REKLAMA

Łosoś MOWI - samo dobro [Przepisy]

Jak gotować zdrowo, z dbałością o sylwetkę, z szacunkiem dla środowiska i żeby było smacznie? Tyle dobra – tylko z łososiem MOWI.

MOWI jest nie tylko przepyszny – jędrny i delikatny, o intensywnym smaku, ale pięknie też prezentuje się na talerzu, zachwycając wyraźnym marmurkowaniem i wspaniałym kolorem. Łosoś MOWI daje Ci dobro – wysoką zawartość kolagenu, dobrego dla Twoich ścięgien i skóry, oraz więcej kwasów Omega-3 i witamin B12, E i D, które zadbają o Twoje mięśnie i mózg.

Całe to dobro MOWI zawdzięcza przede wszystkim idealnym warunkom, w których żyje i dorasta, oraz specjalnie opracowanej karmie bogatej w składniki pochodzenia morskiego. MOWI to specjalna odmiana łososia dostarczana od 1964 roku przez dwie wyspecjalizowane farmy z głębokich, arktycznych wód Norwegii. Bez użycia antybiotyków i z certyfikatem odpowiedzialnej produkcji ASC. MOWI to dowód na to, że dobro wraca – na talerzu! Spróbuj!

1. Sałata z łososiem wędzonym, awokado, bananem, granatem, komosą ryżową, dzikim ryżem, nasionami goji i melonem.

Składniki:

  • łosoś wędzony na zimno MOWI, 4 plastry
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ banana
  • winogrona, kilka sztuk
  • 2 łyżki pestek granatu
  • 1 łyżka nasion goji
  • 4-5 łyżek dzikiego ryżu
  • 2 łyżki komosy ryżowej
  • melon, kilka kawałków

Sposób:

Awokado obierz, pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny. Banana obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Winogrona przekrój na połówki. Dziki ryż ugotuj w osolonej wodzie (1,5 części wody na 1 część ryżu) do momentu, aż woda odparuje. Ugotuj komosę ryżową (1 część osolonej wody na 1 część komosy). Melona obierz i oczyść z nasion, odetnij dwa plastry, pokrój je w kostkę. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki.

2. Łosoś pieczony z ryżem zasmażanym z jajkiem i groszkiem z curry

Składniki:

  • łosoś MOWI pure świeża porcja, 2 sztuki (250 g)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 100 g mrożonego groszku
  • ½ łyżeczki curry
  • 100 g ryżu basmati
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • szpinak świeży, kilkanaście listków
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki sosu sojowego

Sposób:

Ryż ugotuj w osolonej wodzie w proporcjach 1:1. Rozgrzej oliwę i podsmaż na nim ugotowany ryż z groszkiem. Po chwili dodaj kurkumę, wbij jajko i wymieszaj. Smaż całość do momentu, aż jajko połączy się z ryżem. Łososia delikatnie natrzyj solą i pieprzem, ułóż skórą do góry w naczyniu żaroodpornym i piecz w temp.180 st. C przez kilkanaście minut. Szpinak opłucz i osusz. Z oleju sezamowego, sosu sojowego, octu ryżowego i sezamu zrób dressing i wymieszaj ze szpinakiem. Ułóż ryż na talerzu, na nim soczyste kawałki łososia i dodaj szpinak.

3. Sałata z pieczonym wędzonym łososiem, jajkiem, oliwkami, marchewką i pieczonymi pomidorami

Składniki:

  • łosoś MOWI wędzony na ciepło, porcja (125 g)
  • sałata fryzyjska lub rzymska, kilka listków
  • 1 jajko
  • oliwki czarne bez pestek, kilka sztuk
  • 2 małe marchewki
  • kapary, kilka sztuk
  • 2 łyżki orzeszków pini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pomidory cherry, kilka sztuk
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka rozmarynu (posiekanego)
  • ½ łyżeczki czosnku (posiekanego)

Sposób:

Sałatę umyj i osusz. Jajko ugotuj przez 7-9 minut, obierz i pokrój na kawałki. Marchew pokrój w cienkie słupki. Kapary odsącz z wody. Pomidory upiecz przez kilka minut w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą (temp. 180 st. C). Orzeszki pini upraż na suchej patelni. Z oliwy, soku z cytryny, rozmarynu i czosnku zrób dressing. Łososia ułóż na talerzu i podgrzej w piekarniku przez kilka minut (temp.180 st. C). Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki sałaty i podawaj z kawałkami ciepłego łososia i dressingiem.

4. Pieczony łosoś z puree z zielonego groszku i mięty z sałatą z radicchio, rukolą, figami i granatem

Składniki:

  • łosoś MOWI Pure, świeża porcja, 2 sztuki (250 g)
  • 300 g zielonego groszku
  • mięta, kilka listków
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • sałata radicchio, kilka dużych liści
  • 1 świeża figa
  • 2-3 łyżki pestek granatu
  • 3-4 rzodkiewki
  • 1 łyżeczka ziarnistej musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób:

Groszek ugotuj z niewielką ilością wody (woda powinna delikatnie przykryć groszek). Zmiksuj go z masłem i miętą na puree, dopraw solą i pieprzem. Łososia natrzyj solą i pieprzem, ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w temp.180 st. C przez kilkanaście minut. Sałatę umyj i osusz. Figę pokrój na plastry lub ćwiartki. Rzodkiewki umyj i pokrój na plasterki. Z miodu, oliwy, musztardy i soku z cytryny zrób dressing. Wymieszaj go z sałatą, rzodkiewką, granatem i figą. Ułóż groszkowe puree na talerzu, na nim kawałki łososia, a obok podaj sałatę.

5. Steki minutowe MOWI z grilla z dzikim ryżem i pak choy z sosem ostrygowym

Składniki:

  • MOWI Pure steki, porcje minutowe (180 g)
  • 6-7 łyżek dzikiego ryżu
  • 2 główki kapusty pak choy
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • ½ limonki
  • 1 papryczka chili

Sposób:

Dziki ryż gotuj w osolonej wodzie (proporcje: 1,5 części wody na 1 część ryżu) do momentu, aż woda odparuje. Kapustę pak choy pokrój wzdłuż na ćwiartki i podsmaż na oleju kokosowym. Podlej wodą i dodaj sos ostrygowy. Zamieszaj delikatnie i dorzuć posiekane chili. Steki natrzyj sosem sojowym i smaż z każdej strony przez około 1 minutę (po 30 sekund na stronę). Ułóż ryż i steki minutowe na talerzu i podawaj z pak choy.

6. Pita z wędzonym łososiem, ogórkiem, pomidorami, rukolą, awokado i sosem bbq

Składniki:

  • Łosoś wędzony na zimno MOWI Pure, 4 plastry
  • 2 placki pita
  • 1 pomidor
  • ½ ogórka
  • rukola, kilka listków
  • ½ awokado
  • 2-3 łyżki sosu BBQ
  • 2 plastry bekonu wędzonego
  • 1-2 rzodkiewki

Sposób:

Placki podgrzej w piekarniku (temp. 180 st. C). Pomidora pokrój w plastry, a ogórka obierz obieraczką wzdłuż na cienkie plasterki. Bekon usmaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron, aż będzie chrupiący. Awokado obierz i pokrój na cienkie plastry, rukolę umyj i osusz, rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki. Natnij pitę i wysmaruj w środku sosem BBQ. Włóż wszystkie składniki do środka

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA