[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Mac&Cheese w dwóch wersjach: na masę i odchudzona

My też jadamy makaron z serem, ale teraz wersja ikoniczna, prosto z USA. Zmieniamy ją na nasze potrzeby.

mac nad cheese fot. Shutterstock

Powiedz "cheese" i rośnij duży

Tajemnica tego dania (którego skądinąd domagał się na oficjalnej kolacji prezydent Stanów Zjednoczonych, Thomas Jefferson, już w 1802 roku) tkwi oczywiście w sosie. Prezydent stawiał na smak, bo wiedza o żywności była wtedy znikoma, ale nasza ocena teraz jest pełniejsza.

Najbardziej cenimy (oprócz smaku) doskonałą mieszankę zwierzęcych i roślinnych białek z mleka, sera i orzechów, bo te są świetne dla naszych mięśni. Ponadto nerkowce pełne są magnezu, który pomaga produkować energię, a fosfor w parmezanie ułatwia syntezę białka. Dodajmy do tego wolno uwalniane węglowodany z pełnoziarnistego makaronu i mamy pełen obraz potęgi.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonej gorczycy
  • ½ łyżeczki soli i pieprzu
  • szczypta chili w płatkach
  • 250 ml mleka 0,5%
  • 2 łodygi szczypioru

Dodatki:

  • 85 g nerkowców (nasączone 70 g, pokruszone 15 g)
  • 100 g makaronu (kolanka, rurki)
  • 85 g startego parmezanu

Makro: 730 kcal, 36,5 g białka, 37 g tłuszcze. 63 g węgle

1. Nasączanie

Zalej wodą nerkowce i odstaw na całą noc. Gdy nadejdzie głód, ugotuj makaron al dente (patrz opakowanie) – zachowaj wodę po odsączeniu. Rozgrzej piekarnik do 200° C.

2. Smażenie

Podsmaż przez kilka minut posiekaną cebulę. Dodaj plasterki czosnku, przyprawy i smaż jeszcze 2 min. Zdejmij z ognia i wlej mleko. Dobrze wymieszaj. Posiekaj szczypior.

3. Blendowanie

Opłucz i odsącz namoczone nerkowce. Zblenduj je na gładko, dodaj mleczny sos z patelni i jeszcze raz zblenduj. Jeżeli mikstura jest zbyt gęsta, dolej trochę wody po makaronie.

4. Zapiekanie

W naczyniu żaroodpornym wymieszaj makaron z sosem. Posyp parmezanem, posiekanym szczypiorem i posiekanymi nerkowcami. Piecz 20 minut, aż wierzch stanie się złoty.

Klasyk odchudzony - ponad połowę kalorii mniej!

Zmniejszając ilość makaronu i uzupełniając go kalafiorem, zwiększamy znacząco ilość sycącego błonnika. To pierwszy sprytny ruch. 100 g kalafiora za cenę 23 kcal dostarczy nam 2,3 g błonnika i pokryje 74% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C.

Sprytne jest też użycie odtłuszczonego jogurtu greckiego i mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu. Nie bez znaczenia, gdy zamierzasz zrzucać oponę, jest dodawanie przypraw. W tym przypadku papryka – wędzona i chili – gorczyca oraz pieprz napędzą metabolizm i przyspieszą spalanie.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonej gorczycy
  • ½ łyżeczki soli i pieprzu
  • szczypta płatków chili
  • 250 ml mleka 0,5%
  • 2 łodygi szczypioru

Dodatki:

  • 200 g kalafiora
  • 50 g makaronu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 170 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 20 g startego parmezanu

Makro: 345 kcal, 29 g białko, 17 g tłuszcze, 19 g węgle

1. Siekanie

Rozgrzej piekarnik do 200° C. Odłóż garść kalafiora, a resztę posiekaj na kawałki wielkości makaronu. Zagotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. Resztę kalafiora drobno posiekaj.

2. Smażenie

Podsmaż cebulę przez 5 min na średnim ogniu. Dorzuć czosnek i przyprawy, zamieszaj. Odstaw patelnię i wlej mleko (możesz użyć migdałowego). Ugotuj makaron al dente – wodę zachowaj.

3. Duszenie

Wymieszaj mąkę z 2 łyżkami wody po makaronie. Wlej do mleka i podgrzej patelnię przez kilka minut. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj jogurt.

4. Zapiekanie

Wymieszaj w naczyniu żaroodpornym makaron, sos i ugotowany kalafior. Posyp posiekanym kalafiorem, szczypiorem, serem, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 15 minut.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij