Męska kuchnia: 4 przepisy na burgery pełne zdrowia

Jeśli burger kojarzy Ci się z mielonym w asyście bułki - pora zweryfikować poglądy. MH wespół ze Sławkiem, Damianem i Mirkiem, kucharzami z wrocławskiej Soczewki, pokazuje, jak zrobić burgera level master. Oto 4 pyszne i zdrowe przepisy na naprawdę męskie żarcie.

Męska kuchnia: 4 przepisy na burgery pełne zdrowia Wojciech Małkowicz
fot. Wojciech Małkowicz

 1.

Burak burger – przepis na 2 porcje

Bułka—pieczarka:

  • kapelusz pieczarki (b. duży)
  • 2 szt. oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Burger z buraka:

  • buraki czerwone, 6 szt.
  • słonecznik prażony, obrany, 1 łyżka.
  • 1 łyżka pestek z dyni, prażonych, obranych
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki cukru
  • Pieprz, sól

Sos czosnkowy:

  • 5 majonez,
  • 3 łyżki mleko,
  • 1 łyżka czosnek,
  • 1 ząbek
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • sałata
  • pomidor

Sposób:

1. Pieczarki przesmaż na oliwie z oliwek 3 min z każdej strony, dopraw i włóż do piekarnika na 8 min w temp. 180 stopni C. Buraki zamarynuj w czosnku, oliwie z oliwek, świeżych ziołach, soli i pieprzu.

Wyłóż na blachę, przykryj folią aluminiową i piecz w temp. 175 stopni C ok. 1,5 h. Wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Obierz buraki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj nasiona, ocet, przyprawy i wymieszaj.

2. Przygotowaną masę uformuj w burgery o grubości 2,5 cm. Smaż na oliwie z oliwek przez 4 min z każdej strony i włoż do piekarnika na 5 min w temperaturze 185 stopni C.

3. Połącz wszystkie składniki sosu i mieszaj, by uzyskać jednolitą masę. Dopraw. Na pieczarki nałóż sos, na jedną połówkę dorzuć garść mieszanych sałat, pomidora, burgera z buraka i zamknij drugą pieczarką. 

białko: 4 g, węgle: 6 g, tłuszcz: 20 g, kcal: 210

Rada Damiana - kucharza Soczewki:

Przy grillowaniu ważna jest temperatura paleniska. Można ją w prosty sposób skontrolować. Ruszt jest rozgrzany powyżej 200o C; jeżeli możemy, bez bólu, utrzymać otwartą dłoń nad nim nie dłużej niż 2 sekundy.

Więcej prawdziwie męskiego jedzenia znajdziesz na: www.soczewka.wroclaw.pl

 

Męska kuchnia: 4 przepisy na burgery pełne zdrowia Wojciech Małkowicz
fot. Wojciech Małkowicz

 2.

Soczewka burger – przepis na 4 porcje

Burger:

  • mięso z antrykotu, 500 g,
  • gulaszowe wołowe, 500 g
  • sól, pieprz
  • musztarda Dijon

Coleslaw:

  • majonez, 60 g
  • marchewka, 1 szt.
  • kapusta, 1/4 główki
  • sól, pieprz, cukier, ocet

Sos bbq:

  • boczek wędzony, 200 g
  • śliwki suszone, 200 g
  • wino czerwone, 100 ml
  • czosnek, 1 ząbek
  • woda, 200 ml
  • cynamon, szczypta
  • imbir suszony, szczypta
  • miód, 10 g
  • konc. pomidorowy, 40 g
  • papryczka chili, bez pestek
  • pieprz

Krążki cebuli:

  • cebula, 2 szt.
  • mąka kukurydziana, 200 g
  • maślanka, 0,3 l

Dodatki:

  • ser cheddar

Sposób:

1. Plastry boczku ułóż na blasze i piecz w piekarniku przez 30 min w temp. 180 stopni C. Spieczony boczek włóż do garnka, zalej wodą (100 ml) i gotuj 15 min. Odcedź. Do wywaru wrzuć wszystkie składniki sosu, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 45 min. Odstaw do ostygnięcia i zmiksuj.

2. Marchewkę zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, a kapustę poszatkuj. Dopraw, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i Coleslaw gotowy.

3. Cebulę pokrój w poprzek, by powstały krążki. Przełóż do miski, zalej maślanką i odstaw na 2 h. Krążki obtocz kukurydzianą panierką i smaż w głębokim tłuszczu.

4. Mięso pokrój w kostkę i zmiel w maszynce o średnich oczkach, dopraw pieprzem i musztardą Dijon. Uformuj burgery po 250 g, o grubości ok. 2,5 cm, i grilluj ( temperatura grilla 240 oC) przez 3 min z każdej strony.

Pod koniec grillowania dopraw solą, nałóż ser i przełóż na 1 min do opiekacza. Połówki bułki posmaruj sosem BBQ. Na jedną połówkę wyłóż 2 łyżki Coleslawa, krążki cebulowe, mięso i całość zamknij drugą połową bułki.

białko: 56 g, węgle: 18 g, tłuszcz: 36 g, kcal: 620

Rada Sławka - kucharza Soczewki:

Przepis na bułkę do burgera: mąka 280 g, drożdże 8 g, ciepła woda, sól. Wyrób ciasto (pod koniec możesz dorzucić różne dodatki) i uformuj bułkę. Wysmaruj jajkiem i odstaw na 45 min do wyrośnięcia. Piecz w temp. 210o C. przez 15/20 min. 

  

Męska kuchnia: 4 przepisy na burgery pełne zdrowia Wojciech Małkowicz
fot. Wojciech Małkowicz

 3.

Burger cielęcy - przepis na 4 porcje

Burger:

  • łopatka cielęca, 0,8 kg
  • masło, 200 g
  • pieprz cytrynowy
  • otarta skórka z 1 limonki

Kacza wątróbka:

  • wątróbka kacza, 250 g
  • ocet sherry, 3 łyżki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Gruszki w winie:

  • gruszki, 2 szt.
  • czerwone wino wytrawne, 300 ml
  • miód, 30 g
  • cynamon, szczypta

Dodatki:

  • majonez
  • roszponka
  • karmelizowane orzechy

Sposób:

1. Mięso i zimne masło pokrój w kostkę i zmiel w maszynce na średnich oczkach. Dopraw pieprzem cytrynowym, otartą skórką z limonki i wyrób na jednolitą masę. Uformuj burgery po ok. 220 g i smaż jak burgery wołowe.

2. Kaczą wątróbkę podsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu 60-90 sekund z każdej strony. Podlej octem sherry, dopraw solą i pieprzem.

3. Gruszki obierz i pokrój w drobną kostkę. Zagotuj wino z miodem i cynamonem, dodaj gruszki i gotuj 4 minuty. Odstaw do wystygnięcia.

4. Bułkę przekrój na pół i posmaruj majonezem. Na jedną połówkę wyłóż odsączoną gruszkę oraz posiekane orzechy na drugą roszponkę i wątróbkę kaczą. Burgera wkładamy do środka i składamy. 

białko: 62 g, węgle: 32 g, tłuszcz: 68 g, kcal: 950

 

Męska kuchnia: 4 przepisy na burgery pełne zdrowia Wojciech Małkowicz
fot. Wojciech Małkowicz

 4.

Cezar burger z kurczaka - przepis na 4 porcje

Kurczak:

  • filet z kurczaka, 600 g
  • oliwa z oliwek
  • tymianek, świeży
  • rozmaryn, świeży
  • pieprz
  • sól

Sos cezar:

  • majonez, 200 g
  • mleko, 50 ml
  • filety anchois, 5 szt.
  • musztarda Dijon
  • 1/2 łyżeczki
  • sos Worcestershire, 1 łyżka
  • sól, pieprz

Grzanki:

  • pieczywo pełnoziarniste,
  • 100 g
  • 5 czosnek, 1 ząbek
  • 5 oliwa 50 ml
  • 5 rozmaryn
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • parmezan
  • sałata

Sposób:

1. Umyj i oczyść filet z błonek. Uformuj 4 burgery i zamarynuj w ziołach z odrobiną oliwy i przypraw. Odstaw do lodówki na godzinę. Kurczaka grilluj krótko, na końcu smażenia posyp startym parmezanem.

2. Do sosu Cezar wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pieczywo pokrój w kostkę, dodaj posiekany czosnek, świeże zioła, oliwę z oliwek, sól, pieprz i delikatnie wymieszaj.

Piecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez 10 min. Sałatę umyj i osusz. Bułkę przekrój na pół i posmaruj środek sosem Cezar. Na jedną połówkę połóż garść sałaty, kurczaka i grzanki. Całość zamknij drugą połową bułki.

Rada Mirka - kucharza Soczewki:

Tatar wołowy będzie dużo lepszy, gdy rozmieszamy mięso z odrobiną wody gazowanej. Podobny patent stosują czasem kucharze przy burgerach – mięso dobrze wchłania wodę i burgery po usmażeniu są soczyste. 

białko: 61 g, węgle: 4 g, tłuszcz: 29 g, kcal: 315

Więcej prawdziwie męskiego jedzenia znajdziesz na: www.soczewka.wroclaw.pl

 

Zobacz również:
REKLAMA