1. |
Burak burger – przepis na 2 porcje
Bułka—pieczarka:
- kapelusz pieczarki (b. duży)
- 2 szt. oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Burger z buraka:
- buraki czerwone, 6 szt.
- słonecznik prażony, obrany, 1 łyżka.
- 1 łyżka pestek z dyni, prażonych, obranych
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 łyżki cukru
- Pieprz, sól
Sos czosnkowy:
- 5 majonez,
- 3 łyżki mleko,
- 1 łyżka czosnek,
- 1 ząbek
- sól, pieprz
Dodatki:
- sałata
- pomidor
Sposób:
1. Pieczarki przesmaż na oliwie z oliwek 3 min z każdej strony, dopraw i włóż do piekarnika na 8 min w temp. 180 stopni C. Buraki zamarynuj w czosnku, oliwie z oliwek, świeżych ziołach, soli i pieprzu.
Wyłóż na blachę, przykryj folią aluminiową i piecz w temp. 175 stopni C ok. 1,5 h. Wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Obierz buraki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj nasiona, ocet, przyprawy i wymieszaj.
2. Przygotowaną masę uformuj w burgery o grubości 2,5 cm. Smaż na oliwie z oliwek przez 4 min z każdej strony i włoż do piekarnika na 5 min w temperaturze 185 stopni C.
3. Połącz wszystkie składniki sosu i mieszaj, by uzyskać jednolitą masę. Dopraw. Na pieczarki nałóż sos, na jedną połówkę dorzuć garść mieszanych sałat, pomidora, burgera z buraka i zamknij drugą pieczarką.
białko: 4 g, węgle: 6 g, tłuszcz: 20 g, kcal: 210
Rada Damiana - kucharza Soczewki:
Przy grillowaniu ważna jest temperatura paleniska. Można ją w prosty sposób skontrolować. Ruszt jest rozgrzany powyżej 200o C; jeżeli możemy, bez bólu, utrzymać otwartą dłoń nad nim nie dłużej niż 2 sekundy.
Więcej prawdziwie męskiego jedzenia znajdziesz na: www.soczewka.wroclaw.pl