Łosoś i szparagi z rusztu [Przepisy na grilla]

Zaczynaj zawsze grillowanie ryb od strony pokrytej skórką. Grilluj tak 2/3 czasu, potem obróć i odsuń od bezpośredniego ognia.

przepisy na grilla, jedzenie FOODBOOM

Składniki (2 porcje, czas: 35 minut):

  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • Sól, pieprz
  • 300 g zielonych szparagów
  • 300 g białych szparagów
  • 400 g filetu z łososia ze skórą

Narzędzia:

grill, nóż, tarka, deska, miska

REKLAMA

Wykonanie:

  1. Rozgrzej grilla. Cytrynę sparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę, potem przekrój ją na pół i wyciśnij sok do miski. Dodaj starty na tarce ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz i dobrze wymieszaj.
  2. Opłucz zielone szparagi, osusz i odetnij kilka centymetrów końcówki. Białe szparagi umyj, obierz, odetnij końcówki i przekrój je wzdłuż na pół. Wrzuć szparagi do miski, wymieszaj z 3 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Grilluj 3-5 minut.
  3. Opłukane i osuszone filety dopraw solą, pieprzem i połóż na ruszcie skórą do dołu na ok. 5 minut. Przez cały czas grillowania smaruj rybę pędzelkiem marynatą z cytryny i czosnku.
  4. Podawaj rybę ze szparagami i plasterkami lub łódeczkami cytryny do wyciśnięcia.

W porcji: 692 kcal, 46 g białko,7 g węglowodany, 53 g tłuszcze

Zobacz również:
Możesz do końca roku dźwigać ciężary, ale Twoje ciało nie potrzebuje tego tak bardzo, jak myślisz. Trenuj mądrzej, nie ciężej, a efekty tego programu  z obciążeniem tylko własnego ciała zobaczysz jeszcze przed wakacjami.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA