REKLAMA

Łosoś z kaszą - potężna dawka zdrowia

Prawie surowy łosoś to potęga w obecności kwasów omega-3, a kimchi, edamame, jarmuż i brokuły ze swoimi zaletami dopełniają dzieła.

łosoś, przepisy Motor Presse Polska

Składniki na 1 porcję:

  • 70 g kaszy jęczmiennej
  • Filet z łososia
  • 1 łyżka fasolki edamame
  • Garść jarmużu bez łodyg
  • 4 różyczki brokuła
  • 1 łyżka kimchi
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka płatków migdałów

ZOBACZ: Przepis na łososia według Gordona Ramsaya

Sposób:

Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łososia pokrój w 1-centymetrowe kostki i dopraw solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Odsącz ugotowaną kaszę, przesyp do miski i wymieszaj z doprawionymi kostkami łososia. Przykryj i odstaw. Ugotuj edamame przez 10 min, a w ostatniej minucie dodaj rozdrobnione różyczki brokuła.

Odsącz i wymieszaj z kaszą i łososiem. Jarmuż (bez łodyg) posiekaj i także wmieszaj do miski. Całość skrop oliwą (ewentualnie posyp płatkami chili) i wymieszanym majonezem z ostrym sosem sriracha. Posyp płatkami migdałów i dodaj obok łyżkę kimchi wspomagającej trawienie.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA