MOWI jest nie tylko przepyszny – jędrny i delikatny, o intensywnym smaku, ale pięknie też prezentuje się na talerzu, zachwycając wyraźnym marmurkowaniem i wspaniałym kolorem. Łosoś MOWI daje Ci dobro – wysoką zawartość kolagenu, dobrego dla Twoich ścięgien i skóry, oraz więcej kwasów Omega-3 i witamin B12, E i D, które zadbają o Twoje mięśnie i mózg.
Całe to dobro MOWI zawdzięcza przede wszystkim idealnym warunkom, w których żyje i dorasta, oraz specjalnie opracowanej karmie bogatej w składniki pochodzenia morskiego. MOWI to specjalna odmiana łososia dostarczana od 1964 roku przez dwie wyspecjalizowane farmy z głębokich, arktycznych wód Norwegii. Bez użycia antybiotyków i z certyfikatem odpowiedzialnej produkcji ASC. MOWI to dowód na to, że dobro wraca – na talerzu! Spróbuj!

1. Sałata z łososiem wędzonym, awokado, bananem, granatem, komosą ryżową, dzikim ryżem, nasionami goji i melonem.
Składniki:
- łosoś wędzony na zimno MOWI, 4 plastry
- 1 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ banana
- winogrona, kilka sztuk
- 2 łyżki pestek granatu
- 1 łyżka nasion goji
- 4-5 łyżek dzikiego ryżu
- 2 łyżki komosy ryżowej
- melon, kilka kawałków
Sposób:
Awokado obierz, pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny. Banana obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Winogrona przekrój na połówki. Dziki ryż ugotuj w osolonej wodzie (1,5 części wody na 1 część ryżu) do momentu, aż woda odparuje. Ugotuj komosę ryżową (1 część osolonej wody na 1 część komosy). Melona obierz i oczyść z nasion, odetnij dwa plastry, pokrój je w kostkę. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki.

2. Łosoś pieczony z ryżem zasmażanym z jajkiem i groszkiem z curry
Składniki:
- łosoś MOWI pure świeża porcja, 2 sztuki (250 g)
- 1 łyżeczka oliwy
- 100 g mrożonego groszku
- ½ łyżeczki curry
- 100 g ryżu basmati
- 1 jajko
- sól, pieprz
- szpinak świeży, kilkanaście listków
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- ½ łyżeczki sosu sojowego
Sposób:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie w proporcjach 1:1. Rozgrzej oliwę i podsmaż na nim ugotowany ryż z groszkiem. Po chwili dodaj kurkumę, wbij jajko i wymieszaj. Smaż całość do momentu, aż jajko połączy się z ryżem. Łososia delikatnie natrzyj solą i pieprzem, ułóż skórą do góry w naczyniu żaroodpornym i piecz w temp.180 st. C przez kilkanaście minut. Szpinak opłucz i osusz. Z oleju sezamowego, sosu sojowego, octu ryżowego i sezamu zrób dressing i wymieszaj ze szpinakiem. Ułóż ryż na talerzu, na nim soczyste kawałki łososia i dodaj szpinak.

3. Sałata z pieczonym wędzonym łososiem, jajkiem, oliwkami, marchewką i pieczonymi pomidorami
Składniki:
- łosoś MOWI wędzony na ciepło, porcja (125 g)
- sałata fryzyjska lub rzymska, kilka listków
- 1 jajko
- oliwki czarne bez pestek, kilka sztuk
- 2 małe marchewki
- kapary, kilka sztuk
- 2 łyżki orzeszków pini
- 1 łyżka soku z cytryny
- pomidory cherry, kilka sztuk
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka rozmarynu (posiekanego)
- ½ łyżeczki czosnku (posiekanego)
Sposób:
Sałatę umyj i osusz. Jajko ugotuj przez 7-9 minut, obierz i pokrój na kawałki. Marchew pokrój w cienkie słupki. Kapary odsącz z wody. Pomidory upiecz przez kilka minut w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą (temp. 180 st. C). Orzeszki pini upraż na suchej patelni. Z oliwy, soku z cytryny, rozmarynu i czosnku zrób dressing. Łososia ułóż na talerzu i podgrzej w piekarniku przez kilka minut (temp.180 st. C). Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki sałaty i podawaj z kawałkami ciepłego łososia i dressingiem.

4. Pieczony łosoś z puree z zielonego groszku i mięty z sałatą z radicchio, rukolą, figami i granatem
Składniki:
- łosoś MOWI Pure, świeża porcja, 2 sztuki (250 g)
- 300 g zielonego groszku
- mięta, kilka listków
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- sałata radicchio, kilka dużych liści
- 1 świeża figa
- 2-3 łyżki pestek granatu
- 3-4 rzodkiewki
- 1 łyżeczka ziarnistej musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób:
Groszek ugotuj z niewielką ilością wody (woda powinna delikatnie przykryć groszek). Zmiksuj go z masłem i miętą na puree, dopraw solą i pieprzem. Łososia natrzyj solą i pieprzem, ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w temp.180 st. C przez kilkanaście minut. Sałatę umyj i osusz. Figę pokrój na plastry lub ćwiartki. Rzodkiewki umyj i pokrój na plasterki. Z miodu, oliwy, musztardy i soku z cytryny zrób dressing. Wymieszaj go z sałatą, rzodkiewką, granatem i figą. Ułóż groszkowe puree na talerzu, na nim kawałki łososia, a obok podaj sałatę.

5. Steki minutowe MOWI z grilla z dzikim ryżem i pak choy z sosem ostrygowym
Składniki:
- MOWI Pure steki, porcje minutowe (180 g)
- 6-7 łyżek dzikiego ryżu
- 2 główki kapusty pak choy
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka sezamu
- ½ limonki
- 1 papryczka chili
Sposób:
Dziki ryż gotuj w osolonej wodzie (proporcje: 1,5 części wody na 1 część ryżu) do momentu, aż woda odparuje. Kapustę pak choy pokrój wzdłuż na ćwiartki i podsmaż na oleju kokosowym. Podlej wodą i dodaj sos ostrygowy. Zamieszaj delikatnie i dorzuć posiekane chili. Steki natrzyj sosem sojowym i smaż z każdej strony przez około 1 minutę (po 30 sekund na stronę). Ułóż ryż i steki minutowe na talerzu i podawaj z pak choy.

6. Pita z wędzonym łososiem, ogórkiem, pomidorami, rukolą, awokado i sosem bbq
Składniki:
- Łosoś wędzony na zimno MOWI Pure, 4 plastry
- 2 placki pita
- 1 pomidor
- ½ ogórka
- rukola, kilka listków
- ½ awokado
- 2-3 łyżki sosu BBQ
- 2 plastry bekonu wędzonego
- 1-2 rzodkiewki
Sposób:
Placki podgrzej w piekarniku (temp. 180 st. C). Pomidora pokrój w plastry, a ogórka obierz obieraczką wzdłuż na cienkie plasterki. Bekon usmaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron, aż będzie chrupiący. Awokado obierz i pokrój na cienkie plastry, rukolę umyj i osusz, rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki. Natnij pitę i wysmaruj w środku sosem BBQ. Włóż wszystkie składniki do środka