Marokański gulasz z jagnięciną [Przepisy 30/10]

Zamień wieprzowinę na jagnięcinę, a tradycyjny zestaw przypraw na orientalne smaki. To jednogarnkowe danie rodem z Maroka jest prawdziwą smakową petardą.

marokański gulasz, przepisy Marokański gulasz z jagnięciną
W tej serii przepisów podrzucamy pomysły na posiłki zawierające przynajmniej 30 g białka i 10 g błonnika. To dobra ilość, by nakarmić mięśnie i zaspokoić głód.

Makro

Pod względem zawartości makro- i mikroskładników jagnięcina nie odbiega specjalnie od innych rodzajów czerwonego mięsa. W 100 g dostarczy Ci dwadzieścia kilka (zależnie od rodzaju) gramów protein i dawkę żelaza oraz wit. B12.

REKLAMA

Jakie mięso

Na gulasz świetny będzie udziec jagnięcy, ale nadadzą się też inne kawałki tego wyjątkowo smakowitego mięsa. Możesz kupić również łopatkę albo comber.

Marokański gulasz z jagnięciny

Prostota wykonania tego dania jest odwrotnie proporcjonalna do jego smaku oraz wartości odżywczych.

Składniki (na 6 porcji):

  • oliwa, 2 łyżki
  • udziec jagnięcy, 1 kg, pokrojony w kostkę
  • czosnek, 2 ząbki
  • duża cebula, 1
  • średnie marchewki, 4
  • kolendra, 2 łyżeczki
  • kumin, 2 łyżeczki
  • laska cynamonu
  • puszka ciecierzycy, 1
  • puszka pomidorów, 1
  • suszone morele, 200 g
  • zielone oliwki nadziewane pimento, 180 g
  • bulion wołowy, 200 ml

Sposób:

Krok 1 W dużej patelni lub garnku podgrzej oliwę na średnim ogniu. 10-15 minut podsmażaj jagnięcinę doprawioną solą i pieprzem, aż ściemnieje. Ściągnij mięso na talerz.

Krok 2 Wrzuć na patelnię cebulę (posiekaną w kostkę) i marchew (plasterki przekrojone na ćwiartki). Smaż kilka minut, aż cebula się zezłoci. Teraz dodaj posiekany czosnek. Kiedy po chwili rozejdzie się jego aromat, przychodzi czas na kolendrę, kumin i cynamon. Przez minutę mieszaj je z warzywami, a potem dodaj odsączoną ciecierzycę, oliwki, morele, całe pomidory z puszki, mięso oraz bulion. Kiedy całość się zagotuje, zmniejsz ogień i przez 60-90 minut duś pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Wyjmij laskę cynamonu.

Jak poprawić ten przepis?

Masz trochę wolnego czasu? Oto trzy proste sposoby na to, by załadować jeszcze więcej smaku i składników odżywczych.

Jeśli masz…

…1 minutę

Odkręć słoik z kiszonymi cytrynami (tradycyjny marokański patent – dostaniesz je w kuchniach świata) i pokrój jedną, a następnie dorzuć do dania na etapie ciecierzycy i moreli. Gorzka cierpkość cytryn idealnie zrównoważy słodycz tych ostatnich.

…2 minuty

Dodaj daniu trochę świeżości, posypując je na talerzu drobno posiekaną natką pietruszki. Dla jeszcze lepszego efektu wymieszaj ją ze świeżą kolendrą. Oprócz aromatu, dostarczą witaminy C oraz przeciwutleniaczy.

…24 godziny

Ten gulasz nie różni się specjalnie od innych: smakuje lepiej odgrzany kolejnego dnia, kiedy smaki jeszcze mocniej się przegryzą. Dlatego zapakuj go do pojemników i miej świetne jedzenie na kolejny dzień, albo nawet kilka.

REKLAMA