Działanie: podnosi libido, buduje mięśnie, pomaga spalać tłuszcz.
Tajna broń: białko, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wit. E, wit. B (niacyna), magnez.
Walczy przeciwko: otyłości, utracie masy mięśniowej, utracie elastyczności skóry, chorobom układu krążenia.
Sojusznicy: orzechy nerkowca, migdały.
Dobrze wybierz
Masło orzechowe jest wysokokaloryczne, ale udowodniono, że u osób, które je jedzą, spada poziom „złego” cholesterolu LDL. Kupując masło orzechowe, wybieraj takie, które ma minimum 90% orzechów, bo dzięki temu dostarczysz sobie sporo potasu i magnezu, które są ważne dla prawidłowej pracy mięśni.
Zrób sos
Najłatwiejsze jest posmarowanie sobie chleba masłem orzechowym i ulubionym dżemem, ale ileż można jeść takie kanapki? Dlatego dla urozmaicenia swego jadłospisu zrób sos z 2 łyżek masła. Rozgrzej je w mikrofalówce, aż stanie się miękkie, dodaj do niego 1/4 kubka niskosodowego sosu sojowego (np. Gen-En, który znajdziesz na półce z produktami kuchni etnicznych) i szczyptę płatków suszonej papryki. Wymieszaj wszystkie składniki i użyj jako sosu do pełnoziarnistego makaronu albo jako dipa do maczania w nim smażonej w panierce piersi z kurczaka.