3. Ravioli ze szpikiem wołowym (3 porcje)
Ręcznie robione pozwolą szybko dojść do siebie po męczącej sesji na siłce i przygotować się do następnej.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 3 jajka
Nadzienie:
- 300 g dyni piżmowej
- 20 g startego parmezanu
- oliwa
Przybranie:
- 300 g kości wołowych ze szpikiem
- 20 g orzechów laskowych, uprażonych i pokruszonych
- ser pecorino
Sposób
Szpik z kości wołowych jest niesamowity w smaku i swoich właściwościach. Jest wypełniony glukozaminą – sprzedawaną także w pastylkach – która pomaga zmniejszać bóle stawów, leczyć ścięgna, tkankę chrzęstną i więzadła po wyczerpującym treningu. Jednak, w odróżnieniu od tabletek, szpik zawiera składniki odżywcze, np. siarczan chondroityny, który pomaga zapobiegać zapaleniom kości i stawów, kolagen do odbudowy zniszczonej tkanki łącznej i argininę, która przyspiesza gojenie. W połączeniu z węglowodanami tworzy znakomity, regenerujący posiłek po siłce.
Aby zrobić ravioli, zmieszaj mąkę z żółtkami, następnie zagnieć na gładką masę, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Obierz i pokrój dynię, następnie przez 8-10 minut rozmiękczaj ją w garnku, aż puści trochę soków, i zblenduj. Dynia zawiera dużo witaminy A, która pomaga utrzymać tkankę mięśniową w zdrowiu. Kiedy ostygnie, dodaj parmezan i dopraw całość.
Rozwałkuj ciasto (lub użyj maszynki do makaronu) na cienki płat. Wytnij z niego kwadraty o krawędzi mniej więcej 6 centymetrów i nałóż łyżką na każdy nadzienie z dyni. Zmocz palec w zimnej wodzie i przejedź po krawędziach kwadratu, a następnie zegnij, by skleić. Wyjmij szpik z kości i pokrój w plasterki 2-mm grubości, następnie podsmażaj przez 3 minuty. Gotuj ravioli we wrzątku przez 3 minuty. Podawaj wraz z szpikiem, orzechami włoskimi i startym serem pecorino (premia w postaci wapnia).
4. Wege lasagne (2 porcje)
Nie wahaj się ani chwili: z warzywami będziesz miał mózg jak brzytwa i mięśnie ze stali.
Składniki:
Ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 pęczki szpinaku
Pesto:
- pęczek bazylii
- 100 g orzeszków pinii
- 200 g startego parmezanu
- 200 ml oliwy
Wega:
- pęczek szparagów
- różyczki brokuła
- 2 pory, talarki
- 200 g groszku
Sposób
Ta potrawa jest bogata w tryptofan wykorzystywany przez nasze ciało do syntetyzowania poprawiającej nastrój serotoniny. Nie wolno też zapomnieć o szpinaku, dostawcy L-glutaminy – aminokwasu wspomagającego mięśnie i mózg.
Makaron możesz przygotować dzień wcześniej, miksując mąkę, jaja, szczyptę soli, szpinak i formując ciasto. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki. Gdy nadejdzie czas, rozwałkuj je (lub użyj maszynki) na cienkie płaty. Widziałeś kiedyś, jak wygląda lasagne? To właśnie takie zrób. Wrzuć je na osolony wrzątek na 3 minuty.
Aby zrobić pesto, zblenduj bazylię, orzeszki pinii, parmezan i oliwę. Gotuj warzywa w osolonej wodzie przez 3 minuty – dzięki nim dostarczysz sobie żelaza i błonnika. Ułóż wszystko warstwami i gotowe.
5. Czarne tagliolini (4 porcje)
To lekkie danie jest ciężkie dla grypy. Okaże się pomocne, gdy zacznie rozbierać Cię choroba.
Składniki:
- 300 g makaronu tagliolini
- 5 łyżeczek oliwy
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- czerwone chili, posiekane
- 350 g krewetek tygrysich
- 250 g pomidorków cherry
- 2 czerwone papryki
- 100 g dymki
- 70 g rukoli
- sok z limonki
Sposób
Zarówno żelazo, jak i witamina C są kluczowymi graczami w pogoni za pozostaniem w dobrej formie, a makaron zabarwiony sepią z mątwy udowadnia, że nie ma potrzeby robienia warzywnego makaronu po to, by wcisnąć tych kilka dodatkowych składników odżywczych do swojej diety. Makaron zawiera także antybakteryjne i antyrakowe właściwości, które też wzmocnią Twój system odpornościowy, gdy będziesz chory – produkując białe krwinki.
Dodatkowo, jedna porcja czarnego makaronu zawiera gram tłuszczu – w porównaniu z, z grubsza, 48 g w przeciętnym steku – więc możesz dozować sobie żelazo, nie stając się wielorybem. By aktywować swój program antywirusowy, ugotuj tagliolini we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odsącz. Na podgrzanej oliwie – znanej z tego, że walczy z rakiem prostaty – podsmażaj przez 30 sekund czosnek i chili.
Własności antybiotykowe czosnku zmieszają się z witaminą A (w którą bogate jest chili), by zneutralizować każdą infekcję. Wrzuć obrane krewetki i smaż 3 minuty. Dodaj pomidory, pokrojoną paprykę i posiekaną dymkę (dla smaku i witaminy C), wlej kapkę wody z makaronu i gotuj 2 minuty. Na koniec ostateczny cios witaminowy: wrzuć rukolę i wyciśnij sok z limonki.
(Zobacz też: Kochasz węgle i nadal Ci mało? Oto 15 przepisów na dania z makaronem.)