Ta lista produktów to naturalna amunicja, która ochroni Cię przed atakiem choroby. Zapomnij o suplementach witaminowych. Nie działają – nie ma nic lepszego od naturalnego jedzenia w dobrym gatunku. Oto nasza kolejna toplista: 11 produktów na zdrowie.
MH2015-06-03
fot. Dan Matthews
fot. Dan Matthews
Gdy mama mówiła, że na przeziębienie najlepszy jest rosół, to trzeba było jej słuchać. Eksperci potwierdzają to, co ludzie wiedzieli od lat – nasze zdrowie zależy od tego, co jemy. Zobacz, jak zmienić swoją spiżarnię w arsenał broni przygotowany na atak hord złośliwych wirusów. Prezentujemy wojenne racje, których potrzebujesz, aby pokonać infekcje i wzmocnić swoją odporność.
Zdrowy układ immunologiczny jest w stanie chronić organizm przed wirusami, bakteriami, drożdżami, grzybami, pasożytami i różnymi toksynami. Ale łatwo go osłabić, a wśród czynników niekorzystnych znajduje się właśnie kiepska dieta. Zobacz, co powinniśmy jeść i jak komponować posiłki, aby nie dać się chorobie.
1. Łosoś
Astaksantyna – to związek chemiczny, dzięki któremu łosoś jest różowy. Ale oprócz tego wspomaga działanie przeciwciał w Twojej krwi. Jedz dwa razy w tygodniu.
REKLAMA
REKLAMA
fot. Shutterstock
fot. Shutterstock
2. Kwaśne owoce
Bo zawarta w nich witamina C działa w tandemie z polifenolami, aby o połowę zmniejszyć ryzyko złapania infekcji. Oto siła natury. Witamina C w tabletkach może się schować.
To jakby kapsułka z preparatem podnoszącym odporność. Mnóstwo witaminy B oraz białka. Polecamy jako danie po wysiłku fizycznym, bo zapobiega rozkładowi przeciwciał.
REKLAMA
REKLAMA
fot. Shutterstock
fot. Shutterstock
4. Czosnek
Jak najczęściej staraj się dodawać świeży czosnek do potraw. Zawiera silnie bakteriobójcze substancje, a część badań wskazuje, że jest silniejszym antybiotykiem niż np. penicylina.
Nie, nie bój się, tym razem to nie szpinak. Mowa o zielonej pietruszce. Ma właściwości antyseptyczne, poprawia trawienie i zapobiega infekcjom.
REKLAMA
REKLAMA
fot. Shutterstock
fot. Shutterstock
6. Grzyby
Okazuje się, że grzyby to prawdziwe bogactwo witaminy D (najwięcej mają jej prawdziwki i kurki), która nie dość, że dba o zdrowe zęby i kości, to jeszcze poprawia ogólną odporność.
To królowa, jeżeli chodzi o zawartość składników prozdrowotnych – głównie wit. A, która uszczelnia i regeneruje błony śluzowe, utrudniając przenikanie przez nią drobnoustrojów.
REKLAMA
REKLAMA
fot. Dan Matthews
fot. Dan Matthews
8. Pestki dyni
Niby nic – posypujesz nimi sałatkę albo przegryzasz, oglądając TV i okazuje się, że właśnie wciągnąłeś dawkę magnezu, który poprawia jakość komórek odpornościowych.
Oraz jej różne kuzynki - szalotki, dymki itp. – zawierają allicynę, która działa silnie antybakteryjnie. Gdy płaczesz przy krojeniu cebuli, to wiedz, że to na zdrowie.
REKLAMA
REKLAMA
fot. Shutterstock
fot. Shutterstock
10. Ogórek
Źródło witamin i minerałów, ale przede wszystkim zawiera związki zwane lignanami, działające przeciwrakowo. Poza tym obniża cholesterol i reguluje ciśnienie.
Naukowcy odkryli, że zawarty w brokułach sulforafan pobudza procesy zwalczania wolnych rodników, regeneruje układ odpornościowy i wzmaga produkcję enzymów, które usuwają rakotwórcze związki.
Sprawdzamy, czy w popularnym piątkowym haśle „Idziesz na piwo?” nie powinien pojawić się inny nap...
REKLAMA
Ups... widzimy, że masz AdBlocka.
Nasz serwis jest dostępny całkowicie bezpłatnie, ale żeby taki mógł pozostać, musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz naszą pracę, dodaj tę stronę do wyjątków. Nie musisz wchodzić w ustawienia przeglądarki. Wystarczy kliknąć poniżej.
Komentarze