1. Przed podaniem posyp jeszcze całość sezamem.

Tego potrzebujesz:

• 1 kg skrzydełek z kurczaka,

sok z 2 limonek,

pęczek majeranku,

sól i pieprz,

2 łyżeczki cukru,

100 ml tequili (opcjonalnie)

 

Tak to zrobisz:

1. Najpierw dokładnie umyj skrzydełka z kurczaka pod bieżącą wodą, a później dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem.

2. Zwiń ściśle pęczek i posiekaj majeranek.
 

fot. Marcin Klaban

 

3. Skrzydełka włóż do żaroodpornego naczynia i polej sokiem z limonek oraz - opcjonalnie - także tequilą.
 

fot. Marcin Klaban

 

4. Dopraw całość solą, pieprzem i cukrem.

5. Wymieszaj rękoma skrzydełka tak, aby były dobrze pokryte tą "marynatą". Przykryj naczynie folią spożywczą i włóż do lodówki na 1-2 godziny.
 

fot. Marcin Klaban

 

6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij naczynie ze skrzydełkami, ale zanim włożysz je do piekarnika, odstaw na bok na 15-20 minut, żeby osiągnęły temperaturę pokojową.

7. Skrzydełka wstaw do piekarnika na 25-30 minut, a po wyjęciu nie zwlekaj z ich zjadaniem, bo przestaną być chrupiące!
 

fot. Marcin Klaban

MH

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij