Składniki (2 porcje, czas: 35 minut):
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy
- Sól, pieprz
- 300 g zielonych szparagów
- 300 g białych szparagów
- 400 g filetu z łososia ze skórą
Narzędzia:
grill, nóż, tarka, deska, miska
REKLAMA
Wykonanie:
- Rozgrzej grilla. Cytrynę sparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę, potem przekrój ją na pół i wyciśnij sok do miski. Dodaj starty na tarce ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz i dobrze wymieszaj.
- Opłucz zielone szparagi, osusz i odetnij kilka centymetrów końcówki. Białe szparagi umyj, obierz, odetnij końcówki i przekrój je wzdłuż na pół. Wrzuć szparagi do miski, wymieszaj z 3 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Grilluj 3-5 minut.
- Opłukane i osuszone filety dopraw solą, pieprzem i połóż na ruszcie skórą do dołu na ok. 5 minut. Przez cały czas grillowania smaruj rybę pędzelkiem marynatą z cytryny i czosnku.
- Podawaj rybę ze szparagami i plasterkami lub łódeczkami cytryny do wyciśnięcia.
W porcji: 692 kcal, 46 g białko,7 g węglowodany, 53 g tłuszcze