Ekspert MH: Łukasz Subsar
Magister dietetyki ze zdroworozsądkowym podejściem do prawidłowego odżywiania. Specjalista z zakresu żywienia oraz suplementacji sportowców i osób aktywnych fizycznie. Uczestnik wielu konferencji naukowych, szkoleniowiec i autor treści na profilu Subsar&Głuszek Dietetyka.
ZOBACZ: 5 przepisów na zdrowe sosy
Majonez
1. 670 mln - Tyle wart jest rynek majonezu w Polsce. Uwielbiamy go w sałatkach, kanapkach i na grillu. Największym minusem jest jego kaloryczność, bo majo to straszny tłuścioch... Ale jaki pyszny!
2. Majonez okaże się pomocny w dostarczeniu nadwyżki energetycznej, gdy ciężko jest wsunąć kolejny woreczek ryżu, a zawarty w żółtku kwas fosfatydowy może nasilać wzrost mięśni!
3. Majo to bomba kaloryczna, ale kiedy stosujesz go jako przyprawę, a nie bazę potrawy, nic złego się nie stanie. Odchudzasz się? Jedz go od święta lub mieszaj z jogurtem naturalnym
4. Ponieważ najczęściej jest produkowany z oleju sojowego, zawiera sporo omega-6.
5. Robienie domowego majonezu niesie ze sobą ryzyko salmonelli (wykorzystywane tam są surowe żółtka).
6. Główny składnik majonezu to – po oleju – żółtko jaja kurzego. Zawarta w nim (w dużych ilościach) cholina dba o naczynia krwionośne, wzmacniając je i zmniejszając ryzyko zawałów.
7. W jednej łyżce:
- 166 kcal
- 18 g tłuszczu
- 0,3 g białka
PRZECZYTAJ: Ostry sos a rekord w siłowni
Ketchup
1. 510 mln - A tyle z kolei wart jest krajowy rynek keczupu. Lubią go mali i duzi chłopcy. I dobrze, bo chociaż nie jest idealny, producenci starają się, by był coraz zdrowszy.
2. W keczupie znajdziesz pomagające budować bicki potas oraz tomatydynę, która, jak wykazały badania, dodatkowo zapobiega utracie objętości tkanki mięśniowej w procesie starzenia.
3. Przede wszystkim ma znacznie mniej kalorii od konkurenta. Poza tym dostarcza mikroskładników podkręcających metabolizm, takich jak miedź, fosfor, żelazo czy wit. B6.
4. W 100 g keczupu znajdziesz nawet do 7 łyżeczek cukru. Zdecydowanie za dużo!
5. Uważaj na kancerogenny benzoesan sodu, który możesz znaleźć w składzie niektórych popularnych keczupów.
6. Likopen zawarty w keczupie zwalcza szkodliwe dla organizmu wolne rodniki. Zalecana dzienna dawka to 5-10 mg likopenu, którą znajdziesz w 3-6 łyżkach keczupu.
7. W jednej łyżce:
- 15 kcal
- 0,1 g tłuszczu
- 0,2 g białka
Werdykt MH:
Biorąc pod uwagę skalę otyłości na świecie oraz moc likopenu, który jest głównym prozdrowotnym składnikiem pomidorów, naszym zwycięzcą zostaje keczup. Ale to dawka czyni truciznę, więc nie przekreślamy całkowicie majonezu. Jedzony w umiarkowanych ilościach w towarzystwie babcinej sałatki jarzynowej nie zaszkodzi.