Powiedz "cheese" i rośnij duży
Tajemnica tego dania (którego skądinąd domagał się na oficjalnej kolacji prezydent Stanów Zjednoczonych, Thomas Jefferson, już w 1802 roku) tkwi oczywiście w sosie. Prezydent stawiał na smak, bo wiedza o żywności była wtedy znikoma, ale nasza ocena teraz jest pełniejsza.
(Sprawdź też: Mity o białku rozbite w pył - cała prawda o proteinach)
Najbardziej cenimy (oprócz smaku) doskonałą mieszankę zwierzęcych i roślinnych białek z mleka, sera i orzechów, bo te są świetne dla naszych mięśni. Ponadto nerkowce pełne są magnezu, który pomaga produkować energię, a fosfor w parmezanie ułatwia syntezę białka. Dodajmy do tego wolno uwalniane węglowodany z pełnoziarnistego makaronu i mamy pełen obraz potęgi.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- ¼ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki mielonej gorczycy
- ½ łyżeczki soli i pieprzu
- szczypta chili w płatkach
- 250 ml mleka 0,5%
- 2 łodygi szczypioru
Dodatki:
- 85 g nerkowców (nasączone 70 g, pokruszone 15 g)
- 100 g makaronu (kolanka, rurki)
- 85 g startego parmezanu
Makro: 730 kcal, 36,5 g białka, 37 g tłuszcze. 63 g węgle
1. Nasączanie
Zalej wodą nerkowce i odstaw na całą noc. Gdy nadejdzie głód, ugotuj makaron al dente (patrz opakowanie) – zachowaj wodę po odsączeniu. Rozgrzej piekarnik do 200° C.
2. Smażenie
Podsmaż przez kilka minut posiekaną cebulę. Dodaj plasterki czosnku, przyprawy i smaż jeszcze 2 min. Zdejmij z ognia i wlej mleko. Dobrze wymieszaj. Posiekaj szczypior.
3. Blendowanie
Opłucz i odsącz namoczone nerkowce. Zblenduj je na gładko, dodaj mleczny sos z patelni i jeszcze raz zblenduj. Jeżeli mikstura jest zbyt gęsta, dolej trochę wody po makaronie.
4. Zapiekanie
W naczyniu żaroodpornym wymieszaj makaron z sosem. Posyp parmezanem, posiekanym szczypiorem i posiekanymi nerkowcami. Piecz 20 minut, aż wierzch stanie się złoty.