Składniki na 1 porcję:
- 70 g kaszy jęczmiennej
- Filet z łososia
- 1 łyżka fasolki edamame
- Garść jarmużu bez łodyg
- 4 różyczki brokuła
- 1 łyżka kimchi
- 1 łyżka sosu sriracha
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka płatków migdałów
ZOBACZ: Przepis na łososia według Gordona Ramsaya
Sposób:
Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łososia pokrój w 1-centymetrowe kostki i dopraw solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Odsącz ugotowaną kaszę, przesyp do miski i wymieszaj z doprawionymi kostkami łososia. Przykryj i odstaw. Ugotuj edamame przez 10 min, a w ostatniej minucie dodaj rozdrobnione różyczki brokuła.
Odsącz i wymieszaj z kaszą i łososiem. Jarmuż (bez łodyg) posiekaj i także wmieszaj do miski. Całość skrop oliwą (ewentualnie posyp płatkami chili) i wymieszanym majonezem z ostrym sosem sriracha. Posyp płatkami migdałów i dodaj obok łyżkę kimchi wspomagającej trawienie.
Komentarze