Białko
W roli głównej występuje filet z łososia. Ten hodowlany cieszy się złą sławą, ale naprawdę nie ma jakiegoś specjalnego powodu, żeby się go obawiać. Oprócz protein, będzie wybitnym dostawcą kwasów omega-3.
Na redukcji
Jeśli pilnujesz michy i musisz minimalizować kalorie, wybierz filet z dzikiego łososia pacyficznego, który zawiera o wiele mniej tłuszczu niż jego hodowlany krewniak.
Łosoś w ziołach z cytrusami
Cedrowa deska nie jest oczywiście niezbędna, ale jeśli masz taką możliwość, wypróbuj ją – dodaje łososiowi ciekawego aromatu.
Składniki na 6 porcji:
- Cedrowa deska do grillowania
- Oliwa, 5 łyżek
- Brązowy cukier, 1 łyżka
- Pomarańcza, otarta ze skórki
- Cytryna, otarta ze skórki
- Duży filet z łososia ze skórką (1 kg)
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- Koperek
- Bazylia
- Rozmaryn
- Estragon
- Tymianek
Sposób
Krok 1
Nastaw piekarnik na 190 °C. Kiedy będzie się podgrzewał, natrzyj odrobiną oliwy jedną stronę cedrowej deski do grillowania. Ułóż ją na blasze do pieczenia posmarowaną stroną do góry.
Krok 2
W miseczce wymieszaj resztę oliwy, kilka szczypt soli, brązowy cukier, zioła, otarte skórki z cytrusów, a potem natrzyj marynatą wierzch ryby.
Krok 3
Ułóż na podkładkach pokrojone w plastry cytrusy, umieść na nich rybę, a na jej wierzchu połóż piórka cebuli. Zapiekaj przez 30 minut, aż wnętrze fileta stanie się delikatnie różowe.
Krok 4
Wyjmij łososia z piekarnika i usuń z wierzchu resztki ziół oraz cebulę. Pokrój rybę na porcje; możesz delikatnie skropić ją sokiem z cytryny.
Tuning
Masz trochę wolnego czasu? Oto trzy proste sposoby na to, by załadować jeszcze więcej smaku i składników odżywczych.
Jeśli masz…
5 minut
Zostało Ci trochę liści bazylii? Możesz zmajstrować szybką sałatkę. Posiekaj liście, dorzuć kilka pomidorków koktajlowych, odrobinę posiekanej szalotki (jest wyraźnie delikatniejsza od cebuli), dopraw pieprzem, solą oraz odrobiną oliwy. Gotowe.
20 minut
Weź pęczek zielonych szparagów, natrzyj niewielką ilością oliwy z otartą skórką z cytryny oraz solą i pieprzem, ułóż na blasze na papierze do pieczenia. Dołóż do łososia na 15 minut przed końcem pieczenia. Tylko tyle i aż tyle.
1 godzinę
Możesz przygotować ziołowe masło, żeby podrasować łososia. Wymieszaj 50 g miękkiego masła z dwiema łyżkami posiekanych: bazylią, koprem i szczypiorkiem. Uformuj paluszki i włóż do lodówki na godzinę, aby stwardniało. Pokrój na plastry grubości kciuka i połóż na rybie, aby się rozpuściły.